1 évnél régebbi cikk

Tudtad, hogy a barackmagtól akár meg is halhatsz?
Tudtad, hogy a barackmagtól akár meg is halhatsz?

A Nébih jelentése szerint a sárgabarack magjában egy olyan anyag található, mely cianid mérgezést okozhat, és akár halálhoz is vezethet.

Sose felejtem el, milyen nagy lelkesedéssel vártam, hogy anyukám befőzze a kertünkben termett sárgabarackot. No, nem azért, mert annyira rajongok a lekvárért (bár kétségtelen tény, hogy nagyon finom, de én a félig érett, ropogós gyümölcsöt jobban kívánom a fáról, az olyat, ami rajtam kívül keveseknek kell, mert még csak félig ízesítette meg a nap), hanem a magjai után sóhajtoztam.

Alig vártam, hogy kezembe kerüljön a konyhai maradéknak kikiáltott kincs, s már szaladtam is vele az udvarra, hogy a betonjárdán megtörjem. Lelkesen csattogtattam a kalapácsot a levált gyümölcshús levétől ragadós csonthéjon, és mohón faltam a belsejét – ahogyan a mandulát szokás.

Mindig is nagyon szerettem enni, ezért minden ehetőnek vélt dolgot megízleltem – finnyáskodás nélkül. A barackmagot akkoriban nemcsak én szerettem feltörni, hanem körülöttem minden gyerek. Az utóbbi évek ezirányú kutatásainak elolvasása után csodálkozva gondolok vissza arra, hogyhogy nem kaptam mérgezést...

A sárgabarack magjában ugyanis egy amigdalin nevű cianogén glikozid található. Amikor valaki elfogyaszt egy magot, akkor az amigdalin cianiddá alakul át az ember szervezetében. (Pontosabban hidrogén-cianid szabadul fel, ami az egyik legveszélyesebb mérgező vegyület.) 

A cianid mérgezés álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, hányingert, lázat, fejfájást, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést, szapora légzést, magas pulzusszámot, gyengeséget okozhat. Ha nagy adagban kapja az ember, akkor károsodhat az agya, a szív és az idegek is, sőt, akár halál is beállhat.

Persze, a fiatalkori megmenekülésem oka az is lehet, hogy nagyon eltérő a különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma. A Nébih pár évvel ezelőtt megjelent közleménye szerint éveken át vizsgálták a magokat, és egyre magasabb ciántartalmú glikozid-szintet mértek bennük.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban adott ki egy véleményt. Ebben az áll, hogy a felnőttek három kisebb sárgabarack magnál ne egyenek többet, mert mérgezési tünetek jelentkezhetnek. A kisgyerekeknek pedig egy kisebb mag is nagy kockázatot jelenthet.

Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a magot már évszázadok óta használja a hagyományos kínai gyógyászat. S pont az amigdalin az, ami a rákgyógyításban felmerült, mint gyógyító hatású természeti ajándék. A kísérletek viszont félbeszakadtak a már említett mérgező hatás miatt.

A barackmagot azonban (mint a hozzá hasonlatos más magvakat) ki lehet préselni, és a kapott olajat – eltávolítva belőle az amigdalint – bátran fogyaszthatjuk! Omega-9 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Külsőleg használva bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és a bőr vízmegtartó képességét is növeli. A hajunkat is hatásosan ápolhatjuk vele. Pattanásos bőrre viszont nem ajánlott kenni, mert fokozhatja az akneképződést.

(A cikk szakmai lektora: dr. Kovács László.)

Borítókép: Ternák Ferenc
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek