6 évnél régebbi cikk

Zöldségeskert a balkonon
Fehérvár Médiacentrum fotójaZöldségeskert a balkonon

Az igazán kicsi balkonokra felnézve az ember azt látja, hogy leginkább kültéri kamraként, vagy biciklitárolóként funkcionálnak. Pedig, ha már hasznos funkciót szánnánk ennek a „helyiségnek”, miért ne alakítsunk ki zöldségeskertet?

Számos olyan zöldség (sőt gyümölcs is) van, amely alkalmas a balkonon való termesztésre: Nincs nagy gyökérzetük, lombjuk és bírják az általában ezzel járó tűző napot és hőséget. A zöldségek között vannak olyan hibrid fajták, amelyeket kifejezetten úgy alakítottak, hogy kisebb legyen a helyigényük és így konténerben lehessen őket nevelni. Sőt vannak olyan növények, amelyek akár fejjel lefelé lógatva is szép termést hoznak. Egyébként meg manapság nagy a divatja a törpe, mini vagy bébiméretnek, abból meg igazán elfér pár növény egy-két négyzetméteren is.

Bab, borsó
A babot már ajánlottuk dísznövénynek is, hisz csodás virágai vannak. A borsóé se csúnya, de azt nem lehet annyira magasra futtatni. A babnak legalább 30 cm mély konténer kell, mert fontos, hogy a növénynek elegendő helye legyen gyökeret ereszteni, ez a garanciája ugyanis az erőteljesebb növekedésnek. A futóbabnak támasz is kell, erre néhány a falhoz/mennyezethez rögzített madzag is megteszi. Ha borsót szeretnénk termeszteni, akkor legfeljebb 6 szemet vessünk egy 30 cm mély konténerbe. Szép nagy bokrok fejlődnek belőlük.

Ha valaki nem akarja felfuttatni, válasszon úgynevezett guggolós vagy gyalogbabot  (kép: fmc)

Burgonya
A krumplitermesztéshez egy kb. 30 cm mély edény vagy zsák kell, ebbe ültessünk el 3-4 szem burgonyát kb. a felénél, kétharmadánál. Elég sok vizet kíván a növény és a növekvő szárat érdemes folyamatosan betakarni földdel, amíg meg nem teik az edény.

 

Cékla
A céklának van olyan fajtája, amelyik kis helyen is szépen fejlődik. Az általános termesztőláda/konténer a cékla esetében is mintegy 30 cm mély. Egy konténernyi hely kb. hat tő kifejlődéséhez elegendő, de választhatunk bébicéklát is – abból többet is ültethetünk. Lehet külön ilyen vetőmagot is kapni.

A céklalevelek kitűnő búvóhelyet kínálnak a dinoszauruszoknak ugyanúgy, mint a mesterlövészeknek   (kép: apartmentfarmer.com)

Cukkini
Dézsának egy nagyobb, inkább 10 literes vödröt, vagy alaposan elmosott meszes, festékes edényt válasszunk! Ebbe kerülhet 1 növény, amit szépen locsolgassunk, mert a cukkini sok vizet kíván! Ha a nagyobb terméseket akarjuk használni, elegendő 1 növény, ha a bébicukkinire hajtunk, több bokor kell. De vigyázzunk, mert ez a növény nagyra nő és nagyok a levelei is!

Látszik, hogy a cukkini bőtermő, de ha salátának használjuk, kell a több bokor  
(kép: historyhunter.net)

Hagymafélék
Az újhagymáról köztudott, hogy jól nevelhető konténerben. Ízlésünk szerint szerezzünk be egy zacskó dughagymát és egy kb. 10-12 cm mély cserepet. Egy ilyen méretű cserépben akár szép nagy hagymánk is fejlődhet. De azért vannak a cserép, sőt a vetőmag vagy dughagyma helyett is alternatív megoldások…

 

Paprika
Egy jó méretes konténerre lesz szükség, hogy a paprika megfelelően tudjon növekedni, bokrosodni. Gyakorlatilag bármilyen paprikát termeszthetünk ládában/cserépben/konténerben. Mondjuk egy apró, hegyes erős fajtát – állítólag díszpaprikát – lehet kisebb cserépben is nevelgetni. De ha mondjuk kaliforniait termesztünk, vagy szép nagy fehér TV-paprikát, azoknak elég nagy hely kell.

Ez a paprika zölden kezdi, aztán sárga, piros és végül lila lesz. És az íze is finom!  (kép: oldworldgardenfarms.com)

Paradicsom
A paradicsomból még "Balkonstar" fajta is van, amit persze hogy az erkélyekre nemesítettek. De nem csak ezt lehet termeszteni, viszont a törpe növésű koktélparadicsomokat könnyen el tudjuk helyezni. Ha az édeskésebb paradicsomot jobban szeretjük a savanykásnál, érés előtt érdemes némi szódabikarbónát keverni az öntözővízbe. De itt mutatunk néhány érdekes termesztési módot is:

 

Retek
Retket gyorsan és egyszerűen termeszthetünk akkor is, ha csak kisebb edényzetünk van. Annyi dolgunk van csupán, hogy elvetjük a magokat, majd ügyelünk arra, hogy a föld mindig nyirkos legyen. Érdemes rövid tenyészidejű (hónapos) fajtákat választani.

Hónaposretket érdemes vetni, abból is lehet különféle formájú és színű változatokat kapni  (fép: hgtv.com)

Saláta
Ha a balkonon való termesztésre a legmegfelelőbb zöldséget keressük, úgy a saláta az ideális választás. Bármekkora cserépbe vethetjük, akár egy nagyobb műanyagflakont is kivághatunk az oldalán, abban is kiválóan fejlődik. Legyen jó tápanyagdús a föld, amit folyamatosan tartsunk nyirkosan. A salátából, ha tépőfajtát vetünk, egész nyáron folyamatosan szüretelhetjük.

Na, így készülhet igazi vegyes, ehető virágokkal is dúsított zöldsaláta: 1 cserép = 1 étkezés  (kép: azplantlady.com)

Sárgarépa
Ültessünk mini vagy bébirépát! Ha rendszeresen öntözzük, nagyobb a valószínűsége, hogy egészséges lesz a termés. Ha hosszabb sárgarépát szeretnénk, válasszunk mélyebb konténereket!

 

Répát érdemes színkeverékben ültetni  (kép: outofmyshed.com)

Ha elégedett vagy azzal, hogyan néz ki az erkélyed, jelentkezz balkonszépségversenyünkre!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek