4 évnél régebbi cikk

Az öt legjobb tanösvény Székesfehérvár környékén
·Életmódkirándulás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Az öt legjobb tanösvény Székesfehérvár környékén
·Életmódkirándulás·Utolsó frissítés: undefined

Kirándulni minden évszakban jó, és Székesfehérvár környéke (is) remek lehetőségeket kínál arra, hogy gyönyörködjünk a természet festette szépségekben. Összegyűjtöttem öt olyan tanösvényt, amelyet akár egész évben végigjárhatunk.

Kastélybirtok tanösvény, Iszkaszentgyörgy

A tanösvény összesen tíz állomása Iszkaszentgyörgy nevezetességeihez, illetve magához az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyhoz, a parkhoz, valamint a birtokhoz kötődik, de a főúri család kedvelt kirándulóhelyei is megállók.

Bár kell menni felfele, kisgyerekes családok is nyugodtan választhatják ennek a tanösvénynek a végigjárást hétvégi programnak, hiszen olyan érdekességek és látnivalók is szerepelnek a szakaszon, mint a Kőasztal, a Csillaghegyi kilátó és a kis szerpentin úton megközelíthető Piramiták, ahol a kőpiramist találjuk.

Utóbbitól lenyűgöző látvány nyílik a parkra, a kastélyra és innen belátható az egész környék.

Távolság Székesfehérvártól: kb. 12 kilométer,
Hossza: 4,5 km,
Nehézsége: közepes.

Madárdal-tanösvény, Dinnyés

A három szakaszból álló, és összesen 15 km hosszú Madárdal-tanösvény a Velencei-tó és a dinnyési Fertő természetvédelmi terület madár- és növényvilágát, természeti érdekességeit tárja fel előttünk, továbbá Gárdonyi Géza keresztelő kápolnáját és egykori szülőházát is meglátogathatjuk, ha mind a három szakaszt végigjárjuk.

A három szakasz külön-külön is érdekes, így ha kisgyerekkel indulunk, akkor akár három különböző alkalom is lehet ez a velencei-tavi túra.  

A tanösvény első része, az úgynevezett Müller István túra, amelynek során a Velencei-tó és környéke jellegzetes vízimadárvilágát csodálhatjuk meg: a pallóhidakról beleleshetünk a nyári ludak, kócsagok, gémek életébe. A háromkilométeres körséta végig sík terepen halad, útközben pedig gyönyörködhetünk a nádasok, szigetek élővilágában, a kilátóból megcsodálhatjuk az egész fertőt.

A második túra, az úgynevezett Szikes túra négykilométeres szakasza a Dinnyési-fertő mentén halad végig, és itt csatlakozik a seregélyesi tanösvényekhez. Ezen az útvonalon bíbicekkel, kékbegyekkel, piroslábú cankókkal találkozhatunk.

A tanösvény harmadik része, a Tóparti túra Dinnyésről Agárdra vezet a Velencei-tó partján. A nyolckilométeres távon a jellegzetes velencei-tavi tájban gyönyörködhetünk. 

A tanösvény több pontján hangos táblák segítik a tájékozódást, a látásukban korlátozottak eligazodását pedig Braille-írásos tájékoztatók szolgálják. Illetve érdekesség még az a harminc nagyméretű festmény, amely a térség növényeit, állatait, geológiai érdekességeit mutatja be a kirándulóknak.

Persze a Madárdal-tanösvény témáját tekintve nyáron a legizgalmasabb és akkor kínálja a legtöbb látnivalót, ám ősszel és akár télen is nyugodtan végigjárhatjuk, biztosan nem maradunk látnivaló híján.

Távolság Székesfehérvártól: kb. 15 kilométer,
Hossza: 15 km,
Nehézsége: könnyű.

Haraszt-hegyi tanösvény, Csákvár

A Vértes rendkívül látványos, hét állomásból álló tanösvénye a hazánkban páratlan szubmediterrán területet, a Haraszt-hegy kopár dolomitsziklás környékét mutatja be. Mivel ez a szakasz déli fekvésű és csapadékszegény, így a hegyoldalakon a mediterrán tájakra emlékeztető éghajlat és növényzet alakult ki. 

A körtúra nem vészes hosszúságú, hiszen alig 3,5 kilométer, ráadásul a Kőlik-völgyben a Kerek-hegy tetejére vezető néhány meredekebb kaptató kivételével könnyű erdei séta, úgyhogy az egész családnak remek program. A tanösvény szakasza pedig rendkívül sok hangulatos és piknikezésre csábító hellyel rendelkezik, ám ezek többsége a hegyen van, így inkább tavasztól őszig javasolt, valamint akkor sem árt, ha van nálunk kiskabát, pulóver. 

A Kerek-hegy kopár, dolomitgyeppel fedett fennsíkjáról pedig lélegzetelállító a kilátás nyílik Csákvárra, a Vértesaljára, a Vértes érdekes formájú hullámos lankáira, mély völgyeire. 

Távolság Székesfehérvártól: kb. 25 kilométer,
Hossza: 3,5 km,
Szintemelkedése: 150 méter,
Szintideje: 2 óra,
Nehézsége: könnyű.

Pátrácos (Malomerdő) tanösvény, Pusztavám

Az út a pusztavámi Malomerdő Panzió és Ökoturisztikai Központ csodás, parkosított kertjéből, azon belül is az erdő széli karámoknál - ahol a környék őshonos vadjaival lehet találkozni -, a tanösvényekre jellemző ismertető táblánál indul, de ezen kívül más felfestést ne keressünk. Egyébként a tanösvény egésze alatt az információs táblák segítik a tájékozódást, szóval érdemes azokat követni, ha a kijelölt úton szeretnénk maradni.

Márpedig megéri végigjárni a Pátrácos tanösvényt, hiszen az izgalmas látnivalók mellett rengeteg információval gazdagodhatunk: az erdőben való tájékozódás elméleti és gyakorlati ismereteivel, a különböző talajok fizikai és kémiai tulajdonságaival, az egykori bányákat érintő tájrendezési (rekultivációs) tevékenységgel, a vizes élőhelyek fontosságával és élővilágával, valamint az erdőfelújítás módszereivel és menetével.

És hogy merre halad a tanösvény és milyen látványt kapunk a tudás mellé? Végigsétálhatunk a Malomerdőn, a festői szurdokvölgyön, felülről is láthatjuk a Csuka-tavat és egészen a Csuka-forráshoz érünk, ami egyben a tanösvény fordulópontja is. Itt kiépített esőbeállóval, szalonnasütővel, padokkal, asztalokkal felszerelt pihenőhely várják a megfáradt kirándulókat.

Távolság Székesfehérvártól: kb. 33 kilométer,
Hossza: 7,8 km,
Szintemelkedése: 105 méter,
Szintideje: 4 óra,
Nehézsége: könnyű.

Tatai Fényes Tanösvény

Bár ez a túra van legmesszebb Székesfehérvártól, közel hatvan kilométerre, szinte kihagyhatatlan, hiszen Magyarország egyik legérdekesebb tanösvényét járhatjuk végig itt. A Fényes karsztforrás-csoportnál kialakított, egyedülálló, fából épült sétány végigkalauzol minket a tiszta vizű források felett, a láperdő égerfái közt.

Az 1350 méter hosszan kanyargó, a láp fölé, cölöpökre épített, látványos ösvény egyes állomásain információs táblák segítenek megérteni a forrásvidékre jellemző élővilágot, a különböző tavakat, forrásokat, természeti jelenségeket.Ráadásul abszolút gyerekbarát is a Tatai Fényes Tanösvény, és hazánk páratlan természeti jelensége testközelből, játékos módon fedezhető fel miközben látványos hidakon, pallókon, járdákon sétálunk végig.

Távolság Székesfehérvártól: kb. 58 kilométer,
Hossza: 1350 m,
Nehézsége: könnyű.

+1 Sóstói Tanösvény, Székesfehérvár

Ha már tanösvények, akkor persze a felsorolásból nem maradhat ki a saját "gyermekünk" sem. Az interaktív tanösvény telepítése még 2018-ban fejeződött be, párhuzamosan a Sóstó nagyszabású élőhely-rehabilitációs projektjével. Mit is lehetne mondani: egy csoda, egy gyöngyszem a város közepén, amit mindenkinek látnia kell.

A tanösvény információs táblái a tavat megkerülő, és a környező erdőket, gyepeket feltáró útvonalak mentén láthatók, és izgalmas betekintést nyújtanak a tó történetébe, valamint a terület lenyűgöző élővilágába. Az út a tóra épített pallókon vagy erdei ösvényeken vezet, összesen hét kilométer hosszan.

A séta közben három kilátóról is megcsodálhatjuk a tavat, és mindegyiken találhatunk interaktív információs táblákat, játékokat. A tanösvényt bejárva bolyonghatunk a fűzfavesszős útvesztőben, a bíbiclesnél pedig testközelből leshetjük meg a tó lakóit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek