2 évnél régebbi cikk

Ökörfarkkóró – a légúti betegségek gyógyítója
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pleva Zsuzsi
Ökörfarkkóró – a légúti betegségek gyógyítója
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

Milyen betegségeket gyógyíthatunk az ökörfarkkóró virágával? Mire kell figyelni a virágok gyűjtésekor és szárításakor? Ennek jártunk utána!

Az ökörfarkkóró (népies nevén: ökörfarkvirág, királygyertya, gyapjúfű, nyúlszakáll, jéglevél, koldustakaró, indián rongyfű, Ádám vesszeje) legértékesebb része a virága, pontosabban a virágpárta. Ezt használják gyógyászati célokra. A gyűjtést egész nyáron elvégezhetjük, mivel ezekben a hónapokban az ökörfarkkóró folyamatosan virágzik.  A virágot száraz, napos időben kell leszedni, s akkor, amikor épp kinyílik, méghozzá a reggeli órákban. Figyelni kell arra, hogy még ne járjon nagyon magasan a nap, mert később becsukódnak a virágok.

A pártákat a fészekből kell kicsípni, a csésze nélkül, mert vannak, akiknek köhögési ingert váltanak ki a szőröcskék. A pártát a porzókkal együtt kell leszedni. (A kelyhet ne hagyjuk rajta!) Csak kézzel szabad letépni, s azonnal neki kell állni a szárításnak, mert hamar megbarnul.

Az ökörfarkkóró legértékesebb része a virága

Pixabay

A szárításhoz nagyon vékony rétegbe terítsük le a virágokat. Figyeljünk a jó szellőzésre és nem baj, ha tűz a nap, sőt! Ha idejében kiterítjük a virágokat, akkor teljesen el is távozik belőlük a nedvesség naplementéig. A gyors száradás azért is szükséges, hogy megőrizze gyönyörű sárga színét.

Az ökörfarkkóró virágának leszedése és szárítása a legkényesebb az összes gyógyfű közül.

Ha túl sokáig állnak a virágok, akkor megbarnulnak. Ha esetleg nem szárad meg estig, akkor próbáljuk meg a lakásban (kemence felett) szikkasztani. Igaz, hogy így veszteni fog az értékéből, de mégse megy teljesen kárba a gyűjtésünk. E művelet közben ne nyomkodjuk és ne forgassuk a virágokat, mert megmaradhat rajtuk az ujjunk nyoma.

A tárolásnál ügyelni kell arra, hogy jól el legyen zárva, mert könnyen felveszi a levegő nedvességtartalmát, amitől megfeketedik és értéktelenné válik. Többféle légmentesen záródó doboz kapható e célra.

Ha valaki nem szeretne ökörfarkkóró után kutatni az erdők szélén, patakok mentén, hegyvidékeken, utak mentén, mezsgyéken, szántókon, legelőkön, parlagokon, kőbányákban, kőhányásokon, vasúti töltések lejtőin, homokterületeken - az megpróbálkozhat a termesztésével is.

Magról nevelhető: ezt kora tavasszal vagy késő ősszel tehetjük meg. Mivel a magok nagyon aprók, sulykolni kell. Kelés után ritkításra lesz szükség – és persze gyomlálásra is. Otthonául szolgálhat homok és kavicstalaj is.

Egészségesen csillogó, fényes lesz a szőke haj az ökörfarkkórótól

Pleva Zsuzsi

Az ökörfarokkóró az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan is elismert gyógynövényei közé tartozik. Nyálkaanyagokat (3-8%), szaponinokat, flavonoidokat (1-4%) és karotinoidokat tartalmaz.

Szaponintartalma miatt kiválóan használhatjuk hurutos köhögés esetén. Nagyon jó nyálkaoldó. (Leggyakrabban légzőszervi problémák kezelésére javasolják.) Nagyon jól használható száraz és asztmatikus köhögésre is – nyálkatartalmánál fogva. (Bár e célra inkább a levelét ajánlott használni.) Heszperidin tartalmánál miatt hozzá nyúlhatunk felső légúti hurutok, hőemelkedés, láz csillapítása céljából is.

A szilikózis gyógymódját is jelentheti, mert a tüdő hegesedését megakadályozza és regenerálja a szöveteket. Az erős dohányosoknak és különböző tüdőbetegségtől szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása. A tüdőgyulladást is kezelhetjük vele, mert enyhíti a mellkasi fájdalmat.

Hasmenés, rossz emésztés, bélhurut előfordulásakor cser- és keserűanyag tartalmának vehetjük hasznát. A gyomorrontásra is kúraszerűen ajánlott. Megemlítendő, hogy méregteleníti a hasnyálmirigyet, a lépet. Segít megszüntetni a májgyulladást, a sárgaságot. Jól jön felfázáskor, hólyaghurut, vesehurut, vesegyulladás, hólyaggyulladás esetén is.

Az ökörfarokkóró az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan is elismert gyógynövényei közé tartozik

Pixabay

Öblítőként használhatjuk külsőleg szájüregi sebekre, gyulladásokra is. Borogatóként kelésekre tehetjük. Rakhatjuk a szemünkre is, ha fertőzéses szemgyulladás gyötör, mert nagyon jól kitisztítja az elfertőződött sebeket.

Ülőfürdőt is készíthetünk belőle, ha aranyér kínoz – és reuma esetén is. Vizelethajtó, vértisztító hatásáról sem szabad elfeledkezni. Ráadásul még a szőke hajat is érdemes leöblíteni vele, mert enyhén hajszőkítő hatású. A szőke haj fényes és egészséges lesz tőle. (Ezért készítenek világos hajúaknak sampont is belőle!)

E növény teáját nagyon jól használhatjuk köhögés csillapítására. Ebből adódóan ajánlott meghűléses betegségekre, gége- és garathurutra is. Az állatgyógyászatban is használják az ökörfarkkóró gyógyerejét: a kisállatok hurutos köhögését enyhítik vele!

Ha teát szeretnénk készíteni az ökörfarkkóróból, akkor egy teáskanálnyi virágot forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd naponta 2-3 alkalommal kortyolgassuk. A túlságosan forró vízzel vigyázni kell, mert a nyálkaanyagok hőre érzékenyek! Az ökörfarkkóró virágainak nincsen különösebb / jellegzetes íze, így nyugodtan keverhetjük olyan tealevelek közé, melyeket egyébként fogyasztani szoktunk.

Pár nap teázás – és nincs több köhögés!

Pleva Zsuzsi

A köhögéscsillapítóhoz főzzünk fel 15 ökörfarkkóró virágot és ugyanennyi bibisgyökeret fél liter vízben. Miután 2-3 percig zubogott a víz, szűrjük le, adjunk hozzá negyed kg cukrot vagy mézet. Alkalmanként (naponta többször) egy-egy evőkanálnyit fogyasszunk belőle.

Amennyiben borogatásra vágyunk, áztassunk be 3 kávéskanálnyi növényt 3 dl vízbe fél órán át, majd forraljuk fel kis lángon és szűrjük le! Naponta kétszer borogassuk be vele a kívánt felületet.

Figyelem! Az ökörfarkkórót cukorbetegek csak óvatosan fogyaszthatják, mivel igen magas (10 %-os) a cukortartalma. Alacsony vérnyomásúaknak nem ajánlott! Várandós és szoptatós nők számára tilos a fogyasztása! Arról se feledkezzünk el, hogy magjai mérgezőek!

 

(Szakmai lektor: Fülöp Attila kertészmérnök)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek