3 évnél régebbi cikk

Öt hely Székesfehérváron, ahonnan a legjobb a kilátás a városra
·Programokkilátás·Utolsó frissítés: undefined
Öt hely Székesfehérváron, ahonnan a legjobb a kilátás a városra
·Programokkilátás·Utolsó frissítés: undefined

Fentről minden egy kicsit más. Más perspektívából mást látunk meg, vagy éppen mást látunk fontosnak. Hoztunk öt olyan helyet, ahonnan a legjobb a kilátás Székesfehérvárra.

Néha jól esik egy kicsit csak úgy nézni. Nézni a messzeségbe, nézni egy más perspektívából a naponta látott tájat, házakat, épületeket. Ilyenkor egészen mást látunk, veszünk észre a minket körülvevő világból - magasban mások a hangok, az illatok, máshogy fúl a szél. Újrarendeződik minden.

Hoztunk öt olyan közkedvelt és legálisan látogatható helyet Székesfehérváron, ahova jó felmenni és szétnézni.

Millenniumi emlékmű

Bár az évről évre egyre magasabbra növő fák mind többet vesznek el a kilátásból, azért mindig Székesfehérvár egyik ikonikus pontja marad a háromágúnak is becézett Millenniumi emlékmű.

Az Öreghegy szívében megbújó hely ráadásul nemcsak romantikus randi helyszíne lehet, mondjuk a lemenő nap fényében, de napközben a gyerekeknek is remek terep, hogy kifussák magukat a háromágú lábaitól levezető lankákon, és alaposan kifárasszák magukat az itteni játszótéren. Amíg mi csendben merengünk Székesfehérvár felett...  

Aranybulla-emlékmű 

Ha az Öreghegyen maradunk, nem lehet elmenni az Aranybulla-emlékmű mellett sem, amely kimondottan pazar kilátással bír, és nemcsak Székesfehérvár irányába, de a Velencei-tó felé is. 

Ez tényleg a klasszikusan leülős és fejből kinézős hely, amely minden évszakban, sőt minden napszakban tud egy kicsi újat mutatni a minket körülvevő világból.

Ha a "kihasználási" paramétereit nézzük, nagyjából pont ugyanaz mondható el róla, mint a Millenniumi emlékműről, csak itt nincs épített játszótér. Van viszont jókora tér, változatos lankákkal - amelyet télen sokan szánkópályaként is előszeretettel használnak -, tobozgyűjtési, molyolási és ücsörgési lehetőségekkel.

Sóstói kilátó

Székesfehérvár legújabb magaslata, ahonnan aztán tényleg elképesztő látvány nyílik a Sóstói Természetvédelmi Területre, na, meg persze a város többi részére is.

Aki még nem mászott fel, és nem nézett körbe, annak szinte kötelező program - feltéve, ha bírja a nagyon magaslati levegőt.

Egy kicsi nehezített pálya van, ha ide vágyunk: csak hétvégente, szombaton és vasárnap 10 órától 18 óráig látogatható jelenleg a kilátó, de ingyenesen - tájékoztatott a Sóstói Látogató Központ. Kivétel képeznek a meccsnapok, illetve szeles, viharos időjárási körülmények között is zárva tart a a Sóstói kilátó.

A Bory-vár tornya

A Bory-vár egyébként is Székesfehérvár legkedveltebb helyei közé tartozik, és nemcsak a turisták körében. A romantikus várban jó sétálni, kalandozni és az épület falai között is rengeteg látnivaló akad. Hát még akkor, ha felmászunk a toronyba. 

A kilátás minden egyes megmászott lépcsőfokot megér, hiszen gyakorlatilag belátható innen az egész város. Azoknak, akik kevésbé bírják az ennyire magasat, azoknak is érdemes legalább félútig felmenni, és/vagy körbesétálni a belső udvar feletti teraszon.

Amit érdemes tudni: van nyitvatartási idő és belépőt kell fizetni, ám a belépőjegy megváltása nemcsak a külső szépségek, de benti kiállítások végignézésére is jogosítványt ad. Részletek ide kattintva olvashatók!

Terkán Lajos Csillagvizsgáló

A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló valamelyest kilóg a sorból, hiszen nem a klasszikus, kilátós hely. A Szabadművelődés Háza tetején található csillagvizsgálóba legalább egyszer, de inkább többször érdemes ellátogatni.

Egyrészt a kilátás tényleg szép, a Csónakázó-tó és környéke felülről is megragadó, és jó időben távolabbra is el lehet látni az épület tetejéről. Esti programként pedig egy kicsit még messzebbre is nézhetünk: a csillagvizsgáló 30 cm átmérőjű Newton típusú távcsővel lehetőség éjszakai objektumok, például bolygók megfigyelésére. 

A program ingyenes, ugyanakkor időjárás és évszakfüggő, hiszen a csillagda nyitvatartása a Szabadművelődés Háza nyitvatartásától függ.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek