1 évnél régebbi cikk

Látogass el egy csodálatos tulipánmezőre – Magyarországon!
·ZöldBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Látogass el egy csodálatos tulipánmezőre – Magyarországon!
·ZöldBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

Nemcsak Hollandiában gyönyörködhetünk a piros, sárga, fehér tulipánokban, hanem Magyarországon is. Sorra nyílnak a tulipános kertek hazánkban, ahol kedvünkre sétálhatunk több ezer szépséges virág között.

A hollandiai Lisse városa mellett található az Európa kertjeként emlegetett Keukenhov, mely a világ legnagyobb virágoskertjének számít. A 32 hektáros parkban évente 7 millió virághagymát ültetnek el, melyek virágzását március utolsó hetétől május közepéig tekinthetik meg az érdeklődők. A parkot április közepén keresik fel a legtöbben, hiszen ekkor bont szirmot Hollandia egyik jelképe, a csodálatos látványt nyújtó tulipán.

Tulipánmező Hollandiában

Pixabay/Filio

Az említett virágoskertet egy XV. századi vadászterületen alakították ki: itt termesztették a keukenhofi kastély grófjai számára a zöldségeket, fűszereket. A XIX. században a birtok tulajdonosai (akkor Van Palland báró és felesége volt a terület gazdája) megbíztak egy kertépítészt, Jan David Zochert és fiát, Luis Paul Zochert, hogy hozzanak létre a kastély körül egy különleges kertet. Így kezdődött a park története. Jelenleg 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta színesíti a környéket ehelyütt.

A tulipán őshazája egyébként Ázsia. Állítólag a Tien-San és a Pamír-Altaj környékén kezdték el először nevelgetni, ahol napjainkban 51 faja él egy 1000 km sugarú körben. Megjegyezendő, hogy már i.e. 3. századból is találhatunk tulipánábrázolásokat e területről, melyeken a tulipán a szerelmet, a nőiességet jelképezte. Az Oszmán Birodalomban pedig az uralkodóház emblémája volt.

A tulipán a törökök révén került Európába

Ternák Ferenc

A tulipán a törökök révén került Európába, amikor meghódították a XVI. század elején a Kárpát-medence nagy részét. A bécsi udvar akkor azzal bízta meg az isztambuli nagykövetet (1555-ben), hogy szerezzen be hagymákat Törökországból. Nem volt nehéz dolga, mivel III. Ahmed oszmán szultán előszeretettel ajándékozott tulipánhagymákat előkelő vendégeinek.

A minták aztán a kor neves botanikusához, Charles de L’Écluse-hoz kerültek. Ő honosította meg a növényt Hollandiában: 1593-ban nevezték ki a leideni egyetem professzorának, s tulipánokat ültetett a kertjébe. (A tulipán törökül lale, ám Charles nem vette át e nevet.)

A XVI. században hatalmas tulipánmezők nőttek ki a földből (szó szerint) Hollandiában. Lecsapolták a vizet a tengervízzel elárasztott területekről és szélmalmokat emeltek. 1629-ben már 1000 tulipánfajtát jegyeztek fel, s hatalmas üzletág épült Németalföldön a tulipán köré. Óriási vagyonokat adtak egyes virághagymákért a 1633-1637-ig tartó tulipánőrület alatt. Sőt, még fizetőeszközként is funkcionált.

A tulipán hazánkban is rendkívül népszerű

Ternák Ferenc

A tulipán hazánkban is rendkívül népszerű, talán nincs is olyan kert Magyarországon, melyben ne nyílna tavasszal (legalább) egy-két csokornyi tulipán a nárcisz és a jácint mellett. Nálunk a XVI. század vége óta termesztik és kb. 4000 faját nemesítették ki.

Aki szeretne hollandiai tulipánélményben részesülni, annak nem szükséges böngésznie az utazási irodák, légitársaságok ajánlatait és útjait, mert hazánkban is vannak tulipánmezők! A legújabb kert a napokban nyílt meg Mórahalom határában, ahol közel 120 ezer virágot láthatunk, és még belépőt sem kell fizetni!

Persze, az Olvasó most mondhatja, hogy Mórahalom nagyon messze van... A jó hír az, hogy a Balatonnál fekvő Szőlősgyökön már négy évvel ezelőtt létrehoztak egy TulipGardent, s jelenleg 13 nyilvános tulipános kert működik az országban összesen 2 millió tulipánnal.

A tulipánnak számtalan színárnyalata létezik

Ternák Ferenc

Budapest is közel van: a vácrátóti arborétum és a Nemzeti Botanikus Kertben is gazdag flórában gyönyörködhetünk. A Köröshegyi Levendulásban épp most kezdődött el a tulipánszüret, de Abádszalókon, Kécskén, Nagykőrösön, Győrlamadéron, Csömödéren, Tázláron, Decsen is van tulipános kert!

A kirándulást pedig érdemes a következő napokra, hetekre időzíteni, hiszen a korai tulipánok már javában virágot bontottak!

(A cikk szakmai lektora: Fülöp Attila kertészmérnök)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek