6 évnél régebbi cikk

Csapatsportágak: Fókuszban a fehérvári fiatalok
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsapatsportágak: Fókuszban a fehérvári fiatalok

Érdekes összeállítást készített az utanpotlassport.hu, amely a legnépszerűbb hazai csapatsportágakat vette nagyító alá, megvizsgálva, vajon mennyi fiatal, 20 év alatti tehetség jut szóhoz azok legmagasabb osztályában. Mi egy kicsit kiegészítettük az elemzést a fehérvári klubokkal kapcsolatos részletekkel.

A sportportál az 1997. január 1. után született magyar tehetségek játéklehetőségét vizsgálta a hat legnépszerűbb hazai csapatsportágban. Mi kiemeltük azokat a sportágakat, melyekbe Székesfehérvár is ad élvonalbeli klubot. Nos, a kép vegyes, a tehetséges fehérvári kézilabdás lányok és hokis fiúk rendszeresen játszanak, labdarúgásban és kosárlabdában azonban alig akad játékpercük.

LABDARÚGÁS:

A labdarúgó NB I-ben tizenegy fordulót követően komoly visszaesést tapasztalhattunk a fiatalok pályán töltött perceit tekintve. A tizenkét élvonalbeli csapatnak a fele rendszeresen játéklehetőséget nyújt legalább egy, az úgynevezett fiatalszabályba tartozó játékosnak, de több egyesület, így a Puskás Akadémia, a Debrecen vagy a Videoton legfeljebb néhány percet kínál U20-as játékosainak. A pozitív oldalra például a Haladás sorolható: összességében ők adták a legtöbb időt a fiatal játékosoknak az idén, a mostani hétvégéig 1444 percet. A Vasas vélhetően vezetné ezt a listát, ha Kleisz Márk és Murka Benedek nem bajlódna súlyos sérüléssel, de az angyalföldiek így is büszkék lehetnek, hiszen rendszeresen játszik csapatukban 1997 után született játékos. Ugyanez igaz a Budapest Honvédre is; Erik van der Meer együttesében egy hely mindig kiadó az akadémiáról érkező játékosoknak, ezért a pozícióért többen is küzdenek Kispesten. Eddig a fiatalok közül a DVTK-ban játszó Óvári Zsolt szerepelt a „legeredményesebben”: a 20 éves miskolci támadó a mostani fordulóig két alkalommal talált be ebben a szezonban.

Szabó Bence lőni készül. Erre ebben a szezonban mindössze 34 pernyi lehetősége akadt (Fotó: vidi.hu)

Összességében természetesen nagy csalódás, hogy a szövetség ajánlását csak elvétve veszik komolyan az élvonalbeli klubok, főleg annak tekintetében, hogy az előző idényben szinte mindig 1000 perc feletti játékidő jutott a 20 év alatti játékosoknak egy-egy fordulóban. Az idén ez a szám – az első tizenegy forduló átlagát tekintve – mindössze 644. A Videoton, ahogy fentebb már kiderül, nem esik túlzásba a fiatalok szerepeltetésével, Szabó Bence révén egy fiatal játékosa kapott eddig lehetőséget, ráadásul ő sem sokat: 12 forduló alatt 34 percet.

KOSÁRLABDA:

Mindenképpen külön kell választani a férfi és a női bajnokságot, hiszen az utóbbiban a mérkőzések első félidejében mindvégig kötelező szerepeltetni legalább egy húsz éven aluli játékost. Az eddig lejátszott bajnokikon pályára lépő kosarasok harminc százaléka U20-as volt, tehát a klubok jóval több fiatalnak adnak lehetőséget, mint az a szabály miatt elvárható lenne. A férfiak között ez az arány mindössze 12,5 százalék, ám az sem mondható rossznak.

Az Alba Fehérvárnál sajnos kevés fiatal kap lehetőséget, ebben a szezonban a négy bajnokin Varga Máté fér bele az 1997. január 1. után születettek kategóriájába, ám ő is mindössze 2 percet töltött a parketten az eddig négy bajnokin.

KÉZILABDA:

Ebben a sportágban is pozitív fejleményekről számolhatunk be: a férfiak bajnokságában 38, a nők között 49 1997. január 1. után született játékos lépett pályára a nemrég kezdődött évadban. Női vonalon külön öröm, hogy a legerősebb, a Bajnokok Ligájában szereplő együttesek is bátran játszatnak fiatalokat. A Győr Midtjylland elleni BL-meccsén például Pál Tamara (17), Afentáler Sára (17) és Fodor Csenge is gólt szerzett. De ugyanígy említhetnénk az FTC-t is Háfra Noémivel vagy Márton Grétával a soraiban. A rekorder ugyanakkor az MTK Budapest együttese, amely évek óta fiatal játékosokkal igyekszik megállni a helyét, tavaly még a kék-fehéreknél játszott például kölcsönben Háfra és Márton is. A fiúk mezőnyében az EHF-kupában is érdekelt Balatonfüredet érdemes kiemelni, amelyben rendszeresen szerepel Andó Arián, Bóka Bendegúz és Szita Zoltán.

Piller Kármen (73) már gólt is szerzett az Alba Fehérvár KC színeiben (Fotó: Horváth Gyula/Alba Fehérvár KC Facebook)

Ami az Alba Fehérvár KC-t illeti, Deli Rita vezetőedző csapatában rendre lehetőséget kapnak a fiatal tehetségek. Hudra Enikő, Tornóczky Sára, Piller Kármen, Rózsás Josephine és Hernádi Dorina egyaránt pályára lépett már ebben a szezonban, Tornóczy és Piller pedig gólt is szerzett.

JÉGKORONG:

Érdemes külön választani az osztrák ligában, az EBEL-ben szereplő Fehérvárt, illetve a hazai élvonalban szereplő együtteseket. A Volánban hat fiatal szerepel, ami egyáltalán nem kevés; a csapat tagja például a felnőtt válogatottban már alapembernek számító 20 éves Stipsitz Bence.

A hazai bajnokságban, az Erste Ligában összesen 31 a húsz év alatti jégkorongozó, ami az élvonalban szereplők összlétszámnak nagyjából az ötöde. Ebben a listában a „Volán” farmcsapata, a Fehérvári Titánok áll a legjobban, tizenegy játékossal, ami nem meglepetés, hiszen ebből az együttesből kerülnek fel a tehetségek az EBEL-gárdába. Mellettük kiemelhető még az UTE, amely több saját nevelésű fiatallal, összesen nyolc 1997. január 1. után született hokissal a soraiban próbál helyt állni a hazai él vonalban.

Forrás: utanpotlassport.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek