6 évnél régebbi cikk

Kevés a hely, de kertet szeretnél? Ültess függőlegesen!
Fehérvár Médiacentrum fotójaKevés a hely, de kertet szeretnél? Ültess függőlegesen!

A balkonkertek tipikus növénytartó alkalmatosságai között már bemutattunk amolyan zsebes megoldást, most azonban kifejezetten a falra szerelhető, azt nem koszoló függőleges kertről lesz szó. Csak hogy még a NAGY MÁJUSI ÜLTETÉS előtt elkészíthessük.

Ha nagyon keresünk, a neten találunk egy-két webáruházat, ahol függőleges kert kialakításához is kínálnak alkalmas tárolókat. Találtam falikert elem néven gyakorlatilag műanyag kaspót, de 16 zsebes falra akasztható virág tartó néven ráakadtam az igazi függőlegeskert-alapra. A teljes ára 7990 forint + szállítás. Emellett egy-két kertészet kínálatában szerepel ilyesfajta kertek kialakítása is.

De persze magyar ember mindig megpróbálja házilag elkészíteni a saját verziót: az ugye olcsóbb is, meg benne van a kreativitás is. Szerintem a legjobb, ha a falikertpanel kitalálójának, Patrick Blanc francia botanikusnak az eredeti elképzelését vesszük alapul a saját verziónkhoz is. A függőleges kertek alapja, legyenek bármilyen kicsik vagy nagyok egy vízforrás és egy nedvszívó felület, amely helyet biztosít a növények növekedéséhez.

Kertpanelek  (kép: fmc.hu)

A kertpanel részei:

  • Egy acélcsőből készült váz, ami elég erős ahhoz, hogy megtartsa a panelt. Ez választja el a növényzetet az épület falától.
  • Műanyaglap, amit a vázra erősítünk és ez tartja majd az egész textil növénytartót.
  • Erős, szőtt anyag, amire a zsebeket varrjuk, és a műanyaglapra rögzítjük.
  • Öntözőcső a virágfal felső szélén
  • Két réteg nedvszívó anyag (filc), amelyek közé a növényeket ültetjük (vagy amikből zsebeket alakítunk ki, és azokba földet teszünk)
  • A fal alján egy csatorna, amibe a víz lecsöpög. Ez a víz újrahasznosítható.

Ha amellett döntünk, hogy nincs föld, csak a két filcréteg között lesznek a növények gyökerei, akkor folyamatosan a vízbe adagolt tápoldattal kell biztosítani a növényeknek a tápanyagutánpótlást. Ha lesz föld is, akkor a heti egyszeri tápoldatozás elegendő lehet, ha a lecsöpögő vizet folyamatosan visszaforgatjuk a rendszerbe. De azért érdemes kertész szakember véleményét is kikérni.

Arra azért érdemes ügyelni, hogy a falikertünk súlya négyzetméterenként két kilónál ne nagyon legyen több, mert akkor nincs az a csavarmennyiség, ami a falon tartaná. Ebbe persze bele kell számolni a vizet is, hisz az egész rendszer lényege, hogy a filc mindig vizes.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek