3 évnél régebbi cikk

Sajkod, Tihany vadregényes oldala
Sajkod, Tihany vadregényes oldala

Sajkod, ma már az egyetlen hely a Balatonnál, ahol az erdő szinte a vízben ér véget. A part – egy betonos utat leszámítva – eredeti állapotában őrizte meg, milyen volt egykor a magyar tenger.

Tihanyról tízből kilenc embernek a levendula jut eszébe, no meg a különleges panoráma, ahonnan belátni szinte az egész Balatont. Van azonban egy másik, kevésbé ismert oldala is: Sajkod.

Egy keskeny csík a félsziget dél-nyugati oldalán, ahonnan páratlan kilátás nyílik Balatonudvarira, Révfülöpre és Boglárra.

A nyári szezonban működik itt egy olcsó strand is, árnyékos parkolóval, néhány büfével, csónakkölcsönzővel és egy pompásan felújított játszótérrel. Állítólag a lángos is jó, de mivel mi tavasszal és hétköznap jöttünk, még semmi sem volt nyitva.

Csak néhány gerillafürdőzővel találkoztunk, akik strand melletti természetvédelmi övezet egyik öblöcskéjében merészkedtek bele a tizenöt fokos vízbe.

A helyiek szerint kicsit beúszva pazar kilátás nyílik a Balatonra és a tihanyi Csúcsos-hegyre.

A strand melletti ösvény, vagy inkább betonos út teljesen kisgyermek kompatibilis: nincsenek nagy szintkülönbségek. legfeljebb néha-néha suhan el egy biciklis vagy döcög el egy traktor, kényelmesen lehet tolni a babakocsit, gurulhatnak a kismotorok és a futóbiciklik. A kiépített út mellett azonban igazi mesevilág tárul a szemünk elé.

A kis öblöknél érdemes elidőzni, ha lehet akkor bemászni a vízig, mert a partot természetes állapotában őrizték meg. Nincsen beton, sem szikla, csak kavicsok, kidőlt fák és parti panoráma kék vízzel, sárga nádassal és fehér templomokkal.

Érdemes csendben figyelni, mert a környéken vidrák is élnek, de nem ritka a vízisikló vagy a fürge zöld gyík sem.

Az ösvény vége felé egyre sűrűbb lesz a nádas, ahol gémek, nyári ludak fészkelnek. Már-már szinte úgy érezhetjük magunkat, mint a Tüskevárban. A visszafele út sokkal rövidebbnek tűnhet, még akkor is, ha távcsővel pásztázzuk a vizet.

Ha megéheztünk, érdemes beugrani az aszófői halsütőbe egy békebeli sült fogas kovászos uborka kombóra, és aztán tehetünk egy tiszteletkört a levendulásban is.
Borítókép: Gáspár Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek