2 évnél régebbi cikk

Mezei zsurlóval és kakukkfűvel a torokfájás ellen
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
brainmanpictures.piwigo.com
Mezei zsurlóval és kakukkfűvel a torokfájás ellen
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

A torokfájás enyhítésére kiválóan alkalmas a mezei zsurló és a kakukkfű. E két növény nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem: könnyen és olcsón beszerezhetők. Rendkívül hasznosak, főként ha természetes eszközökkel szeretnénk gyógyulni.

A torokfájás gyógynövényekkel való kezelésének első részében a zsályáról írtam, most pedig nézzük tovább a természetes segítőket!

Mezei zsurló

A mezei zsurló (Equisetum arvense) Magyarország leggyakoribb zsurlófaja. Szereti a nedves réteket, a szántókat, erdőszéleket, az árokpartokat, patakpartokat. Sokszor irtani is kell a gazdáknak, mert képes elterjedni a belvizesedésre hajlamos szántóföldeken.

A népnyelv hívja vesefűnek, surlófűnek, ólomsimítófűnek, sikárlófűnek, kannamosófűnek, békarokkának is. Kovasav tartalma magas, ezért érdes, kemény a tapintása. Az „ólomsimítófű” elnevezés is innen ered: már a rómaiak ezzel fényesítették, súrolták az ónedényeket. Persze, nemcsak tisztításhoz használták őseink!

Mezei zsurló

A népi gyógyászatban nagy becsben tartották vérzéscsillapító hatása miatt. Tudományos kutatások igazolják, hogy hatásos vese- és hólyagproblémák esetén, ideggyengeségkor, depressziónál, légúti problémánál. Kiváló vizelethajtó, vértisztító, salaktalanító, izzasztó, helyreállítja az emésztést, gyógyítja a sebeket, segít a vesemedence-gyulladáskor, hüvelyi fertőzések megjelenésekor. Köszvényes embereknek is ajánlott, hajhullásra is javasolni szokták, valamint gyenge és töredező körömnél, az ödémás lábakra, a fogíny gyulladására is javallott. 

Mindemellett legyőzhetjük vele a mandulagyulladást és a köhögést is. Sőt, torokfájáskor is nagyon hatásos, ha gargalizálunk vele.

A gargalizáláshoz tegyünk egy púpozott teáskanál zsurlót 2 dl forró vízbe, majd 1-2 perc múlva szűrjük le és naponta többször is öblögessünk vele!

A mezei zsurló hazánk leggyakoribb zsurlófaja

brainmanpictures.piwigo.com

Figyelem! Krónikus szív- és vesebetegeknek nem ajánlott a mezei zsurló teájának fogyasztása, és nem keverendő össze a mocsári zsurlóval, mely mérgező! 

Flavonoidokat, kovasavat (8-10% szilícium tartalom), dikarbon savakat, mangánsókat, alkaloidokat (palusztrin, nikotin), káliumkloridot, alumíniumkloridot, szaponinokat (equisetonin), szerves savakat (akonitsav, oxálsav, almasav), kávésav-észtert is tartalmaz.
A mezei zsurló fiatal hajtásait június-augusztus folyamán érdemes begyűjteni.

Kakukkfű

A kakukkfű nagyon olcsón beszerezhető, rendkívül értékes gyógynövény. Szárazságtűrő és fényigényes. Nevelhető sziklakertekben, kővályúkban, kőfalakon is. Télálló, fagytűrő növény. Magvetéssel, tőosztással, félfás dugványozással is szaporítható.

Kerti és mezei kakukkfű a levendula szomszédságában édesanyám kertjében

Temesvári Márta

Ízesíthetjük vele az ételeinket, emellett az egyik legősibb gyógynövény. Neve a latin „thymus” szóból ered, amely gyökere az óegyiptomi „tham, thm”-ban található, amely szóval a balzsamozó növényt illették. Kiváló fertőtlenítő – a mai napig a fertőző betegségek egyik legfontosabb ellenszere – ezért készítettek belőle olajat az egyiptomiak a balzsamozásokhoz. 

A kakukkfű serkenti az emésztést és a belőle készült teát szélbántalmak és étvágytalanság ellen is lehet használni. Nőgyógyászati problémák esetén is érdemes alkalmazni.

A legtöbben köhögés, torokfájás és görcs fellépésekor próbálják ki fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatását. Görcsoldó és ingercsillapító, emiatt régen a szamárköhögésben szenvedőket is megkínálták a belőle készült főzettel. Manapság kezelnek vele időskori tüdőtágulást, hörgőtágulást és idült hörghurutot. A kakukkfűben lévő hatóanyagok feloldják a letapadt váladékot, amit így könnyebben fel tudunk köhögni.

Édesanyám ilyen szűrőbe szedi a kakukkfüvet, hogy könnyedén meg tudja mosni úgy, hogy a növények épségben maradjanak közben

Temesvári Márta

Ha teaként szeretnénk elfogyasztani, akkor szórjunk egy csésze forró vízbe két kávéskanál kakukkfüvet, majd hagyjuk 5 percig állni. Ezt követően szűrjük le, s kortyolgassuk el, miközben gőzét is belélegezzük. Ha már a „gőz” szóba került: az is felszabadultabbá teszi a légzést, ha kakukkfüves fürdővízben áztatjuk magunkat egy kicsit.

Ha este köhögési roham törne ránk, szippantsunk bele illóolajába! Illóolajának fő hatóanyaga a timol, amely a baktériumok, gombák fejlődését gátolja. Illóolaja megtalálható egyébként bélféregűző, bőrvörösítő, epehajtó kenőcsökben, bedörzsölőkben, szájvizekben, viszketést csillapító kenőcsökben is.

(Szakmai lektor: Fülöp Attila kertészmérnök)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek