10 hónapnál régebbi cikk

Új helyre kerül majd a Szent György-kút, elkezdődik a felújítása
·Kultértékeink·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Új helyre kerül majd a Szent György-kút, elkezdődik a felújítása
·Kultértékeink·Utolsó frissítés: undefined

A mostanáig a Barátság Ligetben álló Szent György-kutat Nyakas Pál kőfaragó mester fogja renoválni, majd a munka végeztével az alkotás új helyre kerül.

Szent György és a sárkány küzdelmét megörökítő díszkút történetéről korábban az fmc.hu oldalon is írtunk. Bory Jenő alkotását még 1922-ben állították fel eredetileg a Zichy ligetben, majd 1960-ban a Tompa Mihály utca kiszélesedésével kialakuló Barátság liget lett az új otthona. 

Az Önkormányzati Kommunikációs Központ azt írja, a hetvenes évek végén még működött a kút: ha meghúzta valaki a mára sajnos letört és ellopott öntöttvas "gombot", vezetékes víz folyt a csapból.

"Azt gondolom, hogy Bory mester alkotásai meg kell, hogy dobogtassák legalább egy kicsit minden székesfehérvári szívét. Most az történik, hogy a kutat szétszedjük, deponáljuk, felmérjük a felújítás költségeit, a renoválás után pedig, egy-két hónap múlva mindenképpen összerakjuk" - mondta el Földi Zoltán a városrész önkormányzati képviselője.

A Szent György-kúton utoljára Kocsis Balázs szobrász végzett állagmegóvási munkát a kétezres évek elején. A mostani felújítás Nyakas Pál kőfaragó mester keze munkáját fogja dicsérni, aki úgy véli, a legfontosabb, hogy az alkotás megőrizze az eredeti alkotó keze munkáját. A vasbeton díszkút mostani teljes rekonstrukciója várhatóan őszre el is készül, költségeit a város önkormányzata biztosítja. A tervek szerint a felújítást követően pedig a Felsőváros egy olyan frekventált szegletébe költözik, ahol minél többen meg tudják majd csodálni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek