2018. március 20. kedd Klaudia
Menü

Naspolya: amikor a „szottyos” az igazi!

Naspolya: amikor a „szottyos” az igazi!
(Fotó: hu.wikipedia.org)

A naspolya tipikusan az a gyümölcs, amire először fintorogva tekint az ember, mert egy icipici indíttatást se érez arra, hogy a barna, szottyadt, kicsit szőrös, magvakkal teli, buggyantnak kinéző termést a szájához emelje. Ha viszont leküzdjük ezt az ellenérzést, meglepően harmonikus íz lesz a jutalmunk!

A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről indult el világkörüli útjára. A Balkán-félszigeten főként vadon terem, de szívesen ültetik a kertekbe is. Mivel szereti a meleget, ezért a Kárpát-medencétől északra nem igazán látogat el. Viszont: nagyon jól tűri a hideg telet! Sőt, a hideg nélkül nem is lehet igazi a gyümölcs íze!

Azt nem tudni pontosan, hogy Magyarországon mikor jelent meg (valahol arról írnak, hogy olasz közvetítéssel, de ez csak feltételezés). Az első feljegyzést 1812 szeptemberében olvashatjuk róla, amikor Bodor Pál megjelentette az első magyar gyümölcsfaiskolai árjegyzéket. Ebben már szerepelt a naspolya az „egyéb gyümölcsnemek” kategóriájában.

Hívják lasponyának, miszpolyának is. 1553-ban a Schlágli-magyar szójegyzék nespula-ként említi. (Valószínűleg a latin mespila szóból eredően.) Három fajtája van: a szentesi rózsa naspolya, a hollandi óriás naspolya és a nottingham naspolya.

Rendszertani besorolást tekintve a lágymagvú almástermések közé tartozik, vagyis rokona az almának, körtének birsnek. A naspolya úgy néz ki, mint egy kisebb termetű fa, vagy ágas bokor hosszú tővel és nagyon finom gyümölccsel. Sorolhatjuk a díszcserjék közé is, mert sűrű a lombja, május közepén nyílnak fehér virágai, levelei lándzsásak, molyhosak. Mivel nagyon mutatós, ezért gyakran ültetik parkokba is.

Aki a kertjét szeretné díszíteni vele, annak ajánlott az oltvány vásárlása. Anyukám suhángot szokott venni (ami egy ágat tartalmaz, mert ő akarja mindig kialakítani a koronát). Tavaly vásárolt egy oltványt, ami szépen ki is hajtott, ám körülfutotta a tök és megfojtotta. Így szegény növény elhalálozott.

Naspolya: Amikor a „szottyos” az igazi!
 Így futotta be a tök szüleim kertjét (Fotó: Temesvári Márta)

A másik fácska már több éve növekszik kertünkben. Semmiféle gondozást nem igényelt, csak ritkítani kell olykor, de ha már kialakult a koronája, akkor már nincsen teendő vele. Metszeni se szoktuk, nem is nő nagyra, így könnyen szüretelhető. Sőt, nem is szabad metszeni, mert a naspolya termőrügyei a vesszők csúcsán találhatóak, tehát pont a termést vágja le az, aki nagyon kurtítani igyekszik.

A naspolya gyökérzete egyébként sekélyen terjed, a talajra nem kényes, de leginkább a nyirkos talajt szereti. Száraz, sovány területeken öntözni kell. Valaki trágyázni szokta, de mi azt se vittük eddig soha túlzásba. Csersav tartalma magas, ami a kártevőktől és a betegségektől is megóvja. 

A virágok öntermékenyek, tehát társat se kell mellé beszereznünk. Egy bokor akár 50 kiló gyümölcsöt is teremhet! A mi naspolyánk annyira jó termő, hogy pár nappal ezelőtt is egy hatalmas vödör gyümölcsöt szedett le róla anyukám. Igen, most, a hóesésben, fagyban! – Holott mindenhol azt olvasni, hogy október végén, vagy novemberben kell szüretelni, de akkor is jó, ha megvárjuk az első fagyot, mert ugyanúgy, mint a som vagy a kökény, akkor a legfinomabb, ha megcsípte a dér, vagyis „szottyos” lett.

Nos, nálunk még most is üldögélnek naspolyák a fácskán, s élvezik, ahogy a sűrűn hulló hópelyhek megcsiklandozzák őket. S jól is teszik, ha örülnek a télnek, mert nemsokára úgyis a fazékba kerülnek, s lekvár lesz belőlük. Hogy hogyan? Erről írok legközelebb!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lovaggá ütötték Ringo Starrt
  Lovaggá ütötték Ringo Starrt
 • Ethan Hawke visszatér a Broadwayre
  Ethan Hawke visszatér a Broadwayre
 • HÍRADÓ 2018. március 20.
  HÍRADÓ 2018. március 20.
 • Ilyen lesz Harry herceg és Meghan Markle esküvői tortája
  Ilyen lesz Harry herceg és Meghan Markle esküvői tortája

A hét embere

Eseménynaptár

 • Új munkahelyek, hazai gyümölcsök - Soprpnban fejleszt a Heineken
  Új munkahelyek, hazai gyümölcsök - Soprpnban fejleszt a Heineken
 • Lövöldözés volt egy marylandi gimnáziumban - három ember állapota válságos
  Lövöldözés volt egy marylandi gimnáziumban - három ember állapota válságos
 • Kempo VB: Holnap már a gépen ülnek a fiúk!
  Kempo VB: Holnap már a gépen ülnek a fiúk!
 • Erzsébet-utalvány - már vidéken is kézbesítik a nyugdíjasoknak
  Erzsébet-utalvány - már vidéken is kézbesítik a nyugdíjasoknak
 • Lövöldözés volt egy marylandi gimnáziumban
  Lövöldözés volt egy marylandi gimnáziumban
 • A tó új szimbóluma - felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén
  A tó új szimbóluma - felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén
 • Orosz foci-vébé - Lengyelország elnöke is bojkottálja
  Orosz foci-vébé - Lengyelország elnöke is bojkottálja
 • Féléves csúcson van az átlagkeresetek növekedése
  Féléves csúcson van az átlagkeresetek növekedése
 • Egyre több helyen okoz gondot a belvíz - Fejér egyes részein másodfokú a készültség
  Egyre több helyen okoz gondot a belvíz - Fejér egyes részein másodfokú a készültség