2018. október 22. hétfő Előd
Menü

Felnőtt tartalmak a neten - Hogyan tartsuk a 18-as karikában azt, ami oda való?

Felnőtt tartalmak a neten - Hogyan tartsuk a 18-as karikában azt, ami oda való?
Szükséges a szülői felügyelet? (Fotó: Pixabay)

A minap egy beszélgetés során megragadott a címben szereplő szóösszetétel. Még mielőtt belegondolnátok bármit is a történetbe, igen, én is. Alap tézis, hogy két fajta embertípus létezik az internetes böngészés tekintetében. Az egyik, aki már nézett a neten kifejezetten a felnőtteknek szánt tartalmat, és az, aki ezt nem vallja be, talán még magának sem. Pedig hát a mai korban, de régen sem volt ebben semmi kivetnivaló. Már a rómaiak idejéből is hallottunk orgiákról.

Mióta az internet felküzdötte magát az alap infrastruktúra szintjére, és sokan még házat, lakást is úgy keresnek maguknak, hogy adott környéken milyen szolgáltató érhető el, sokkal könnyebb hozzáférni olyan tartalmakhoz, amikhez korábban csak macerásan és korlátozottan lehetett. Ilyen ugyebár a pornó és az állam által egyre szigorúbban kezelt szerencsejáték és a sportfogadás is. De az internet, mint sok minden mást, ezt is megváltoztatta. Aztán, hogy ez a sok elérhető tartalom jó vagy rossz, az nyilván már szubjektív.

De egy biztos. Egy jó kis szaftos pornófilmért már rég nem kell Bécsig utazni. Elég csak a számítógép elé ülni és kattintani bármely hírportál bulvár rovatára. Biztos találunk ott olyan kevésbé vagy nagyon is sikamlós témát, mely az erre fogékonyak igényét kielégíti, sőt van, akinek meg egyenesen átlépi az ingerküszöbét. De hát ugyebár nem vagyunk egyformák. Szerencsére. Végül is ne legyünk álszentek, ha beszélünk róla, ha nem, a szex a mindennapjaink része, még akkor is, ha van, akinek ez a téma kellemetlen.

Felnőtt tartalmak a neten - Hogyan tartsuk a 18-as karikában azt, ami oda való?

A probléma nem is a pornóval van, hanem azzal, hogy ez mennyire könnyen és nyilvánosan elérhető. És itt meg is érkeztünk a téma legfontosabb részéhez. Nekem mindig is vesszőparipám volt, hogy a gyermek mikortól ülhet le internetezni egyedül. Ugyan van arra törvényi szabályozás, hogy a nyilvános honlapokon, hogyan, miként kell felhívni a tartalomfogyasztó figyelmét arra, hogy a következő kattintás után felnőtt tartalomba botlik, de legyünk őszinték: egy kíváncsi korban lévő kiskamasz ezektől a figyelmeztetésektől csak még kíváncsibb lesz. Aki látott már ValóVilágunkból származó netes beszámolót 18-as karikával, az tudja, miről is beszélek. És a net már annyira a mindennapjaink része, hogy a kisiskolás gyermek zsebében is ott lapul egy legalább olyan tudású okostelefon, mint az enyém. Sőt, a minap a VörösmartyKocka élő adásában szembesültem azzal, hogy az éppen tanulmányi kirándulás címén minket meglepő kisiskolás diákhad kezeiben is kivétel nélkül ott lapultak az okostelefonok, melyeket tudtak is készség szintjén kezelni. Persze nincs ebben rossz, már ha nem használják rossz dolgokra. De biztos nem használják?

Azt majd a szociológusok, szexológusok és a téma szakavatott tudorai kielemzik, hogy társadalmi szempontból ezeknek milyen hatásai vannak. Azonban kétségtelen tény, hogy világunk az internet által sokkal szabadabb erkölcsű lett, ami ugye nem biztos, hogy rossz, de sokkal több felelősséget ró ránk, szülőkre. Én is napi szinten tapasztalom, hogy a majd 7 éves nagyobbik gyerkőcöm, mennyire érdeklődik a világ új dolgai felől. Tanítás, magyarázás nélkül lesik el tőlünk, szülőktől az okostelefonok kezelését, a TV távirányító működését és azt is, hogy az egérrel, hogyan kell bánni. Nincs ezzel baj. Gyermekeink kíváncsiak és ezáltal tanulják a világ dolgait. Kicsit másképp, mint 100 évvel ezelőtt, de a folyamat akkor sem volt más.

A szülői felelősségbe szintén nem másznék bele. Inkább informatikus szülőként arra hívnám fel a figyelmet, hogy van mód korlátozni azt, hogy a gyermek, ha már okostelefonnal éli a világát, mit, mikor érhessen el a neten. Ugyan totális jó megoldással még nem találkoztam, de azért akadnak használhatóak.

Felnőtt tartalmak a neten - Hogyan tartsuk a 18-as karikában azt, ami oda való?

Az első talán, hogy vehetünk otthonra olyan Wi-Fi routert (ez egy kicsit ugyan drágább, mint a belépő modellek), melyekben korlátozható az internet elérhetősége. Be lehet állítani, hogy melyik eszköz milyen időtartományban férhet hozzá az internethez, de még akár az is szűrhető, hogy bizonyos weboldalak vagy beállított kifejezéseket tartalmazó oldalak blokkolva legyenek, ez által azok nem nyílnak meg a gyermek készülékén.

A másik lehetőség, hogy telepíthetünk a gyermek telefonjára olyan alkalmazásokat, melyek a fent említett opciókat tudják, de mivel van már mobil internet is a világon, amihez ugye nem szükséges az otthoni Wi-Fi internet, így ezt a telefonban szükséges korlátoznunk. Ezeket a programokat aztán igen sokrétűen lehet konfigurálni, paraméterezni, különféle szigorúságnak megfelelően. Ha ezt megtettük, akkor a programot egy kóddal tudjuk lezárni, hogy a gyermek ne tudja ezeket felülbírálni. Mutatok pár ilyen alkalmazást:

Kids Place

Kids Place különlegessége, hogy gyakorlatilag egy egyedi launcher, amely elkülönített és testre szabott környezetet ad a gyerek kezébe, csupa olyan alkalmazással, amit mi előre kiválasztottunk. Az appok szűrése mellett lehetőség van a telepítések és az in-app vásárlások blokkolására, és a Google Play-hozzáférés letiltására. Az időzítővel korlátozható az eszközhasználat, így a beállított idő után a kiválasztott app zárolja magát. A program több profilt is kezel, és természetesen csak kóddal lehet belőle kilépni vagy a beállításait módosítani. A használata ingyenes.

Screen Time Parental Control

Screen Time Parental Control segítségével többek között követhető, hogy a gyerek mennyi időt tölt el az egyes appokon belül. Természetesen a használat ezekben az esetekben időben is korlátozható. Extra funkció, hogy amennyiben a felhasználó elvégez egy meghatározott feladatlistát, akkor extra hozzáférési időt szerezhet. A segítségével tehát a takarításra is lehet indokot találni. Az ingyenes programhoz külön app is van a távoli vezérléshez. 

Norton Family

Az ingyenes Norton Family segítségével szintén követhető a gyerek online aktivitása. Az app figyeli az internethasználatot, a meglátogatott weboldalakat, és ezeket képes szűrni is, vagy éppen e-mailes értesítést küldeni róluk. A prémium csomagban extrák is akadnak, például a szöveges üzenetek felügyelete, az appkezelés és szűrés, illetve a havi és a heti jelentések.

De nem feltétlen a teljes tiltás a megoldás a gyermek kontra internet ügyben. Lehet ügyesen és okosan is használni, sőt még kihasználni is az internet adta lehetőségeket. Bár én élből okostelefon és tablet ellenes vagyok, de azt csak egy szülő tudja igazából és érzi át, hogy például egy hosszú utazás során nem is olyan könnyű a gyermek figyelmét lekötni. Van az a helyzet, amikor egy tableten megnézett mese, vagy egy telefonon játszott ügyes logikai játék ment meg minket a totális hisztitől. Ettől  még nyilván nem lesz net- és tabletfüggő a gyermek. És, hogy vannak erre is jó példák arra itt a BookRKids nevü mesetablet.

Felnőtt tartalmak a neten - Hogyan tartsuk a 18-as karikában azt, ami oda való?

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
  Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
 • Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
  Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
 • Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
  Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
 • Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
  Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
 • Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
  Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
 • 1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
  1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
 • Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
  Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
 • Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron
  Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

Eseménynaptár

 • Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
  Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
 • 56 hőseire emlékezik a magyarság
  56 hőseire emlékezik a magyarság
 • Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
  Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
 • Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
  Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
 • Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
  Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
 • Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
  Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
 • Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
  Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
 • Marad az enyhe idő
  Marad az enyhe idő
 • A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői
  A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői