6 évnél régebbi cikk

10 csodás kúszónövény a balkonunkra
Fehérvár Médiacentrum fotója10 csodás kúszónövény a balkonunkra

Társasházak, akár tízemeletesek is pompázhatnak zöldben vagy színesben. És most nem a zöld festékre gondolok, hanem a növényfalra. Ültethetünk kúszónövényt a ház falához, vagy az erkélyre, erkélyekre is. A növények hűtik a falat, árnyékot adnak és nem utolsósorban színes természet vehet körül minket.

Patrick Blanc munkáit bemutató összeállításunkban volt egy toronyház, amelynek zöld falát a világhírű kertművész úgy alkotta meg, hogy a balkonokra kúszónövényeket ültetett. Ugyanezt mi is megtehetjük, sőt, ha egy társasház közössége összefog, kis ráfordítással akár az egész épület zöldben, vagy akár színesben is pompázhat.

Van néhány olyan kúszónövény, amely ugyan csodásan mutat, de csak úgy díszíthetné egy-egy társasház falát, ha a földbe, az épület fala mellé ültetnék, és nem egy erkélyládába. Ilyenek a trombitafolyondár (Campsis radicans), a kínai lilaakác (Wisteria sinesis), vagy a lonc (Lonicera). Mindegyik erőteljes növekedésű és muszáj a falra szerelt támasztékrendszerre futtatni. Viszont a 6-8 méteres magasságot könnyedén elérik.

Elvileg vannak olyan kúszónövények, amelyeket simán a falra futtathatnánk – ilyen a vadszőlő (Parthenocissus), a repkény (Parthenocissus tricuspidata) és a borostyán (Hedera helix) – de azért lehet, hogy érdemesebb ezeket is valamiféle rácsra, támasztékra futtatni, hogy a közös falat megóvjuk a kapaszkodógyökerektől, tapadókorongoktól.

Viszont van egy csomó olyan kúszónövény, amely ugyan kisebb falrészt hódít meg, ám színes virágai csodásan mutatnak. Ha a balkon körül körben futtatórácsot vagy -hálót szerelünk fel, akár egy-egy trópusi kerttel vetekedő látványt tudunk elérni az alábbi növényekkel.

Aranykomló (Humulus lupulus ‘Aureus’)
Akár 10 méter magasra is futó kétlaki növény, mely horgas szőrökkel kapaszkodik. A porzós virágok laza bugában fejlődnek, sárgászöldek, a termősek tojásdad alakú fejecskében nyílnak, tobozszerűek. A komló gyógynövény. Levelei sárgászöldek. Tűző napon és félárnyékban fejlődik, vízigénye közepes. Egy nyár alatt dzsungellé változtatja a balkont.

A komló gyógynövény. Érdemes a termését megszárítani és teát főzni belőle. Vagy sört...
(kép: pinterest.com)

Díszbabok (Phaseolus)
A díszbabok, például a török- vagy tűzbab (Phaseolus coccineus) ehető termést hoz, de mi csodás virágaik miatt ajánljuk a balkonra. Elegendő számukra néhány madzag, arra futtathatjuk fel. Egynyáriak, jól bírják a tűző napsütést.

A díszbab tulajdonképpen közönséges bab, csak szép a virága. Válasszunk nekünk tetsző színt!
(kép: gisweb.ciat.cgiar.org)

Dísztök (Cucurbita pepo)
A tökféléknek nagyon szép sárga virágaik vannak és mind kúszónövény, amely ráadásul jól bírja a tűző napot – csak kapjon elegendő vizet. Azért kell dísztököt ültetni, esetleg lopótököt vagy úgynevezett méteres tököt, mert ezeknek a termése viszonylag kicsi, illetve lelógó és nem szakítja le a támrendszert, ha az csak madzagokból áll, akkor sem.

Nyár vége felé izgalmas figyelni a lopótök növekedését (kép: wikimedia.org)

Futó oroszlánszáj (Asarina)
Dúsan virágzó kúszónövény, amely konténerekben vagy akár a falra felfuttatva is nagyszerű látványt nyújt. 180-250 cm hosszúra/magasra is megnövő, évelő növény. Jóllehet nem igazi oroszlánszáj, de a virágai hasonlítanak a tátikára. Nem feltétlenül kell neki rács, fonalon is lehet futtatni és vissza lehet vágni, ha a virágai elhullottak. A virágai piros, rózsaszín, kék és levendulaszínűek.

Az oroszlánszáj, vagyis tátika futó változatban is a gyerekek kedvence lehet  
(kép: bez-ogrodek.blog.blogspot.com)

Futórózsák (Rosa)
Azt hiszem ez az a virág, amit egyetlen fehérvárinak sem kell bemutatni. És azt sem, hogy nyugodtan nevelhetjük az ablakok közelében is – nem lesz gondunk a rovarokkal. A rózsás ház erre a legjobb példa. A rózsa napos fekvést, és kellően humuszos talajt igényel. A vesszőiket a támrendszerhez kell kötözni, és időnként egy-egy visszametszésre is szükség van.

Erkély alatt, fölött, balkonon – a rózsa mindenütt pompás virág  (kép: rackcdn.com)

Hajnalka (Ipomea tricolor)
Ez az a kúszónövény, amelyre mindenki emlékszik még gyerekkorából. Könnyű termeszteni és mindenre felfut, ami az útjába akad. De okkal nevezik hajnalkának, a virágok a délutáni melegben összehúzódnak. A hajnalkát érdemes lassabban növekvő kúszónövények közé ültetni. Egynyári növény, amelyet csak egyszer kell vetni, utána magától szaporodik. A 3-3,5 m hosszúságot is elérheti.

Mi főként sötétlila változatát ismerjük, de a hajnalka a kék, a lila és a fehér számos árnyalatában létezik (kép: worldseedsupply.com)

Iszalag (Clematis)
Az iszalag napos (de nem túl forró) fekvést kíván, és a talajjal szemben is van néhány elvárása: legyen humuszban gazdag, nyirkos és „hűvös". A hűvös itt azt jelenti, hogy ne érje közvetlen napsugárzás a gyökérzónát, azaz a növény „lábát". Ennek a növénynek is kell támaszték, de egy kis vékony műanyagháló is megteszi…

A klematisz a rózsaszíntől a bordóig és a fehértől a liláig számtalan színben létezik (kép: shopify.com)

Kanári sarkantyúka (Tropaeolum peregrinum)
A kanári sarkantyúka júniusban kezd el virágozni egészen októberig nyitja sárga, madártollra hasonlító virágait. Tenyéralakú levelei is nagyon szépek. Gyorsan nő, de nem csavarodik más növényekre, viszont szemet gyönyörködtető látványt nyújt, amint köztük kúszik. Elérheti a két és fél, három és fél méteres hosszúságot is.

Ezek a virágok csak úgy ragyognak a napfényben (kép: gardenersworld.com)

Serleglonc (Cobaea scandens)
Édes illatú kúszónövény. A tölcsér alakú virágok általában kék vagy levendulaszínűek, amit zöld levelek vesznek körül. Időbe telik, amíg virágot hajt így érdemes korán elvetni őket. Valami oknál fogva a magok jobban kicsíráznak, ha az oldalukra fektetjük őket. Egynyári növény, de elérheti a 6 métert is.

A loncok között van évelő is - ez viszont egynyári növény (kép: wikimedia.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek