Clear sky6 °C
2020. november 24. kedd Emma
Menü
Házhozszállítás

Fehérvár legtutibb parkjai, ha egy kis nyugira vágynál

Székesfehérváron szerencsére majd minden sarkon találhatunk egy parkot. A parkozás tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani akár kislurkóval, akár csapatostól, netalántán egyedül tévednénk arra. A természet közelsége nyugtató hatással bír, így bemutatjuk nektek városunk legjobb parkjait, köztük a Zichy ligetet, a Halesz parkot, a palotavárosi központi parkot, a Királyok parkját és a Csónakázó-tó környékét.

Bár még csak lőtávolban van a tél, ahogy hidegebbre fordul az időjárás, úgy lesz egyre nehézkesebb kimozdulni a biztonságot jelentő fűtött szobából. Az emberek többsége azonban még így is simán kikívánkozik a levegőre, hiszen nincs is jobb terápia a természetnél, ha egy kicsit el akarsz menekülni a világ zajától, hogy teljesen kikapcsold az agyad.

A Székesfehérvárt körülvevő erdők és hegyek tökéletes helyszínt biztosítanak a kirándulóknak, de ha csak egy gyors sétára vágynál a betondzsungelben, akkor a parkjárás a legkézenfekvőbb megoldás. Fehérvár tele van szebbnél-szebb parkokkal, így segítségül körbejártuk a várost és összeszedtük nektek a legtutibbakat.

Zichy liget

A Zichy liget Székesfehérvár szívében található és szinte biztos vagyok benne, hogy minden helybéli legalább egyszer végigpásztázta a helyet. Mivel ide fut be a Móri és a Berényi út is, így kicsit zajos a környék, de ha ezt elengedjük, akkor tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a fák és virágok együttesei.

A Zichy liget számtalan rendezvénynek ad otthont, például a Királyi Napok műsorának egyik legfőbb helyszínéül szolgált, aztán ha az idő is engedi, óriáskivetítő előtt hazai és nemzetközi sporteseményeket is leshet a nép, most pedig, hogy lassan itt a téli szezon, a közkori elengedhetetlen helyszíne lesz. 

 (Fotó: Horváth Reni)
(Fotó: Horváth Reni)

Halesz park

"Ha lesz, ha nem lesz" - megvan a sztori? A legenda szerint, amikor a park készült, akkor még nem lehetett tudni, hogy a homokos talaj miatt egyáltalán megmaradnak-e a növények vagy sem. Ha megmaradnak, akkor lesz... bizony így kapta a nevét a Halesz park. Hihetetlen, mi? A Halesz már kicsit kintebb fekszik a Belvárostól, de így is simán Székesfehérvár egyik leglátogatottabb parkjáról beszélünk.

Nekem konkrétan olyan feelinget ad, mintha Fehérvár Central Parkjában járnék. A hosszan elfekvő liget olykor dimbes-dombos és fás részeinek köszönhetően ténylegesen a természetben érezhetjük magunkat. A sportimádóknak is kötelező, ugyanis futópálya, biciklipálya, kosárpálya, teqball asztal és még street workout pálya is gazdagítja a repertoárt. Vízért sem kell a szomszédba menni, mert telepített ivókút is van a parkban. 

 (Fotó: Horváth Reni)
(Fotó: Horváth Reni)

Palotavárosi központi park

A palotavárosi központi parkot a Piac térrel szemben levő Petőfi park mögött találhatod. Sokan nem ismerik, ugyanis eléggé el van rejtve a nyilvánosság elől, pedig ha tudnák, hogy mit hagynak ki! A park elég nagy területet foglal magába, így szinte minden megtalálható benne, ami szem-szájnak és természetbarátnak ingere.

Igaz, a sűrű magas fák pont hiánycikkek, de cserébe van itt játszótér, foci- illetve kosárpálya, magas dombok a télen szánkózni vágyóknak, középen pedig egy pofás szökőkút csalogatja azokat, akik nyáron szeretnének felfrissülni. Ja, és az extrém sportok szerelmeseinek még egy lájtos drótkötélpályával is kedveskedtek. Kell ennél több? 

 (Fotó: Horváth Reni)
(Fotó: Horváth Reni)

Királyok parkja

A Királyok parkjának már a neve is elárulja, hogy mit is találhatunk itt. A palotavárosi tavak mellett fekvő parkban, ugyanis a Székesfehérváron eltemetett királyok életnagyságú fából faragott szobraiban is gyönyörködhetnek az oda betérők. Elkészítésükhöz a fafaragók Péterffy László szobrász terveit használták és többek között Géza, Szent István, II. Géza, IV. István, II. Béla, III. Béla és Könyves Kálmán faszobrát is megtalálhatjátok itt.

A gyönyörű zöldes területre egy fákkal közrefogott út vezet, majd ha egy kicsit beljebb császkáltok, akkor a partról élvezhetitek tovább a palotavárosi tavak és mesés táj látványát. 

 (Fotó: Horváth Reni)
(Fotó: Horváth Reni)

Csónakázó-tó és környéke

A Csónakázó-tó és környéke magába foglalja a tavat, a Rózsaligetet és Koronás parkot is. Külön-külön is írtam volna ezekről a csodálatos parkokról, de mivel egymás mellett találhatók, így egybe vettem őket. A Rózsaliget neve sem árul zsákbamacskát, ugyanis a park tele van szebbnél-szebb rózsakölteményekkel. Sajnos az őszies-télies időszakban kissé szomorkásra fordul a szitu és eltűnnek belőle a pompás színek, de így is simán megéri körbesétálni, ugyanis a szomszédságában rögtön a Koronás parkba botlunk, ami konkrétan egy nagy játszóház gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

A parkok folytatásaként már a tó is felsejlik és a Tóparti Gimnázium előtt elterülő látvány, úgy gondolom, hogy magáért beszél. Játszóterekben és padokban itt sincs hiány, viszont én sokkal inkább kiemelném a tó túloldalán fekvő kis szigetet, amelynél - főleg most, hogy kipofozták - tuti, hogy nincs romantikusabb hely a városban. A tavon való csónakázás már csak ráadás, nem beszélve a téli korcsolyázásról. Bár, ha tehetitek a vékony jégréteg miatt inkább a Zichy ligetes koripályát válasszátok. 

 (Fotó: Horváth Reni)
(Fotó: Horváth Reni)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár