5 évnél régebbi cikk

Lehet biztonságosabb a székesfehérvári bulizás?
·Kultbuli·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaLehet biztonságosabb a székesfehérvári bulizás?
·Kultbuli·Utolsó frissítés: undefined

Fehérváron már régen is számos szórakozóhelyen engedhették ki a fáradt gőzt a bulizni vágyók, ám városunk éjszakai élete az elmúlt években kezdett csak igazán fellendülni. Hogy ez a színvonal fennmaradjon, létrejött a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete, amelynek köszönhetően ezentúl nemcsak a minőség lesz garantált, hanem biztonságosabb feltételek mellett mulathatunk.

Ahogy korábbi cikkeinkből kiderült, Székesfehérváron van hol, és van mit csinálni nappali elfoglaltságként és az éjszakai életben egyaránt. Abban maradtunk, hogy aki keres, az bizony talál programot, így számos park, romkocsma és szórakozóhely közül is válogathatnak a kikapcsolódni vágyók.

Azt el kell ismernem, hogy régebben sokkal kevesebb lehetőség volt kiengedni a felgyülemlett feszültséget, ám manapság minden hétvégére jut minimum egy olyan rendezvény, amely nemcsak az esztelen tombolásról szól, hanem neves előadók minőségi körülmények között szórakoztatják a nagyérdeműt.

Persze ha nem csupán a szervezetünkbe vitt alkoholmennyiséget vesszük alapul (mert ugye olyankor nem nagyon érzékeljük a külvilágot), akkor sokaknak - főleg a szülőknek - aggályai lehetnek a bulihelyek biztonságát illetően. Így mielőtt belemennék az újonnan alapult egyesület tevékenységébe, körbekérdeztem városunk lakóit, nekik mi a véleményük a fehérvári szórakozóhelyek biztonságáról.

"Nem nagyon járok szórakozóhelyekre mert félek, hogy belekevernek valamit az italomba. Ezért csak nagyobb bandával vagyok hajlandó megindulni az éjszakába. Másrészről pedig a hering partykat sem szeretem, nem is merem elképzelni, milyen lenne, ha tűz ütne ki." - Zsófia, (22 éves)

"Megmondom őszintén, hogy eddig még bele sem gondoltam abba, hogy olyan szemmel nézzek egy bulihelyre, mennyire biztonságos. Elméletben nem kéne, hogy baj legyen: viszonylag nagyok, tágasak a belső terek, és már több helyen láttam menekülő ajtókat, csak nem tudtam, mire valók, ám az ördög sosem alszik. Én csak egyszerűen elmegyek bulizni, jól érzem magam, normálisan viselkedem, és nagy ívben elkerülöm, ha valaki beállva közelít felém. Régen több ilyennel találkoztam, manapság szerencsére egyre kevesebbszer fordul elő." - Péter, (26 éves)

"Maximálisan biztonságban érzem magam. Még egyszer sem fordult elő velem, hogy bármiféle atrocitás ért volna. A pultosok és a biztonsági őrök is kedvesek, rendesen végzik a munkájukat. Persze előfordul, hogy néha valakik elkezdenek kiabálni, de egy pillanatig nem éreztem magam emiatt rosszul. A legtöbb szórakozóhely kialakítása is megfelelő, így ha tűz ütne ki, szerintem könnyen el tudnánk hagyni az épületet." - Judit, (28 éves)

Magam is a harmadik megszólalóval megegyező tapasztalatokkal rendelkezem, ám hogy ez az állapot fennmaradjon, és lehetőség szerint fejlődjön is, újra megalakult (ugyanis a kétezres évek közepén volt már hasonló kezdeményezés ugyanezzel a névvel) a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete. A szervezet a rendezvényekre járó székesfehérvári és környékbeli fiatalok biztonságos szórakozását, kikapcsolódását segíti elő, valamint nagy hangsúlyt fektet a rendezvényhelyszínek, a szervezők és hatóságok közötti kommunikációra, nem beszélve a drogprevencióról, amely főleg a fiatalok számára nagyon fontos.

A Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete három bulihellyel indul (Fezen Klub, Petőfi Kultúrtanszék és a Paraba), ám a továbbiakban arra biztatják a fehérvári és környékbeli szórakozóhelyeket, művelődési intézményeket, városunk művészeit, előadóit, illetve programszervezőit, hogy csatlakozzanak a szerveződéshez. 

"Kifejezetten azzal a céllal alakult meg újra az egyesület, hogy az általunk viszonylag erős jelenségnek vélt kábítószer-fogyasztást megakadályozzuk, és úgy gondoltuk, hogy ezt egyesületi, civil kezdeményezés formájában lehet a legjobban megoldani. Mindannyian szórakozóhelyeket üzemeltetünk, fesztivált szervezünk, emellett családapák is vagyunk, így felelős magatartással kell gondoskodnunk a jövő nemzedékéről" - kezdte Kovács Antal, a FEZEN Fesztivál, a Fezen Klub és a Petőfi Kultúrtanszék főszervezője, majd folytatta, az az egyesület alapkoncepciója, hogy nem a fogyasztókat szeretnék büntetni, hanem a hozzánk csatlakozó szórakozóhelyeknél és a környékükön egyáltalán ne lehessen kábítószerhez jutni. "Látjuk, hogy mik a fiatalok ilyen jellegű szokásai, így hosszútávon azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az alapító klubokban, hanem Fehérvár minden bulihelyén visszaszoruljon a drogfogyasztás."

Ha már korábban előadókat is említettem, akkor a fehérvári Tóth Dániel György, alias Pixa (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) is belépett az egyesületbe, és elmondta, egyáltalán nem volt kérdés, hogy a kezdeményezés mellé álljon, ugyanis mint előadó, nem akarja, hogy általa fémjelzett bulin bármi kellemetlenség is történjen. "Mi, előadók állunk az első sorban, közvetlenül érintkezünk a fiatalokkal, tehát a kommunikációban tudunk segíteni. Próbálunk olyan üzenetet generálni, ami inkább követendő, kicsit tanító jellegű példa, és a végén ne egy olyan generáció nőjön fel, akik mindent megengednek maguknak, hanem tudják, hol a határ."

Fontos megemlíteni, hogy az egyesület határozott célja a rendezvényeket és helyszíneket felügyelő hatóságokkal, továbbá a nevelő-oktatási intézményekkel való együttműködés. Ennek fényében a Székesfehérvári Rendőrkapitányság és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is az állandó partnereik között szerepel. A jövőben az ÁNTSZ és az Országos Mentőszolgálat Székesfehérvári Mentőállomása is csatlakozhat, valamint az egyesület szívesen látja mindazokat, akik azonosulni tudnak a kezdeményezéssel és hajlandóak tevékenyen is részt venni a működésében.

"Ez nem arról szól, hogy a rendőrség ráteszi a kezét a fiatalok szórakozására, megszálljuk a klubokat és mindenféle ellenőrzéseket fogunk végezni, hanem arról, ha valaki egy olyan szervezetet alakít, amely azt tűzi zászlajára, hogy az adott szórakozóhelyen nem engedik terjeszteni a kábítószert, akkor mind kapitányként, mind pedig édesapaként azonnal a kezdeményezés mellé kell állnom" - tudtuk meg Kovács Zsolt rendőrezredestől.

Azoknak a szórakozóhelyeknek, kluboknak, illetve intézményeknek, amelyek csatlakozni szeretnének, szervezniük kell havonta minimum egy nem zenei programot, amely a kulturális élet különböző területeit mutatja be: lehet az tánc, ismeretterjesztő vagy színházi előadás, de akár sporttal kapcsolatos show-val is meglephetik a nagyérdeműt. A tagság induló díja havi ötezer forint, amelyet az egyesület a céljai elérésére fordít.

És hogy mik ezek a célok? A Székesfehérvári Zenei Szórakozóhelyek Egyesülete létrehozza saját minősítési rendszerét, amely a Biztonságos Szórakozóhely néven fut, megszerzését pedig tizenhárom pontban foglalták össze a szervezők:

1. Együttműködés a hatóságok által lefolytatott eljárások során, munkájuk segítése, folyamatosan kapcsolattartás.
2. Házirend alkalmazása összhangban a hatályos jogszabályokkal (23/2011. (III.8.) Kormányrendelet). A házirend közzététele a helyszínen és online.
3. Az értékesített étel- és italáru származásának, összetevőinek 100%-os követhetősége.
4. Fémdetektor alkalmazása a beléptetésnél.
5. A rendezvény ideje alatt 100 vendégenként minimum 1 fő biztonsági őr alkalmazása.
6. Minimum négyzónás, interneteléréssel rendelkező kamerarendszer üzemeltetése.
7. Megkülönböztető jelzés használata (karszalag, jegy) a 18 év alatti vendégeknél.
8. A befogadóképességtől függetlenül olyan beléptető rendszer alkalmazása, amely bármely pillanatban alkalmas a létesítményben tartózkodó létszám pontos megjelenítésére.
9. Valamennyi szabadba nyíló, menekülés szempontjából figyelembe vehető ajtó a menekülés irányába nyíljon és pánikzárral legyen felszerelve.
10. A menekülésre figyelembe vehető kijáratok felett mindenhol saját akkumulátorral rendelkező, világító kivitelű biztonsági jelzés legyen.
11. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat követelményei szerint meghatározott tűzoltó készülék darabszám felett, a szabadba vezető kijáratok mellett kerüljön elhelyezésre egy-egy tűzoltó készülék.
12. A teljes személyzet részesüljön félévente egy alkalommal tűzvédelmi oktatásban és a tűzriadó terv gyakorlása is féléves időközönként történjen meg.
13. Évente egy, drogprevencióval kapcsolatos esemény megtartása.

A minősítésnek való megfelelést félévente (klubszezon elején és közepén) ellenőrzi a Fejér Megyei Rendőrkapitányság és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ha pedig minden pontban megfelel az adott szórakozóhely, akkor viselheti a Biztonságos Szórakozóhely minősítést.

"A kezdeményezés tulajdonképpen egy megelőzés, amivel megpróbáljuk a város fiatalságát a helyes útra terelni. A minősítési rendszeren túl is van még pár ötletünk, amelyeket szeretnénk véghez vinni. Az egyik, hogy a Pixával bemennénk egy-két gimnáziumba osztályfőnöki órákra, és beszélnénk a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületéről és tevékenységéről. Szeptembertől tervben van egy olyan mobilalkalmazás létrehozása, amely kifejezetten a biztonságos szórakozóhelyek látogatásáról szól. Ha az egyesület tagjai beleegyeznek, akkor a tizennyolc év alatti fiatalok csak akkor léphetnek be az adott bulihelyre, ha ezt az alkalmazást letöltik, és bejelentkeznek rajta. A szülő így tudni fogja, hogy a kiskorú gyereke milyen szórakozóhelyen van" - folytatta Kovács Antal, majd azt is hozzátette, szeretne vigyázni a közönségére, és ezzel együtt az utánpótlásra is.

A Biztonságos Szórakozóhely minősítés ellenőrzése a csatlakozott bulihelyeken már most márciusban elkezdődik, majd ha ez megvan, akkor április környékére kialakulhat az induló létszám. Ekkor kezdődik el az a munka, amelynek köszönhetően várhatóan biztonságosabbak lesznek Székesfehérvár szórakozóhelyei. "Amennyiben ez a kezdeményezés működik, akkor szeretnénk országosan is terjeszteni, az ötletet budapesti és más városi klubok irányába is elvinni, mert alapvetően ez az ügy mindenkinek fontos kell, hogy legyen" - zárta Kovács Antal.

A Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének bemutatkozó sajtótájékoztatójáról a Fehérvár Televízió is készített anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek