2 évnél régebbi cikk

Szent György és a sárkány harca Székesfehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Szent György és a sárkány harca Székesfehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Bizony, egy gyönyörű, jobb sorsa érdemes díszkút városunkban is megörökíti Szent György és a sárkány küzdelmét, jelenlegi állapota miatt erősen kérdéses, meddig csodálhatjuk Bory Jenő alkotását.

A kereszténység legismertebb katonaszentje, a 271 és 303 között élt Szent György a sárkányt legyőző lovag képében lett ismert, a György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.

Szent György és a sárkány küzdelmét Székesfehérváron is megcsodálhatjuk, igaz, napjainkban már egy elég romos változatban. Bory Jenő egy gyönyörű díszkút tetején emlékezett meg a legendás küzdelemről, a Szent György kutat még 1922-ben, vagyis 99 éve állították fel a városban. Eredetileg a Zichy ligetben kapott helyett, a Szentháromság szobor közelében, erről egy korabeli fotó is tanúskodik. Magát a díszkutat Bory Jenő ellenszolgáltatás nélkül készítette és ajándékozta a Székesfehérvárnak, ezzel is kifejezve háláját azért, mert egyetemi tanulmányai során a város ösztöndíjban részesítette.

A második világháborút más műalkotásokkal, így például a Szent Kristófnak ajánlott útjelzővel ellentétben túlélte a díszes kút, melyet 1960-ban elköltöztetett az akkori városvezetés. új helyén találjuk ma is, a Tompa Mihály utca kiszélesedésével kialakuló Barátság liget, mai nevén Erzsébet liget lett az új otthona.

Sajnos Bory Jenő idén már 99 esztendős díszkútja nincs túl jó állapotban, lándzsája és a sárkányölő feje szinte alig kivehető, információink szerint utoljára 1994-ben esett át egy felújításon. Az elmúlt 27 év nem kímélte, így reményeink szerint hamarosan újabb komoly állagmegóvás történik a gyönyörű díszkúton, hogy még hosszú-hosszú évekig a környék dísze lehessen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek