7 évnél régebbi cikk
5 ínycsiklandó uborkasaláta - teszteltük, melyik a legfinomabb!5 ínycsiklandó uborkasaláta - teszteltük, melyik a legfinomabb!
5 ínycsiklandó uborkasaláta - teszteltük, melyik a legfinomabb!
Leteszteltük melyik a legfinomabb uborkasaláta. A lágyabb, tejfölös ízvilág, vagy a pikáns magyaros saláta a nyerő? Most kiderül, mi melyikre szavaztunk!
A tévhitekkel ellentétben az uborkasalátát sokféleképpen el lehet készíteni. Persze mindenki másra esküszik, van, aki a magyaros ízekért rajong, más a tejfölöst vagy éppen az ecetest részesíti előnyben. Kíváncsiak voltunk arra, hogy hányféleképpen lehet elkészíteni ezt az egyszerű ételt. A végeredmény tesztelésére a Fehérvár Médiacentrum alkalmi zsűrijét kértük meg.
5. helyezett: Ecetes uborkasaláta
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 50 dkg uborka
- 1 db paprika
- 1 kis darab lilahagyma
- só ízlés szerint
- 7 ek. ecet
- 4 csapott ek. cukor
- fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés:
- Az uborkát legyaluljuk. Megsózzuk. A paprikát és a hagymát is hozzászeleteljük.
- Elkészítjük az ecetes levet. Kb. 3-4 dl lé szükséges ennyi uborkához. Ízlés szerinti cukrot, sót és ecetet összekeverünk, felengedjük vízzel.
- A zöldségekre öntjük, fűszer pirospaprikával meghintjük.
(fotó: Fiers Gábor)
4. helyezett: Tojásos uborkasaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 db kígyóuborka
- 250 gramm retek
- 4 db főtt tojás
- 3 ek. majonéz
- 0,5 ek. mustár
- 200 gramm görög joghurt
- 1 ek. fehér balzsamecet
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. kapor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Az uborkát és a retket megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük.
- Az öntethez a majonézt simára kavarjuk a mustárral, ecettel, olajjal, joghurttal és a kaporral. Sóval, borssal ízesítjük.
- Az öntetet a salátára öntjük és jól elkeverjük.
(fotó: Fiers Gábor)
3. helyezett: Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 60 dkg uborka (fürtös)
- 2 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. vörösborecet
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés:
- Az uborkát meghámozzuk, karikára vágjuk, megsózzuk és állni hagyjuk.
- A fokhagymát összetörve a tejfölhöz adjuk, a borecettel habosra kavarjuk.
- Az uborkát kinyomkodjuk és egy tálba tesszük.
- Ráöntjük a fokhagymás - ecetes tejfölt, majd összekeverjük.
- Megszórjuk pirospaprikával és borsot darálunk rá.
- Fél óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
(fotó: Fiers Gábor)
2. helyezett: Joghurtos uborkasaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 db kígyóuborka (nagy)
- 140 gramm joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk. majoranna
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 0,5 teáskanál cukor (ízlés szerint)
- 1 ek. ecet
Elkészítés:
- Az uborkát (ha szeretnénk) meghámozzuk, és legyaluljuk.
- Gyengén megsózzuk, nagyon pici cukorral megszórjuk.
- A joghurtba keverjük a zúzott fokhagymát, a borsot és a majorannát, esetleg 1 ek ecetet, az egészet lazán összekeverjük az uborkával.
- Fél órát állni hagyjuk, közben többször átforgatjuk.
(fotó: Fiers Gábor)
1. helyezett: Lilahagymás uborkasaláta
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 2 darab kígyóuborka
- 1 darab lila hagyma
- 0,5 gerezd fokhagyma
- 2 tk. ecet
- 1 ek .cukor
- 2 csipet só
- 0,5 dl víz
- 2 ek. tejföl
- 1 csipet fűszerpaprika
Elkészítés:
- Az uborkát meghámozzuk, szeletelővel vagy késsel tetszőleges vastagságúra szeleteljük. Sóval behintjük és hagyjuk, hogy levet engedjen.
- A lila hagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát lereszeljük, az uborkához keverjük.
- Rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk az ecettel és a vízzel. Hagyjuk állni legalább 20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálaláskor egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk a tetejét, és meghintjük egy kicsi pirospaprikával.
(fotó: Fiers Gábor)
Jó étvágyat kívánunk!