4 évnél régebbi cikk

Kilenc tipikus székesfehérvári helyesírási probléma és a megoldásaik
·Kulthelyesírás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Kilenc tipikus székesfehérvári helyesírási probléma és a megoldásaik
·Kulthelyesírás·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérváron vagy Székesfehérvárott? És Barátság mozi vagy Barátság Mozi? Na, meg persze a nagy klasszikus: Távírda vagy Távirda helyesen az utca neve? Ezekre és még hat tipikus fehérvári helyesírási problémára kerestük a választ. Meg is találtuk mindre.

Az egész úgy indult, hogy új helyre költözött a Sportmajális. Az egyik helyen azt írták, hogy a MOL Aréna Sóstóban lehet majd együtt sportolni, de például a rádióban ugyanezt úgy olvasta be a hírszerkesztő, hogy a MOL Aréna Sóstón tartják a rendezvényt. Teljes volt a káosz, mindenki úgy ragozta az új stadion nevét, ahogy éppen a szájára jött, vagy jól esett.

Logikusnak a két variációból csak az egyik megfejtés tűnt, de amikor sokan használnak egy rossz megoldást, akkor könnyen elbizonytalanodunk. Úgy döntöttünk, hogy profihoz fordulunk a kérdéssel, mondja meg az e-nyelv.hu szakértője, hogy kinek van igaza. És ha már így belejöttünk, körülnéztünk, hogy milyen fehérvári nyelvi problémákkal keresték fel eddig az oldalt. Amit nem találtunk, azt pedig mi kérdeztük meg tőlük az elmúlt két hétben. Mindenre választ kaptunk.

Székesfehérváron vagy Székesfehérvárott?

Ugyanaz a dilemma, mint a pécsieknél. Mikor mondjuk helyesen, ha valami a városban történik: ha a jóval elterjedtebb Székesfehérváron, vagy ha az ennél kicsit ritkábban használt, ámde lényegesen választékosabbnak tűnő Székesfehérvárott megoldást használjuk? 

Tippelj, mielőtt a elolvasnád a megfejtést!

 

Megoldás: Mindkét forma helyes, ahogyan az alakvariánsokat az Osiris Kiadónál 2004-ben megjelent Helyesírás című szótár is bizonyítja: “Pécs, Pécsen ~ Pécsett”. Székesfehérvár neve is hasonlóan ragozódik: Székesfehérváron ~ Székesfehérvárott, sőt, Székesfehérvárt alakban is létezik - áll az e-nyelven. Ebben az esetben tehát mindkét variáció helyes.

Szövegkörnyezetben: Egy magyar cigányprímás Belgium egyik legelőkelőbb arisztokratájának, Chimay hercegnek megszöktette fiatal, szép feleségét. A legnagyobb feltűnést talán Székesfehérvárott keltette. (Teljes cikk: Tudtad, hogy Fejér megyei volt Rigó Jancsi, a legendás sütemény névadója?)

Zichy-liget vagy Zichy liget?

A hatalmas liget remek randihelyszín, minden télen hangulatos koripályát alakítanak ki a Zenepavilon körül, és tavaly óta májusban még ingyenes kertmozit is berendeznek itt. Egy gyors keresés alapján hol kötőjellel, hol pedig kötőjel nélkül írják a nevét, de találtunk olyan cikket is, melyben néhány sor különbséggel megtalálható mindkét verzió. Persze csak az egyik helyes, na de melyik?

A megfejtést kicsit lejjebb találod, de előtte tippelj!

 

Megoldás: A földrajzi nevek írásának általános szabályai nem mindig érvényesülnek a nyelvhasználatban, pl. a hagyomány is befolyásolhatja. Székesfehérvár térképét megnézve jól látszik, hogy a ligetet körülvevő utca neve Zichy liget. Lehetséges, hogy valamikor a térképeken a liget nevének is ezt a formát adták meg, és a hivatalos iratokba ez került be. Más írásokban a kötőjeles formát találtam, ami megfelel a helyesírási szabályoknak - olvashatjuk az e-nyelv szakértőjének bejegyzésében. Azaz hiába tűnik jónak a Zichy-liget írásmód, a hagyomány ebben az esetben felülírja a szabályt, így helyesen Zichy liget a város egyik legszebb parkjának neve.

Szövegkörnyezetben: A Zichy liget Székesfehérvár szívében található és szinte biztos vagyok benne, hogy minden helybéli legalább egyszer végigpásztázta a helyet. (Teljes cikk: Fehérvár legtutibb parkjai, ha egy kis nyugira vágynál)

MOL Aréna Sóstón vagy MOL Aréna Sóstóban?

Tavaly november óta Székesfehérvár egyik legfontosabb programhelyszíne lett a 14 ezres stadion. Nemcsak a Vidi új otthona, hanem volt már itt Városi Diákbál, komolyzenei koncert, Sportmajális, de a Mozdulj Fehérvár!-nak is otthont adott a létesítmény. A kérdés már csak az, hogy ezeket a rendezvényeket a MOL Aréna Sóstón vagy a MOL Aréna Sóstóban rendezték? Vagyis hogyan ragozzuk helyesen?

Tippelj, mielőtt elolvasnád a megfejtést!

 

Megoldás: Az Aréna Sóstó mint stadion a -ban/ben ragot vonzaná, a -tó végződés viszont ez esetben furcsa hatást kelt. Ha ragaszkodunk a rendszerszerűséghez, akkor az Aréna Sóstóban (belső helyhatározórag), ha zavarja nyelvérzékünket, akkor Aréna Sóstón vagyunk (külső helyhatározórag). A helyi nyelvszokás fogja eldönteni - tudtuk meg az e-nyelvtől. Vagyis akkor ragozzuk helyesen a fehérvári stadion nevét, ha azt mondjuk/írjuk, hogy MOL Aréna Sóstóban. De ha a közbeszédben idővel ennek ellenére a MOL Aréna Sóstón verzió terjed el, azt is elfogadhatónak tartja a szakértő.

Szövegkörnyezetben: Idén új helyszínen várják a mozogni vágyókat: a MOL Aréna Sóstóban lesz a sportrendezvény. (Teljes cikk:  A MOL Aréna Sóstó lesz idén a Sportmajális helyszíne Fehérváron)

Belváros (nagy kezdőbetűvel) vagy belváros (kis kezdőbetűvel)?

Hol kisbetűvel írják a belvárost, hol pedig naggyal. Ránézésre teljes a zavar, sokszor a logika legkisebb jelét sem mutatják a megfejtések. Pedig van olyan szabály, aminek mentén egyértelmű, hogy kis vagy nagy 'B'-vel írjuk ezt a szót. De akkor kinek van igaza: belváros vagy Belváros?

Tippelj, mielőtt elolvasnád a megfejtést!

 

Megoldás: A belváros szó köznév és tulajdonnév is lehet. Köznévként egy város belső területét jelenti. Tulajdonnévként egy adott város egy bizonyos részét, pl. Budapesten az 5. kerületnek ez a neve - írják az e-nyelven. Ebben az esetben tehát szövegkörnyezettől függően mindkét megoldás helyes

Szövegkörnyezetben: 

Vár körút vagy Várkörút?

Az egykori fehérvári várat nagyjából körülölelő út erről a gyakorlatias funkciójáról kapta nevét, vagyis egy olyan útról van szó ebben az esetben, ami a vár körül helyezkedik el. A kérdés már csak az, hogy kell-e bárhol tagolni a hármas szóösszetételt, vagy mehet egybe az egész?

Tippelj, mielőtt elolvasnád a megfejtést!

 

Megoldás: A helyesírási szabályoknak megfelelő írásmód a Vár körút (a földrajzi nevet különírjuk a földrajzi közszótól). Ezt az általános szabályt a hagyomány felülírhatja, így lehet Székesfehérváron Várkörút, Budapesten Nagykörút - derül ki az e-nyelvről. Tehát helyesen egybeírjuk, azaz Várkörút. A hagyományra hivatkozott Cser-Palkovics András is, aki két évvel ezelőtt a Központi Címregiszterről tartott bemutatón érvelt a nyelvtanilag helyes írásmód ellenére is a városban kialakult szokásokra és gyakorlatra. Erről bővebben a szekesfehervar.hu írt. Szintén hasonló okok miatt írjuk egybe a Hosszúsétatér és a Rózsaliget nevét is. 

Szövegkörnyezetben: Engem például, ha 1960-ban a Várkörúton letett volna a busz, biztos azt gondoltam volna, eltévedtem. (Teljes cikk: Székesfehérvár egykor és most: te láttad már így a várost?)

Fehérvárt vagy Fehérvárat?

Akár írásban, akár élőszóban szeretne valaki tárgyragot a város nevéhez tapasztani, érezhető a bizonytalanság. Vajon mikor jó: ha úgy mondja, hogy Fehérvárt nemsokára eléri a vihar, vagy ha azt mondja, hogy Fehérvárat nemsokára eléri a vihar? 

Szerinted melyik a jó megoldás? Tippelj, mielőtt elolvasnád az indoklást!

 

Megoldás: A Székesfehérvárott, Székesfehérvárt, Fehérvárott, Fehérvárt alak a hol? kérdésre felelő régies helyhatározósragos alak. Tárgyragos alakban is mindkét forma jó: Fehérvárt, Fehérvárat - írja az e-nyelv. Vagyis ebben az esetben mindkét lehetőség helyes

Szövegkörnyezetben: Miért kerüli el szinte minden vihar Fehérvárt?

Távirda utca vagy Távírda utca?

Talán a legnagyobb székesfehérvári helyesírási feszülés: sokan hosszú 'í'-vel írják, de legalább ennyien vélik helyesnek a röviddel írt alakot. Ha a Google segítségét kérjük, akkor is közel fele-fele az arány: a Távírda utcára 53 800, míg a Távirda utcára valamivel több, 62 100 találatot hoz a világ legnagyobb keresője. De akkor melyik a jó?

Tippelj, mielőtt elolvasod a megoldást és indoklását!

 

Megoldás: A távírda szónak létezett a rövid -i betűs változata. A TESz. a következő alakokat tartalmazza: táviró [1838], távirás [1839]. Czuczor Gergely – Fogarasi János: A magyar nyelv szótára [1862] tartalmazza a rövid -i betűs távirda szót. Valószínű, hogy az utcanévadáskor még a távirda alak volt a helyes - írja az e-nyelv szakértője. Az utca nevét valamennyi általunk megvizsgált térképen (Google Maps, Utcakereső.hu, myMap.hu és az iPhone saját térképe) és még az utcában elhelyezett táblákon is rövid 'i'-vel írják, így egyértelműnek tűnik, hogy a Távirda utca írásmód a helyes ebben az esetben.

Szövegkörnyezetben: Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

Barátság mozi vagy Barátság Mozi?

Ahány cikk, annyiféleképpen írják a város egyetlen artmozijának nevét, a különböző fórumok kommentjeiről nem is beszélve. Biztos, ami biztos, megkérdeztük ezt is, hogy egyszer és mindenkorra kiderüljön: nagy 'M'-mel kell írni ebben az esetben a mozit, vagy kicsivel.

Tippeld meg, hogy szerinted melyik a jó, mielőtt elolvasod a választ! 

 

Megoldás: A mozik megnevezésében a tulajdonnévi értékű tagot (tagokat) nagy kezdőbetűvel írjuk, az értelmezésre szolgáló köznévi tagot (tagokat) pedig kisbetűvel kezdve különírjuk. A mozik neve lehet intézménynév is, ilyenkor az utótagot is nagy kezdőbetűvel írjuk (AkH. 190. szabálypont). Az előbbiek alapján mindkét írásmód elfogadható: Barátság mozi, Barátság Mozi - írta az e-nyelv szakértője. Mivel mindkét variáció elfogadható, megkérdeztük a mozit, hogy ők melyik írásmódot tekintik hivatalosnak. Válaszuk alapján a város artmozijának helyes írásmódja Barátság mozi, vagyis kisbetűvel kell írni az utótagot. 

Szövegkörnyezetben: Korábbi cikkünkhöz képest változtatott a terveken a szervező Kortárs Művészeti Fesztivál és a Barátság mozi: nem nyolc, hanem kilenc estén keresztül lehet igazi közönségkedvencekre és minőségi rövidfilmekre kiülni a Zichy liget műanyagszékeire - ha az időjárás is úgy akarja. (Teljes cikk: Nyolc magyar film és a Bohém rapszódia - Megvan az ingyenes kertmozi teljes programja)

Új csóri út vagy Új Csóri út?

A traffipaxokkal mindig jócskán megtűzdelt városból kivezető, városba bevezető út Csór, Várpalota és Veszprém irányába halad, és nagy forgalmat bonyolít le. A közlekedési hírek rendszeres szereplője, ráadásul közkedvelt fészkelőhelye a gólyáknak is. De vajon mikor írjuk helyesen a nevét: ha a kis vagy ha nagy 'cs'-vel kezdjük a Fehérvártól 15 kilométerre fekvő település nevét?

Mielőtt elolvasnád a jó megoldást, tippelj!

 

Megoldás: Ha egy utcanév jelzővel bővül, azt kötőjel nélkül kell a nagy kezdőbetűjét megtartó eredeti utcanév elé írni: Felső Sas utca, Külső Szilágyi út, Régi Fóti út (Osiris, 205. oldal). A helyes írásmód: Új Csóri út - olvasható az e-nyelv vonatkozó bejegyzésében. 

Szövegkörnyezetben: Kicsit több, mint egy hete érkezett haza épségben és egészségben Székesfehérvár első gólyája, és foglalta el az Új Csóri úton frissen tatarozott fészkét, amelyet a Városgondnokság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai építettek újjá. (Teljes cikk: Már építi a fészkét és várja a párját az Új Csóri úti gólya)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek