5 évnél régebbi cikk

Hogyan védekezz a legyek ellen – vegyszermentesen?
Fehérvár Médiacentrum fotója
piccolopiazza.be
Hogyan védekezz a legyek ellen – vegyszermentesen?

Szúnyogháló van az ablakon – s mégis feltűnik egy pimasz légy a szobában, amely nem akar tágítani mellőled. Vajon hol juthatott be a lakásba, hogyan lehet kihessegetni, s megakadályozni, hogy társai átvegyék a helyét? Ebben próbálok meg segíteni…

Hiába van szúnyogháló az ablakon és az erkélyajtón, hiába igyekszünk szinte két másodperc alatt besurranni a bejárati ajtón, mégis bekerülhet valahogy egy-egy poloska, szúnyog, molylepke vagy légy a lakásba.

Állatbarát lévén, tisztelve az élet minden formáját (legyen szó emberről, elefántról, kígyóról, pókról vagy egy hangyáról) először mindenki ösztönösen kinyitja ilyenkor az ajtót, s igyekszik kihessegetni a hívatlan vendéget. Remélem legalábbis, hogy ez az első reakció, s nem rögtön a légycsapó / összehajtogatott újság / szobapapucs felé nyúl az Olvasó, hanem megpróbálja humánusabb módon megoldani a problémát.

S kiváltképp ajánlott így tennünk, mert – ha nem is az élet védelme érdekében -, de a tapétára vagy a falfestésre azért jó vigyázni… Ha például úgy véljük, hogy a falon pihenő légy vagy szúnyog optimális pozícióban van a „lecsapásra”, akkor az eredmény lehet, hogy a kiiktatott állat lesz, viszont gondoskodhatunk az érintett falfelület lemosásáról (ha egyáltalán lejön a „maradvány” maradéktalanul) – ami nem épp kellemes időtöltés.

 Mit tegyünk tehát? A legegyszerűbb, ha

Kereszthuzatot

csinálunk. Ez a finom légáramlat – szerencsés esetben – a szabad ég alá tereli a rovarokat. Ha esetleg nincsen időnk megvárni, míg a szellő szárnyán tovatűnnek a legyek, akkor bizony

Csapdát

kell állítanunk: Keverjünk össze 2 dl vizet 1 evőkanál cukorral, és öntsük egy vékony szájú üvegbe. Ez az édes illat oda fogja csalni a legyeket (a darazsakat is persze, hiszen gyakran méhek, darazsak is betévednek a lakásba), és rabul ejti őket.

Csalétek lehet még a sör és méz keveréke is, de van, aki ecetet és mézet használ. Én közismerten nem bírom elviselni az ecet szagát, így nem ajánlom jó szívvel másnak se (hátha van még, aki irtózik tőle).

Valaki azt mesélte, hogy tejet, cukrot és egy pici borsot szokott összeforrázni és egy kis tálkába tenni – neki az vált be „csaliként”. – A variációk száma tehát végtelen.

Amikor gyerek voltam, a nővérem a hajlakkal fújta le a bogarakat, ami egy pillanat alatt hatástalanította őket – mivel olyan bevonatot képzett a szárnyukon, ami megakadályozta a mozgásukat. Ez a blogbejegyzés viszont most a „vegyszermentesség” égisze alatt született, ezért elvonatkoztatunk minden művi dologtól, s vegyük tovább a bio-teendők sorát. Készíthetünk például

Légypapírt házilag

Vágjunk 10 cm széles, hosszú csíkokat erős csomagolópapírból, lyukasszuk ki, fűzzünk bele egy zsinórt, s kössünk a végére csomót. Főzzünk össze 4 dl vizet, ugyanennyi cukrot és mézet, hűtsük ki a masszát és mártsuk bele a papírokat. Akasszuk a papírokat alufólia fölé, s hagyjuk, míg megszáradnak. Ezután már csak el kell helyeznünk a kívánt helyre – de vigyázva, hogy kellő magasságban legyenek, mert nagyon ragadnak, és a hajunk nem örülne a véletlen találkozásnak!

Ha már kihessegettük / összefogtuk a betolakodókat, akkor rögtön gondoskodjunk arról, hogy ne forduljon elő újra ez az eset, és riasszuk el őket például

Bazsalikommal és paradicsommal

Mondhatnánk, hogy ezzel „két legyet ütünk egy csapásra”, de mi most már egy másik fázisban vagyunk, s nem lecsapunk, hanem távol tartunk. Viszont a lényeg egyértelmű: Ültessünk finom paradicsomot és bazsalikomot az erkélyünkre, mert a legyek undorodnak ezektől a növényektől! Így, miközben a balkonon élvezzük a bazsalikomos-paradicsomos pastát, alig lesz légy, amely a közelünkbe szeretne jönni!

Levendulával

is színesíthetjük környezetünket, mert szintén nem szeretik se a szúnyogok, se a legyek. Használhatjuk magát a növényt is – és készíthetünk belőle levendulás finomságokat, ahogyan ebben a cikkben is tanácsoltam (link a levendulás finomságokról) -, vagy akár illóolaj formájában is, a függönyre permetezve.

Szegfűszeges füstölőt

is szúrhatunk a virágföldbe, mert azt is utálja a légy, vagy egy könnyű anyagra csepegtessünk a szekfűszeges illóolajból, s ezeket az anyagokat helyezzük el a teraszon. Jó megoldás az ablakpárkányra helyezett illóolajos víz, vagy az almába szúrt egész szegfűszeg is. Sőt, a

Babérolaj

is hasonló hatást produkál.

Légyűző turmix

is nagy kedvenc lehet, hiszen csodás illata mindenkit egy egzotikus nyaralásba röpít – gondolatban -, ám a rovarok nem szeretik az alábbi kombinációt: Pucoljunk meg egy citromot és egy narancsot, vágjuk nagyobb darabokra a héját (a húsát együk meg), tegyük egy dekoratív tálba (hogy ne csak hasznos legyen, hanem dekorációként is szolgáljon), helyezzünk mellé pár szegfűszeget, s 1-2 csepp levendula illóolajat.

 Ha valaki tud valamilyen praktikáról még a legyek ellen, ossza meg velem is!

A sorozat összes cikkét elolvashatod ide kattintva: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek