6 évnél régebbi cikk

Fehérvár legtutibb parkjai, ha egy kis nyugira vágynál
Fehérvár legtutibb parkjai, ha egy kis nyugira vágynál

Székesfehérváron szerencsére majd minden sarkon találhatunk egy parkot. A parkozás tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani akár kislurkóval, akár csapatostól, netalántán egyedül tévednénk arra. A természet közelsége nyugtató hatással bír, így bemutatjuk nektek városunk legjobb parkjait, köztük a Zichy ligetet, a Halesz parkot, a palotavárosi központi parkot, a Királyok parkját és a Csónakázó-tó környékét.

Bár még csak lőtávolban van a tél, ahogy hidegebbre fordul az időjárás, úgy lesz egyre nehézkesebb kimozdulni a biztonságot jelentő fűtött szobából. Az emberek többsége azonban még így is simán kikívánkozik a levegőre, hiszen nincs is jobb terápia a természetnél, ha egy kicsit el akarsz menekülni a világ zajától, hogy teljesen kikapcsold az agyad.

A Székesfehérvárt körülvevő erdők és hegyek tökéletes helyszínt biztosítanak a kirándulóknak, de ha csak egy gyors sétára vágynál a betondzsungelben, akkor a parkjárás a legkézenfekvőbb megoldás. Fehérvár tele van szebbnél-szebb parkokkal, így segítségül körbejártuk a várost és összeszedtük nektek a legtutibbakat.

Zichy liget

A Zichy liget Székesfehérvár szívében található és szinte biztos vagyok benne, hogy minden helybéli legalább egyszer végigpásztázta a helyet. Mivel ide fut be a Móri és a Berényi út is, így kicsit zajos a környék, de ha ezt elengedjük, akkor tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a fák és virágok együttesei.

A Zichy liget számtalan rendezvénynek ad otthont, például a Királyi Napok műsorának egyik legfőbb helyszínéül szolgált, aztán ha az idő is engedi, óriáskivetítő előtt hazai és nemzetközi sporteseményeket is leshet a nép, most pedig, hogy lassan itt a téli szezon, a közkori elengedhetetlen helyszíne lesz. 

Halesz park

"Ha lesz, ha nem lesz" - megvan a sztori? A legenda szerint, amikor a park készült, akkor még nem lehetett tudni, hogy a homokos talaj miatt egyáltalán megmaradnak-e a növények vagy sem. Ha megmaradnak, akkor lesz... bizony így kapta a nevét a Halesz park. Hihetetlen, mi? A Halesz már kicsit kintebb fekszik a Belvárostól, de így is simán Székesfehérvár egyik leglátogatottabb parkjáról beszélünk.

Nekem konkrétan olyan feelinget ad, mintha Fehérvár Central Parkjában járnék. A hosszan elfekvő liget olykor dimbes-dombos és fás részeinek köszönhetően ténylegesen a természetben érezhetjük magunkat. A sportimádóknak is kötelező, ugyanis futópálya, biciklipálya, kosárpálya, teqball asztal és még street workout pálya is gazdagítja a repertoárt. Vízért sem kell a szomszédba menni, mert telepített ivókút is van a parkban. 

Palotavárosi központi park

A palotavárosi központi parkot a Piac térrel szemben levő Petőfi park mögött találhatod. Sokan nem ismerik, ugyanis eléggé el van rejtve a nyilvánosság elől, pedig ha tudnák, hogy mit hagynak ki! A park elég nagy területet foglal magába, így szinte minden megtalálható benne, ami szem-szájnak és természetbarátnak ingere.

Igaz, a sűrű magas fák pont hiánycikkek, de cserébe van itt játszótér, foci- illetve kosárpálya, magas dombok a télen szánkózni vágyóknak, középen pedig egy pofás szökőkút csalogatja azokat, akik nyáron szeretnének felfrissülni. Ja, és az extrém sportok szerelmeseinek még egy lájtos drótkötélpályával is kedveskedtek. Kell ennél több? 

Királyok parkja

A Királyok parkjának már a neve is elárulja, hogy mit is találhatunk itt. A palotavárosi tavak mellett fekvő parkban, ugyanis a Székesfehérváron eltemetett királyok életnagyságú fából faragott szobraiban is gyönyörködhetnek az oda betérők. Elkészítésükhöz a fafaragók Péterffy László szobrász terveit használták és többek között Géza, Szent István, II. Géza, IV. István, II. Béla, III. Béla és Könyves Kálmán faszobrát is megtalálhatjátok itt.

A gyönyörű zöldes területre egy fákkal közrefogott út vezet, majd ha egy kicsit beljebb császkáltok, akkor a partról élvezhetitek tovább a palotavárosi tavak és mesés táj látványát. 

Csónakázó-tó és környéke

A Csónakázó-tó és környéke magába foglalja a tavat, a Rózsaligetet és Koronás parkot is. Külön-külön is írtam volna ezekről a csodálatos parkokról, de mivel egymás mellett találhatók, így egybe vettem őket. A Rózsaliget neve sem árul zsákbamacskát, ugyanis a park tele van szebbnél-szebb rózsakölteményekkel. Sajnos az őszies-télies időszakban kissé szomorkásra fordul a szitu és eltűnnek belőle a pompás színek, de így is simán megéri körbesétálni, ugyanis a szomszédságában rögtön a Koronás parkba botlunk, ami konkrétan egy nagy játszóház gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

A parkok folytatásaként már a tó is felsejlik és a Tóparti Gimnázium előtt elterülő látvány, úgy gondolom, hogy magáért beszél. Játszóterekben és padokban itt sincs hiány, viszont én sokkal inkább kiemelném a tó túloldalán fekvő kis szigetet, amelynél - főleg most, hogy kipofozták - tuti, hogy nincs romantikusabb hely a városban. A tavon való csónakázás már csak ráadás, nem beszélve a téli korcsolyázásról. Bár, ha tehetitek a vékony jégréteg miatt inkább a Zichy ligetes koripályát válasszátok. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek