2018. július 21. szombat Dániel
Menü

Megfázhatunk-e télen futás közben?

Megfázhatunk-e télen futás közben?
(Fotó: outsideonline.com)

Ha megjelenik az első melengető, tavaszi napsugár, és a madarak vidáman dalolva hirdetik a nyár közeledtét, sokan fognak futócipőt, s irány a természet! Télen viszont nehezen mászunk ki a meleg lakásból. Sőt, a legszívesebben inkább odasimulunk párunkhoz (nyugalomra vágyva) egy pléd alatt kucorogva, kezünkben forralt borral. Az utóbbi napokban mégis sok futóversenyt rendeztek a környéken, melyeket nagy érdeklődés övezett. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, amelyre ma választ keresünk: Megfázhatunk-e télen futás közben?

Idén több mint háromszáz futó állt rajthoz a székesfehérvári III. Adventi Jótékonysági Futáson, mellyel idén a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthont támogatták a szervezők.

 (Fotó: Simon Erika)
(Fotó: Simon Erika)

 Mivel én képtelen vagyok rávenni magamat arra, hogy fussak (ahogyan már korábban is írtam például ebben a cikkben), így csak vizuálisan, egy helyben állva személtem a tömeget, melyben több ismerőst is felfedeztem, akik vacogva bár, de teljesítették a kitűzött célt, s hozzájárultak ezzel a nemes célhoz.

Köztük volt a kincsesbányai Szatzker Csaba is, akiről egyszer már megírtam, hogy 40 éve töretlenül rója a kilométereket, és köszöni meg az eredményes lábmunkáért járó aranyakat.  S, ha már megpillantottam e kedves barátomat, hát el is kaptam gyorsan, hogy megszülethessen ez a cikk.Megfázhatunk-e télen futás közben?Szatzker Csaba már 40 évvel ezelőtt is rótta a kilométereket

„Régóta gondolom és tapasztalom azt, hogy Székesfehérvár igazi futós, sportos település.” – mondta Csaba – „A futásra, mozgásra robbanásszerűen megnőtt az igény, a város pedig erre nagyon jól reagált. Elég csak a Bregyóban kialakított csodálatos szabadidős központot megnézni. Persze ezen kívül még jó néhány remek létesítmény szolgálja a sportolni vágyók igényeit. Törvényszerűnek gondolom, hogy – így év vége fele – a rendszeresen sportolók, a saját egészségükért sokat tevők, odafigyelnek másokra is. Ha, pedig mindezt sikerül összefogni, megszervezni, máris jótékonysági futóversenyen találjuk magunkat.”

A senior futó sajnos ritkán tud ilyen eseményen részt venni, amilyen most ez a jótékonysági rendezvény volt. Most ráért, s örömmel ment.

„Remek szervezés, kissé fázós futók, de hát a december már csak ilyen.” – folytatta Csaba –„Mert a téli futásnak is meg vannak a szépségei. Számomra érdekes módon úgy tűnt ezen a versenyen is, hogy sokan túlöltöztek. Persze a hideg ellen védekezni kell, de futás közben a testünk fűt, mint a szauna kályha, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ettől nem kell félni, teljesen normális, kizárt, hogy futás közben megfázzunk.”

 (Fotó: sportmedbc.com)
(Fotó: sportmedbc.com)

Majd kifejtette, hogy egészen olcsón is remek, speciális futóruházatot lehet kapni, ami tökéletes komfort érzetet biztosít. Persze aranyszabály, hogy futás közben télen nem állunk meg, futás után pedig azonnal meg kell szabadulnunk az izzadt ruházattól. Ha ez nem lehetséges, akkor átmenetileg terítsünk magunkra egy vastag télikabátot!

Persze, ha komoly, hideg, metsző szél fúj, akkor kicsit más a helyzet. Erre a célra is kaphatóak speciális és nem túl drága dzsekik, felsők, melyek szépen kompenzálják a zord időjárást. Vagyis a téli futás is igazi örömforrást jelenthet, ha teljesen tisztában vagyunk magunkkal, s rendelkezünk megfelelő tapasztalattal is e téren.

 (Fotó: alpsinsight.com)
(Fotó: alpsinsight.com)

Csaba egyébként e versenyre nem készült különösképpen. Az azt megelőző napokban sokat futott és úszott, amitől kicsit fáradt is volt már a rajtnál.

„Azt gondoltam, hogy ez egy jó kis edzés lesz: küzdök, futok keményen egy jót!” – mondta – „Külön öröm volt számomra, hogy munkatársaimmal is összefutottam a verseny előtt. Volt, akinek ez volt élete első futóversenye, és tudom róla, igazi életmódváltás van nála folyamatban. A lényegnek pedig ezt tartom, nem az eredményt, nem a helyezést. Jó, hogy vannak ilyen rendezvények, pillanatok. Olyan helyzetek, amikor figyelünk azokra is, akik segítségre szorulnak. Ezzel erősítjük az érzést, hogy összetartozunk, s, hogy egy értelmes célért össze tudunk fogni. Akkor is, ha amúgy a hétköznapokon elmegyünk egymás mellett.”

A kincsesi sportolóval együtt rótta a kilométereket egyik kedves barátnőm (aki egyébként Csaba munkatársa), Kovács Bernadett is.
Megfázhatunk-e télen futás közben?
Kovács Bernadett és Szatzker Csaba közös csapatban futott a jótékonysági rendezvényen

„Azért indultam el ezen a versenyen, mert jó ügyet szolgált.’ – mondta – „Boldog vagyok, hogy segíthetek másokon. Külön megtiszteltetés volt olyan családokkal futni, akik babakocsival futották le a távokat. Szeretem, amikor összefog a város vagy kisebb ember csoportok, hogy jobbá tegyük más emberek életét - akármivel.’

Berni egyébként heti kétszer úszik, erősítő edzéseket is tart, s heti két-három alkalommal jár a Bregyóba futni. Általában 4-5 km-t tesz meg, átlag tempóval. A mostani távot is 33 perc 19 másodperc alatt futotta meg, ami az egyéni átlagának megfelelő.
Megfázhatunk-e télen futás közben?
Berni 2015 májusában egy jótékonysági futás után egyik edzőtársával, Hrankai Csabával (Fotó: Kovács Bernadett facebook oldala)

Mint mesélte, a Vérkör 77km volt a legnehezebb megpróbáltatása eddig, valamint a Kinizsi 60km. Ezeket futva és gyalog is meg lehet csinálni (akár vegyesen is). A fehérvári jótékonysági futásban nem a táv és nem a domborzat okozta a nehézséget, hanem a hideg levegő, ami beáramlott a tüdőbe.

„A téli futás nyilván a tüdőnek megerőltetőbb, mivel extrém hideg levegőt lélegzel be.” – fejtette ki – „Ezáltal nem is tudsz véleményem szerint teljes erőbedobással futni. Nem fogsz tudni úgy teljesíteni, mintha átlag hőmérsékleti viszonyok között futnál. Az izmok alapból hidegek ilyenkor, sokkal nehezebben melegednek be, és az izzadás miatt nagy a kockázata a megfázásnak. Éppen ezért, ha már nem mozgunk teljes erőbedobással, akkor rétegesen kell öltözni a betegségek elkerülése érdekében.”

Berninek a hideggel kapcsolatban egyébként nincsen félelemérzete: mindig a szabad ég alatt edz a Bregyóban. Így fokozatosan szoktatja hozzá a tüdejét a hideg levegőhöz, s immunizáltatja szervezetét a hideg ellen.
Megfázhatunk-e télen futás közben?
Berni 2016 májusában a Bregyóban  (Fotó: Kovács Bernadett facebook oldala)

 „Nyilván a nedvszívó anyagokból álló réteges öltözék, a sapka, sál, kesztyű, dupla gatya és ha tehetjük meleg innivaló az, ami a kicsit fűtheti az embert.” – mondta – „Ha a futó megizzad, akkor az nem jelenthet gondod addig, amíg mozog, csupán a rétegeket kell magáról lefejtenie, s amint befejezte a mozgást, egyből vissza kell pakolnia magára a ruhákat. Célszerű magunknál tartanunk egy vastagabb pulcsit vagy kabátot is, amíg egy forró zuhany alá nem tudunk állni.”

A forró zuhany mellett jól jön a hidegben való futás után egy forró szauna is, amely kihajtja a szervezetből a salakanyagokat, normalizálja a hőérzetet, és segít fenntartani a test egészséges egyensúlyát.

 (Fotó: health.harvard.edu)
(Fotó: health.harvard.edu)

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • A kávé a hosszú élet titka?
  A kávé a hosszú élet titka?
 • Személyvonat gázolt halálra egy embert Budapesten
  Személyvonat gázolt halálra egy embert Budapesten
 • Szakértő: a magyar utazók fele köt bizotsítást
  Szakértő: a magyar utazók fele köt bizotsítást
 • A női döntővel folytatódik az Öttusa Európa -bajnokság
  A női döntővel folytatódik az Öttusa Európa -bajnokság

A hét embere

 • Irán kibertámadásokra készül az Egyesült Államok és Európa ellen
  Irán kibertámadásokra készül az Egyesült Államok és Európa ellen
 • Folyamatos a készültség a déli határnál
  Folyamatos a készültség a déli határnál
 • Már tart a Dunamenti Halfesztivál Mohácson
  Már tart a Dunamenti Halfesztivál Mohácson
 • Itthon újra a piknikzőké és a pihenőké a Szabadság-híd
  Itthon újra a piknikzőké és a pihenőké a Szabadság-híd
 • Egymást érik a tornádók Amerikában
  Egymást érik a tornádók Amerikában
 • Tovább szedi áldozatait a hőhullám Japánban
  Tovább szedi áldozatait a hőhullám Japánban
 • Vádemelést javasolnak egy vendéglátóját forró vízzel leöntő férfi ellen
  Vádemelést javasolnak egy vendéglátóját forró vízzel leöntő férfi ellen
 • Nincs magyar érintettje a pénteki lübecki késelésnek
  Nincs magyar érintettje a pénteki lübecki késelésnek

Eseménynaptár

 • MSZP: a kormány ne emelje vissza az új lakások áfáját!
  MSZP: a kormány ne emelje vissza az új lakások áfáját!
 • Felértékelődött a diákmunka
  Felértékelődött a diákmunka
 • Dalosok találkoznak Fehérváron
  Dalosok találkoznak Fehérváron
 • Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárt utal át katonai támogatásra Ukrajnának
  Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárt utal át katonai támogatásra Ukrajnának
 • Klórt adományoz a kormány a kárpátaljai víz tisztításához
  Klórt adományoz a kormány a kárpátaljai víz tisztításához
 • Több filmet is terveznek a kimentett thai gyerekekről
  Több filmet is terveznek a kimentett thai gyerekekről
 • Délután erősen felhős idő várható borult időszakokkal
  Délután erősen felhős idő várható borult időszakokkal
 • Forma-1, strandröplada, atlétika? Jöhet bármi! - A fehérvári sportfotós bejárja a világot
  Forma-1, strandröplada, atlétika? Jöhet bármi! - A fehérvári sportfotós bejárja a világot
 • Vasúti átjáróban ütközött vonattal egy autó Nyárlőrincnél
  Vasúti átjáróban ütközött vonattal egy autó Nyárlőrincnél
 • Akár két év börtönt is kaphat, aki engedély nélkül átalakított buszt vezet
  Akár két év börtönt is kaphat, aki engedély nélkül átalakított buszt vezet
 • Ma is felvonunak az óriásbábok a Belvárosban
  Ma is felvonunak az óriásbábok a Belvárosban
 • Nagy sikere volt a Digitális Alkotótábornak
  Nagy sikere volt a Digitális Alkotótábornak
 • Egész Balatonfüred a mai Anna-bálra készül
  Egész Balatonfüred a mai Anna-bálra készül