5 évnél régebbi cikk

Exkluzív kávét pottyant a cibetmacska
Fehérvár Médiacentrum fotója
domus.by
Exkluzív kávét pottyant a cibetmacska

Fogj egy cibetmacskát, etesd meg kávébabbal, várd meg, míg végigmegy a belein, aztán lesd, hogy mikor (és hova) végzi el a dolgát, végül kapirgáld ki a kávészemeket a székletéből. Így készül a világ egyik legdrágább és legritkább kávéja!

A világ egyik legkülönlegesebb és legexkluzívabb kávéja a Kopi Luwak. A hozzáértők szerint rendkívül zamatos, és mivel az előállítása nagyon nehéz, így korlátozott mennyiségben lehet csak hozzájutni. Ára kilónként 300.000 forint körül mozog, s főként Japánban és Amerikában vásárolják.

E kávét a maláj őslakosoknak köszönhetjük: a gyarmati időkben, amikor még holland telepesek uralták a maláj és az indonéz szigeteket, megtiltották a helybelieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék. A leleményes lakosok viszont feltalálták magukat: az indonéziai cibetmacska által megevett – és a hátsóból kitolt – kávébabokat összeszedték, megtisztították, s abból főztek nedűt maguknak. Elvégre az nem számít szüretelésnek!

Ráadásul más íze van az ily’ módon megfőzött kávénak, mintha a fáról leszedett babból készítenénk el.

Ez az állat – maláj pálmasodrónak is hívják – egy macska méretű ragadozó (innen a „cibetmacska” elnevezés). Magányosan él, éjjel aktív. Nappal a fák odvában húzódik meg vagy elnyújtózik a vastagabb ágakon. Nagyon szereti a gyümölcsöket, a rovarokat, a puhatestűeket, a kisemlősöket, s mellette előszeretettel fogyasztja a terméseket is. A pálmaültetvényeken gyakran megissza a gyűjtőedényekben tárolt, megcsapolt levet, amiből a pálmabor készül.

Mindemellett imádja a kávécseresznyét, pontosabban a kávé vörös húsú termését, amiben a kávébabok bújnak meg. Viszont csak ezt a puha külső réteget tudja megemészteni, a többi áthalad a szervezetén, s a végbélt is elhagyva, változatlan formában „kipottyan”. A jellegzetes ízt a cibetmacska speciális olajat termelő mirigyei adják.

A székletből kikapirgált szemeket persze alaposan meg kell mosni, osztályozni, majd eltávolítják a húst, s újra mossák és szárítják.  

A Kopi Luwak név a származási helyet és a keletkezési módot jelöli: a Kopi indonéz nyelven kávét jelent, a Luwak pedig a pálmasodró neve.

Mint minden drága terméket, így ezt is hamisítják. Massimo Marcone-t, a Guelpg Egyetem professzorát 2002-ben megbízta a Discovery Channel, hogy utazzon el a szumátrai őserdőkbe, és saját kezűleg kapirgáljon kávészemeket a már említett ürülékből.

A professzor megvizsgálta a „mintákat”, összevetette a piacon kapható kávékkal, és kijelentette, hogy a fogyasztóknak kínált kávék ötven százaléka hamis! Az állat gyomrában lévő savak ugyanis mikrogödröcskéket marnak a kávészemekbe, és a kávén belül is jellegzetes nyoma van ezeknek a savaknak – amennyiben a kávé „valódi”. A piacon (akkor) kapható kávék fele viszont nem felelt meg ezeknek a kritériumoknak.

A kávé minőségét természetesen nemcsak a kávébab minősége határozza meg, hanem számos tényező is befolyásolja a pörköléstől kezdve a daráláson át a kávéfőzési folyamatig. Érdemes tehát alaposan körülnézni, s ellenőrizni a minőséget, ha ilyesfajta ízekre vágyunk!

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek