Partly cloudy11 °C
2019. február 18. hétfő Bernadett
Menü

Ez lett az év szava 2018-ban

Ez lett az év szava 2018-ban
Idén különösen nagy figyelmet kapott a műanyaghulladék mérséklése (Fotó: greenpeace.org)

Mint minden évben, idén is megválasztotta az év szavát a brit Collins szótár. A győztes az egyszer használatos lett (single-use), de a #metoo és a vegán is versenyben volt a dobogó legfelső fokáért.

Az Irish Times-on egy érdekes cikkre bukkantam, miszerint a brit Collins szótár idén is megválasztotta az év szavát. A hivatalosan a Collins’ Word of the Year 2018 nevet viselő megmérettetés során azokat a szavakat keresték, amelyek leginkább tükrözik az egyre változó kultúrát és az emberek aggályait. 

A szótár lexikográfusai idén 4,5 milliárd kifejezést vettek közelebbről is szemügyre, a korábbi szempontokat figyelembe véve pedig az egyszer használatost (single-use) hozták ki győztesként, amelyet az emberek szorosan összekötnek a szemeteléssel. Versenyben voltak még a #metoo, a vegán és a plogging (erről később) kifejezések is. Tavaly a fake news, 2016-ban pedig a brexit nyert.

Helen Newstead, a Collins szótár nyelvi tartalmáért felelős részlegének vezetője elmondta, hogy a 2018-as egy olyan év volt, amikor a tudatosság és gyakran a különböző égető problémákból fakadó düh új szavak felemelkedéséhez, és régiek újjáélesztéséhez vezetett. Az év szavainak listáját végignézve egyértelmű, hogy a nyelvek alakulását nagyban befolyásolják az olyan közéleti problémák, amelyek például a sporttal vagy a politikával kapcsolatosak.

Az egyszer használatos (single-use) olyan termékek összessége, amelyek főleg műanyagból készülnek, és azért gyártják, hogy egyszer használjuk őket, utána pedig mehetnek is (jobb esetben) a kukába.

Idén különösen nagy figyelmet kapott a műanyag hulladék mennyiségének csökkentése. Ennek köszönhetően a singe-use kifejezés használatának gyakorisága 2013 óta megnégyszereződött. A szakemberek szerint a tengerekben lévő szemét 85%-át világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok az emberi szervezetbe, illetve az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk (bár semmi jót nem sejtetnek) egyelőre még ismeretlenek. Szerencsére idén már elkezdték az óceánok megtisztítását, így azért van még remény egy szebb jövőre.

Futottak még kategóriába tartozik a plogging, amit először 2016-ban használtak. Ez egy olyan skandináv őrület, amely során az emberek kocogás közben szednek szemetet. A plogging a jogging és a svéd plogga szóból ered, amelyet a derék északiak a plocka upp (vedd fel) kifejezésből alkottak meg. Kicsit ez is a műanyag hulladék mennyiségének csökkentésének a része.

Felfért a dobogóra a vegán kifejezés is, amely egy manapság egyre divatosabb életstílust jelent. A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. A vegán életmóddal mi is foglalkoztunk.

Illetve meg kell említenem még a #metoo-t, amely szintén előkelő helyen végzett, és a szexuális bűnözőkre, illetve a szexuálisan bántalmazottakra hívja fel a figyelmet. A #metoo-ról bővebben itten értekeztünk.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, Irish Times, Wikipedia)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
 • Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
  Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
 • Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
  Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
 • Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
  Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
 • Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
  Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
 • Elfogták a zuglói gyilkost
  Elfogták a zuglói gyilkost
 • Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
  Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
 • Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról
  Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról

Eseménynaptár

 • Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
  Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
 • Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
  Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
 • Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
  Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
 • Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről
  Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről