7 évnél régebbi cikk

10 magyar költőnő, akit ismerned kell
Fehérvár Médiacentrum fotója10 magyar költőnő, akit ismerned kell

Október 2-áig tart a Fehérvári Irodalmi Napok, ahol a vendégek között köszönthetjük mások mellett Kemény Zsófit és Karafiáth Orsolyát is. A rengeteg programból azért az ő látogatásukat emeltem ki, mert - mint azt már korábban is mondtam - a költőnők a gyengéim, olyannyira, hogy képes voltam összeszedni 10-et is belőlük, hogy megismertessem veletek. Itt jönnek hát ők, akik nélkül, valljuk be férfiasan, kevesebbek lennénk mi is.

1. Kaffka Margit

(Fotó: cultura.hu)

Az egyik legnagyobb magyar író-költő asszonynak tartják, a Nyugat nagy nemzedékének első vonulatába tartozott. A Nyugat első számától egészen korai haláláig a nagy folyóirat munkatársa volt. Ebben az időszakban sokat alakult és formálódott költészete, amelyben sajátosan találkozik a hétköznapi apróságok meghitt megragadása a szecesszió stílromantikájával. Idővel eljutott az akkor nagyon modernnek érzett szabad versekhez is, de utolsó éveiben visszakanyarodott a dalszerű, rímes versekhez. 

"Nagyon szomorú mese volt az élet.
A fán már útrakészült száz madár.
És mind nekem csacsogta búcsúzóra,
Hogy a nyaram sohsem jön vissza már."

2. Nemes nagy Ágnes

(Fotó: pim.hu)

A Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-latin-művészettörténet szakos hallgatójaként szerzett diplomát 1944-ben. Diákkorától kezdve írt verseket, folyóiratokban 1945-től publikált. Első verseskötete 1946-ban jelent meg. Költői munkája mellett a magyar esszéirodalom kimagasló művelője volt.

"Igyál, igyál. Ami maradt,
sajtold ki, nyeld le.
Hadd melegítse torkodat
sötét, komisz pálinka-lelke."

3. Ady Mariska

Ady Mariska balról a második (Fotó: mek.oszk.hu)

Ady Mariska Ady Endre unokatestvére. Budapesten szerzett tanítói oklevelet, írói munkásságát novellával és tárcával kezdte; az önálló társadalmi létet kereső és kiharcoló nő hangját szólaltatta meg. Lírai képalkotásában Ady Endrét követi. Írásai főleg erdélyi lapokban jelentek meg.

"Tavaszra lehet virág leszek:
szelid kékszemű ibolya.
Hűs reggelen életre csókol
a felkelő Nap mosolya."

4. Szendrey Júlia

(Fotó: orientpress.hu)

Előbb Petőfi Sándor, majd Horvát Árpád történész felesége. Petőfi legfontosabb múzsája. Március 15-én ő varrta és tűzte Petőfi Sándor mellére a később ismertté vált kokárda első példányát. Magyarországon Hans Christian Andersen meséi nyomtatásban először Szendrey Júlia fordításában jelentek meg.

"Bár merre nézek, mindenütt
Az emberek oly boldogok;
Bizony, bizony még meglehet,
Hogy én magam is az vagyok."

5. Török Sophie

Török Sophie, Ádáz kutya és Babits Mihály (Fotó: cultura.hu)

Török Sophie Tanner Ilona néven született, Babits Mihály felesége volt. (Nem ő volt az első Török Sophie a magyar irodalomtörténetbe, Kazinczy Ferenc feleségét ugyanis ugyanígy hívták.) Iskoláit a fővárosban végezte, majd a Külügyminisztérium tisztviselője lett. Mielőtt Babits felesége lett volna, Szabó Lőrinc menyasszonya volt. Verseiben a tépelődő, vívódó női lélek fájdalmait szólaltatta meg.

"Mert voltál: a világ értelme is megváltozott.
Üres szavakban te vagy a tartalom.
Lényed ereje valóságba emel képzelt örömöket.
S a feneketlen égbolton
te vagy a biztos pont
hová értelmetlen életemet kapcsolom."

6. Károlyi Amy

(Fotó: cultura.hu)

Károlyi Amy (Károlyi Mária) Weöres Sándor felesége volt. Magyar-német szakos tanári oklevelet szerzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen. Szívesen írt gyermekkönyveket, Weöres Sándorral közösen is.

"Már jártam erre vagy fogok
hol a valóság lehetetlen
hol ismeretlen az ismerős
és az ismerős ismeretlen"

7. Szabó Magda

(Fotó: cultura.hu)

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő. A Debreceni Egyetemen kapott latin-magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát 1940-ben. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven jelentek meg. Alapító tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának. Szabó Magdát regényei tették halhatatlanná, azt viszont nem mindenki tudja, hogy az írónő költőként kezdte pályafutását.

"Mert hogyha játszom, az se játék:
a csecsemőnek nincs szava.
Értsd meg játékos rebbenésem,
az én szavam még mozdulat."

8. Tóth Krisztina

(Fotó: olvassbele.com)

Költő, író, a Szépírók Társaságának tagja, tanári diplomát szerzett. Hobbija az üvegművesség, egy ideig ebből is élt. Olyan francia költőkkel ápol jó kapcsolatot, mint például Alain Bosquet, Lionel Ray és Pierre Oster.

"s bár igaz lenne majd, hogy Lesz Vigasz-
J. A. szájából érdes volt az élet,
Petri szájából szép volt a pimasz"

9. Kemény Zsófi

(Fotó: youtube.com)

Kemény Zsófi Kemény István lánya és Kemény Lilli húga. A legtöbben a Slam Poetry ismerhették őt meg. 2014-ben jelent meg első regénye, Én még sosem címmel.

"Valamit rontani szeretnék.
Valamit rontani, és ha már roncs,
akkor rontani rajta, ha lehet, még."

10. Karafiáth Orsolya

Az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon, majd magyar-könyvtár tanárszakon tanult. Első kötete 1999-ben jelent meg Lotte Lenya titkos éneke címmel. Verseit és publikációit rendszeresen közlik az irodalmi és közéleti lapok.

"Sürgő iszony – bennem cikázik –
amorf csapdám ehhez kevés.
Ti jó pókok, hiába minden:
befog mindent az ébredés."

Kemény Zsófi és Karafiáth Orsolya szeptember 29-én lesz a Fehérvári Irodalmi Napok vendége. Kemény Zsófival 16:30-tól beszélget Péczely Dóra a Fehérvári Pagonyban, Karafiáth Orsolya pedig 19 órától lesz A Szabadművelődés Háza vendége.

A szeptember 28. és október 2. között megrendezett öt napos fesztiválról és a várható eseményekről korábban a Karafiáth Orsival és Simon Mártonnal érkezik a Fehérvári Irodalmi Napok cikkben írtunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek