7 évnél régebbi cikk

5 ínycsiklandó uborkasaláta - teszteltük, melyik a legfinomabb!
Fehérvár Médiacentrum fotója
bukosza.zita
5 ínycsiklandó uborkasaláta - teszteltük, melyik a legfinomabb!

Leteszteltük melyik a legfinomabb uborkasaláta. A lágyabb, tejfölös ízvilág, vagy a pikáns magyaros saláta a nyerő? Most kiderül, mi melyikre szavaztunk!

A tévhitekkel ellentétben az uborkasalátát sokféleképpen el lehet készíteni. Persze mindenki másra esküszik, van, aki a magyaros ízekért rajong, más a tejfölöst vagy éppen az ecetest részesíti előnyben. Kíváncsiak voltunk arra, hogy hányféleképpen lehet elkészíteni ezt az egyszerű ételt. A végeredmény tesztelésére a Fehérvár Médiacentrum alkalmi zsűrijét kértük meg. 

5. helyezett: Ecetes uborkasaláta

Hozzávalók (3 adaghoz):                                                                

  • 50 dkg uborka                                                                         
  • 1 db paprika
  • 1 kis darab lilahagyma
  • só ízlés szerint
  • 7 ek. ecet
  • 4 csapott ek. cukor
  • fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az uborkát legyaluljuk. Megsózzuk. A paprikát és a hagymát is hozzászeleteljük.
  2. Elkészítjük az ecetes levet. Kb. 3-4 dl lé szükséges ennyi uborkához. Ízlés szerinti cukrot, sót és ecetet összekeverünk, felengedjük vízzel.
  3. A zöldségekre öntjük, fűszer pirospaprikával meghintjük.

(fotó: Fiers Gábor)

4. helyezett: Tojásos uborkasaláta

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 db kígyóuborka
  • 250 gramm retek
  • 4 db főtt tojás
  • 3 ek. majonéz
  • 0,5 ek. mustár
  • 200 gramm görög joghurt
  • 1 ek. fehér balzsamecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. kapor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az uborkát és a retket megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük.
  2. Az öntethez a majonézt simára kavarjuk a mustárral, ecettel, olajjal, joghurttal és a kaporral. Sóval, borssal ízesítjük.
  3. Az öntetet a salátára öntjük és jól elkeverjük.

(fotó: Fiers Gábor)

3. helyezett: Tejfölös uborkasaláta

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 60 dkg uborka (fürtös)
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. vörösborecet
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az uborkát meghámozzuk, karikára vágjuk, megsózzuk és állni hagyjuk.
  2. A fokhagymát összetörve a tejfölhöz adjuk, a borecettel habosra kavarjuk.
  3. Az uborkát kinyomkodjuk és egy tálba tesszük.
  4. Ráöntjük a fokhagymás - ecetes tejfölt, majd összekeverjük.
  5. Megszórjuk pirospaprikával és borsot darálunk rá.
  6. Fél óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

(fotó: Fiers Gábor)

2. helyezett: Joghurtos uborkasaláta

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 db kígyóuborka (nagy)
  • 140 gramm joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. majoranna
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 0,5 teáskanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 ek. ecet

Elkészítés:

  1. Az uborkát (ha szeretnénk) meghámozzuk, és legyaluljuk.
  2. Gyengén megsózzuk, nagyon pici cukorral megszórjuk.
  3. A joghurtba keverjük a zúzott fokhagymát, a borsot és a majorannát, esetleg 1 ek ecetet, az egészet lazán összekeverjük az uborkával.
  4. Fél órát állni hagyjuk, közben többször átforgatjuk.

(fotó: Fiers Gábor) 

1. helyezett: Lilahagymás uborkasaláta

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 2 darab kígyóuborka
  • 1 darab lila hagyma
  • 0,5 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. ecet
  • 1 ek .cukor
  • 2 csipet só
  • 0,5 dl víz
  • 2 ek. tejföl
  • 1 csipet fűszerpaprika

Elkészítés:

  1. Az uborkát meghámozzuk, szeletelővel vagy késsel tetszőleges vastagságúra szeleteljük. Sóval behintjük és hagyjuk, hogy levet engedjen.
  2. A lila hagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát lereszeljük, az uborkához keverjük.
  3. Rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk az ecettel és a vízzel. Hagyjuk állni legalább 20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Tálaláskor egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk a tetejét, és meghintjük egy kicsi pirospaprikával.

(fotó: Fiers Gábor)

Jó étvágyat kívánunk!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek