1 évnél régebbi cikk

Depresszióra, stresszre és alvászavarokra is jó a citromfű
Depresszióra, stresszre és alvászavarokra is jó a citromfű

Milyen problémákat kezelhetünk citromfűvel? Hogyan készítsünk teát, borogatást, tinktúrát a közismert gyógynövényből?

Korábbi cikkünkben szó volt arról, hogy a citromfüvet már több mint kétezer éve termesztik gyógyereje miatt. Az ókorban egy híres orvos, Avicenna életelixírnek tartotta, és hatóanyagai alapján akár az is lehetne, hiszen erős polifenolokat, flavonoidokat, terpéneket és a rozmaringsavat találhatunk benne, ha analizálni kezdjük.

Akkoriban sebgyógyításra, csípésekre, vágásokra használták, valamint tudtak vírusellenes és antibakteriális hatásáról is. Később álmatlanságra, szorongásra, depresszióra használták, de még fogfájáskor is gyógyírt láttak benne.

Kapcsolódó
Miért népszerű a mézelő méh, vagyis a citromfű?

A citromfüvet már több mint kétezer éve termesztik gyógyereje miatt. Az ókorban egy híres orvos, Avicenna életelixírnek tartotta. Hatóanyagai alapján akár az is lehetne.

A népi gyógyászati felhasználás jelentős része még ma is korszerűnek mondható és tudományosan igazoltak az évszázados népi tapasztalatok. Oly’ sok gyógyhatás tulajdonítható e csodás illatú növénynek, hogy érdemes végignézni őket, nehogy valami kimaradjon:

A citromfüvet már több, mint kétezer éve termesztik gyógyereje miatt

Pixabay/zrenate

Idegerősítő és nyugtató hatását már a XVII. században is ismerték: a női hisztériát is ezzel csillapították a kolostorokban. Alvási zavarokra is kiváló, ahogyan kezdődő depresszió esetén is fordulhatunk hozzá segítségért, az idegeket is megnyugtathatjuk vele. Az idegesség és a szívprobléma gyakran együtt járnak: ha idegi alapú szívpanaszunk van, abban is segíthet! Szabályozza a pajzsmirigy működését, és csökkenti a túlműködésből adódó idegességet. A menstruációt megelőző idegfeszültséget is oldhatjuk vele.

A citromfű serkenti a máj működését, javítja az emésztést (így jól jöhet testsúlycsökkentéskor, segít megszabadulni a felesleges kilóktól) és gátolja a puffadást. Izzasztó hatása is van. Segíti az ajakherpesz gyógyulását (polifenolok vannak benne, melyek antivirális hatásúak), a vírusfertőzés kiújulási gyakoriságát a felére csökkenti.

A citromfű felhasználása – belsőleg

Idegi problémák esetén (pl: depresszió) naponta 1-3 csésze citromfű fogyasztása ajánlott (étkezések között). A stressz vagy idegesség szoros összefüggésben áll(hat) az emésztési problémákkal. A citromfű tehát a legtöbb bélrendszeri problémára jó lehet.

Ha hányunk és görcsöl a hasunk, akkor apránként kell elkortyolgatni egy csészényi adagot a citromfű teából. Ha vízhajtás a célunk, akkor reggel, étkezés előtt (még éhgyomorra) igyunk meg egy csésze teát. Emésztésjavításra szintén étkezés előtt ajánlott teázni: székrekedéskor, hasmenéskor... Beállítja a megfelelő emésztést.

Megfázáskor (influenza esetén) izzasztani is lehet a citromfűvel: forrón kortyolgassunk el egy-két bögre teát az ágyban fekve, jól betakarózva. Nátha és torokfájás ellen kiváló választás! (Főleg, ha méhészeti termékekkel és citrommal társítva.) Aki alvásproblémával küzd, annak lefekvés előtt főzzünk teát, és jobban fog aludni utána!

A citromfűből készített teával többféle probléma ellen felvehetjük a harcot

Pleva Zsuzsi

Citromfű tea elkészítése

Forrázzunk le egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig majd szűrjük le! Gyerekeknek (1 éves kor felett) kínáljuk a teát, méghozzá higított állapotban: egy teáskanál füvet áztassunk be 2,5 dl vízbe!

A citromfüvet kiválóan vegyíthetjük más gyógynövényekkel, például levendulával (ha nyugtatni akarunk vele), mentával és gyömbérrel (ha energikusabbá akarunk válni).

A citromfű felhasználása – külsőleg

A citromfű teája nemcsak fogyasztásra javasolt, hanem bedörzsölésre is használhatjuk! Hogy milyen problémákra? Sebfertőtlenítésre, daganatokra, zúzódásra, duzzanatokra, reumatikus fájdalomra, övsömörre... Ha külsőleg akarjuk használni, akkor a tea mellett kiváló bedörzsölő a tinktúra!

A citromfüvet a kozmetikai ipar is felhasználja

Pixabay/phuonghoangthuy

Tinktúra készítése

Szedjük le a citromfű leveleit (Melissae folium) közvetlenül a virágzás előtt (július-augusztus környékén). Vágjuk félcentis darabokra, tömködjünk meg vele egy befőttesüveget, majd öntsük tele gabonaszesszel! Érleljük két hétig szobahőmérsékleten úgy, hogy naponta rázzuk fel, majd a végén szűrjük le.

Ezzel a tinktúrával dörzsöljük be az érintett testrészeket. Reuma esetén áztassunk benne gézlapokat és tekerjük be vele a végtagokat. Feszültségoldásra naponta 3x10 cseppet szedhetünk belőle. A tinktúrát két évig eltarthatjuk.

Kulináris élvezeti értékei

A citromfű finom illata és citromos íze miatt helyet kaphat az étkezésekben is: a friss leveleket szórhatjuk salátákra, húsokra, mártásokat is készíthetünk belőle, vagy épp desszerteket és italokat. Mivel hő hatására elveszti illatát, frissen használjuk fel!

(Szakmai lektor: Fülöp Attila kertészmérnök) 

Borítókép: Pixabay/phuonghoangthuy
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek