6 évnél régebbi cikk

Fűszerillatú levegőt kívánsz? Csinálj otthon!
Fehérvár Médiacentrum fotójaFűszerillatú levegőt kívánsz? Csinálj otthon!

Adott egy balkon, ahol tűz a nap, rossz a föld a cserepekben és a gazda nem áll neki naponta háromszor locsolni. Mintha csak rólad és a lakásodról készült volna a leírás? Ha igen, az erkélyen csinálj fűszerkertet. Nem fogod megbánni!

Amint meglebben a függöny, az alkonyi szellő könnyű fűszerillatot hoz a szobába. Ez a mondat akár egy Székesfehérváron, mondjuk egy lakótelepi ház negyedik emeletén kezdődő romantikus regény kezdőmondata is lehetne. És miért ne? A fűszerillatú levegőt megalkothatod, és akkor már csak a regényt kell hozzápasszítani.

Szóval balkonkert és fűszerek. Ez az egyik legkönnyebb és leghasznosabb párosítás. A fűszernövények nagy része ugyanis mediterrán vidékről származik, jól tűri a meleget és a sovány talajt is. Szóval ideálisak egy napos erkélyre, ráadásul a konyhában is hasznukat veheted.

Az ültetéshez gyakorlatilag bármilyen edényt felhasználhatsz a nagyobbacska konzervdoboztól a pöpec „kintésbent” balkonládán át a fali zsebes tartóig. Ha nagyobb edénybe akarsz többféle fűszert összeültetni, jó ha tudod, hogy egy 60 cm széles és 40 centi mély edénybe általában 5-6 növényt szoktak ültetni.

Különféle tárolóedények, amelyekbe jó fűszernövényt ültetni  (képek: pinterest.com)

És ami elég furcsa lehet, a nagyon jó talajt a fűszernövények nem szeretik. Szóval a jó tápanyag-dús virágföldet felejtsd el, vagy legalábbis keverd el egy nagy adag tőzeggel, hogy soványabb legyen. A jó földben ugyanis a fűszernövényed fölnyurgul és pont az illóolaj-tartalma csökken, pedig ugye pont azért ülteted.

A növényeket – főleg, hogy minél többnek az illatát és ízét élvezhesd – jó összeültetni, de ehhez tudnod kell, mi minek a barátja, melyeknek hasonlóak az igényeik. Vannak aztán a magánykedvelők, vagyis azok, amelyeket muszáj egyedül ültetni, mert akkorára képesek megnőni.

Ha igazi jó kertész vagy, magról neveled a növényeket, de én magam inkább választom a palántát. Sőt, sokszor nem is a kertészetből, hanem a nagyáruházi polcról azt a növényt, amit ott fűszerezésre kínálnak. Egyszerűen átültetem egy neki jobban megfelelő edénybe és földbe, és így hamar megvan a kert.

De térjünk vissza ahhoz, mit mivel ültess össze! A levendulát (ami saláták ízesítésére, sütikbe, fűszerolajokba kitűnő) és a rozmaringot, illetve a babért célszerű magában egy cserépbe ültetni, hisz elbokrosodnak. A rozmaringból és babérból lehet kapni akár kis kerek lombú bokrokat is.

Ami pedig közös cserépbe mehet: a kerti zsálya, a majoránna, a szurokfű, a kerti kakukkfű, és a borsmenta. Ezek mind kis vízigényű növények, úgyhogy sok törődést nem is igényelnek. Hacsak azt nem, hogy használd őket, mert akkor a levágott hajtások miatt szépen bokrosodnak.

Ebben az összeültetésben inkább a szépségre figyeltek, nem a növények igényeire  
(kép: HGTV.com)

Ugyancsak összeültetheted a bazsalikomot, a majorannát, a kaprot és a kerti petrezselymet. Ezek se kívánnak nagy törődést, csak egy kicsit több vizet mint az előző csoport. És képzeld el a saját bazsalikomot paradicsommal és mozzarellával, vagy a tökfőzeléket a friss kaporral! Vagy ugye a fűszeres illatú levegőt, ami alkonyatkor beszáll az ablakon…

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek