2018. január 20. szombat Sebestyén
Menü

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainál

Három versenyen is megmérettették magukat az utóbbi napokban a fehérvári judósok. Szolnok István tanítványai nagyon szépen szerepeltek a pápai Ne-Waza Fesztiválon, a Tokaltaro Mikulás Kupán és a Tutti Kupán, Koroncon is.

A pápai Ne-Waza Fesztiválon Bakony Bajnoka a Székesfehérvári Judo Sport Club színeiben indult: Kovács László, Bauer Károly, Burián Bendegúz és Mészáros József. A felnőtt  földharcban 73 kg-ban Károly, Bendegúz és József egy korcsoportba és súlyba került, így egymás mellett viaskodtak. A sorsolás úgy hozta, hogy Bendegúz és József egy ágon vívott, Károly pedig az alsó ágra került.

Az első meccsét sajnos mindenki elveszítette, így vigaszágon Józsefnek és Bendegúznak kellett volna megmérkőznie egymással. József felajánlotta, hogy visszalép társa javára, akinek szerinte sokkal nagyobb esélye volt a bronzért megküzdeni. Feleslegesnek tartotta, hogy kifárasszák egymást a végső menet előtt. Sportszerűségét Bendegúz nem fogadta el, így sorsoltak, és a Sors úgy akarta, hogy Bendegúz harcolhasson tovább egy BJJ-s fiú ellen, aki nagyon ügyes volt, ám a fehérvári klub diákja nagyon jó kondiban volt, és győzedelmeskedett: így megszerezte a bronzérmet.

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainálPápai Ne-Waza Fesztivál

Mészáros József így a hetedik helyre került. A másik ágon Bauer Károly kikapott a bronz meccsen, így ötödik lett. Kovács László 90 kg-ban indult, s második helyezést ért el.

Itt meg kell jegyezni, hogy a versenyt amatőröknek és profiknak hirdették meg, fiaink pedig amatőrként neveztek be, ám Kovács László kategóriájában nem indult elég amatőr sportoló, így a profikhoz tették be. Így teljesítménye különösképp dicséretre méltó.

A Székesfehérvári Judo Sport Club óvodás gyermekeinek edzője, Bogárdi Péter a profik között mérettette meg magát, s ötödik helyezést ért el.

A következő verseny, amin részt vettek a judósok, Koroncon volt. A Tutti Kupán első helyezést ért el Virányi Gergely és Fülöp László, második lett Virányi Róbert és Tóth Balázs, harmadik pedig Megyeri Maja és Golenyák Balázs.

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainál
 Ifjú harcosok

Az idei év utolsó viadala a Tokaltaro Mikulás Kupa volt, ahol Fülöp László aranyérmet szerzett, Tóth Balázs, Pintér Levente és Burian Bendegúz ezüstöt, Golenyák Balázs pedig bronzot. Bereczki Dániel ötödik lett.

A fiatalok mind a Székesfehérvári Judo Sport Club tagjai (mint már említettem). Az edzésekre a fehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban kerül sor – immár 1992 óta. Mint edzőjük, Szolnok István elmondta: sajnos csak heti két edzést tudnak tartani korosztályonként. Az idősebbek már heti négy edzést igényelnének, ezért – a szülők rendkívül pozitív hozzáállásának és kivételes segítségének köszönhetően – hetente kétszer utaznak Budapestre, az Újbudai Judo Akadémiára, hogy a kellő edzettség biztosítva legyen.

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainál
Judo

„Nagyon szeretnénk egy saját termet, amivel kapcsolatban Székesfehérvár Önkormányzata felajánlotta támogatását, s reményeink szerint hamarosan birtokba vehetjük majd az új dojót, ami az otthonunk lehet, és nyugodtan tudunk felkészülni a megméretésekre.” – mondta Szolnok István, majd hozzátette, hogy jelenleg kb. 50 taguk van.

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainál
Judo-edzés

Ez azt jelenti, hogy erősen túlterhelt az edzések létszáma: kb. 100 M2 tatami áll a rendelkezésükre. Ilyen nehéz körülmények között készülnek a versenyekre, amelyeken mindig nagyon eredményesen szerepelnek.

István egyébként 1987-ben kezdett le judózni Székesfehérváron. Ezért is érzi úgy, hogy itt a helye, és szeretné városunkban fejleszteni tovább ezt a sportot. 1992-ben vette át Kertész Lóránt a clubot, ahol edzett, s vele kezdődött el judo karrierje.

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainál
Szolnok István 1992-ben

„Ő nevelt belőlem versenyzőt, edzőt és bírót. Ő adta át a klubot hat évvel ezelőtt. Szeretném folytatni, amit örökül hagyott rám, méltósággal és tisztességgel. Fontos számomra a srácok egészsége, és a fiatalok nevelése. Olyan nevelésre törekszem, ami a mai világra felkészítve harcos, ámde illedelmes és jól nevelt fiatalokat hoz.” – mondta az edző.

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainál
A judo rendkívül látványos 

Bogárdi Péter pár éve került mellé. Rögtön jó hangulatban és barátsággal kezdtek el együtt dolgozni. Kettejük személyisége pont kiegészíti egymást, s így tudnak sikeresen előre haladni. Péter segíti az óvodások kezelésében, és a fiatal versenyzők mentorálásában.

Judo – éremeső Szolnok István tanítványainál
Bogárdi Péter és Szolnok István

Azon olvasóim kedvéért, akik nem tudják, hogy mi a judo, megnyugtatásul közlöm, hogy a folytatásban a judo történetéről és hatékonyságáról lesz szó!

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Unalom hétvégén? Az mi? :)
 • Verekedőket ítélt el a székesfehérvári bíróság
  Verekedőket ítélt el a székesfehérvári bíróság
 • Szavazatszámlálókat keresnek Székesfehérváron
  Szavazatszámlálókat keresnek Székesfehérváron
 • Szent Sebestyén napját ünnepelték a felsővárosi gyerekek
  Szent Sebestyén napját ünnepelték a felsővárosi gyerekek
 • Gyújtogató ellen emelhet vádat a Fejér Megyei Főügyészség
  Gyújtogató ellen emelhet vádat a Fejér Megyei Főügyészség
 • Kevesebb élelmiszert kellett kivonni a forgalomból
  Kevesebb élelmiszert kellett kivonni a forgalomból
 • Ingyenessé teszik a gázszivárgás vizsgálatát
  Ingyenessé teszik a gázszivárgás vizsgálatát
 • Vissza akart repülni Ukrajnába az illegális bevándorlókat szállító kisrepülő
  Vissza akart repülni Ukrajnába az illegális bevándorlókat szállító kisrepülő
 • Vaklárma volt a lépfeneriadó
  Vaklárma volt a lépfeneriadó