1 évnél régebbi cikk

Vidámpark épül Fehérváron, emiatt arrébb kell vinni egy palotavárosi panelházat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Thomas Stadler
Vidámpark épül Fehérváron, emiatt arrébb kell vinni egy palotavárosi panelházat

Jövőre kezdődhet az új székesfehérvári vidámpark építése a Palotavárosban. Az egyik lakóépületet azonban arrébb kell vinni, hogy elférjen a hullámvasút. A háztömb költöztetése alatt a lakók húsz napig nem hagyhatják el otthonaikat.

Klasszikus vidámpark építése kezdődhet meg ősszel Székesfehérváron. Már csak néhány engedély és egy építészeti bravúr választja el a svájci kivitelezőt a munkálatok megkezdésétől. Információink szerint ez lesz Magyarország legnagyobb családi vidámparkja, ha elkészül: többek között hagyományos és szögletes pályájú hullámvasút, szellemkastély, óriáskerék, virtuális valóság játékterem és rengeteg büfé várja majd  a látogatókat. 

Úgy tudjuk, hogy a legtöbb engedély beszerezése megtörtént, már csak egy kisebb területrendezési probléma választja el a Schein und Lüge GmbH.-t (SuL) az első kapavágástól: a Palotavárosi tavak környékére megálmodott park óriás hullámvasútja nem fér el az egyik tízemeletes panelháztól. 

Clotilda Mist lapunknak elárulta, hogy hamarosan ezt is megoldják.

– Heteken belül elkezdődhet az érintett lakóépület arrébb szállítása – árulta el a szórakoztatóipari konszern szóvivője. – Az épület felmérését már elvégeztettük azokkal a sanghaji szakemberekkel, akik nemrég sikerrel költöztettek odébb 80 méterrel egy helyi épületet, mindössze 18 nap alatt. Hasonlóra készülünk mi is Székesfehérváron.

A szóban forgó épület a Kelemen Béla út 29-33. alatti jókora panelház. Az még egyelőre nem dőlt el, hogy pontosan melyik irányba viszik majd az épületet ezzel a módszerrel:

– Azt beszéltük Tibivel, a férjemmel, hogy mi jobban szeretnénk, ha a Vargacsatornapart felé vinnék a házat – mondta kérdésünkre a középső lépcsőházban élő Forgách Aranka néni. – A piac nagyon zajos szombatonként, ráadásul a másik irányban van a bolt, ahova járok. Az én koromban pedig már minden lépés számít. Mondjuk a papának is közelebb lesz valamivel a kocsma, de hát ez van.

Az idős házaspár egyelőre az épület első emeletén lakik, de értesüléseink szerint sokáig úgy volt, hogy akaratukon kívül a tizediken kötnek ki. Felmerült ugyanis, hogy nem a fenti videóban is látható lépegetéssel szállítják új helyére a házat, hanem cube liftinggel (magyarul nagyjából: kockázás). A módszer lényege egyszerű: a panelházat kockákra bontják, majd az új helyen rakják össze. Azonban egyelőre ez csak úgy kivitelezhető, hogy fentről kezdik a bontást lefelé haladva. Ezzel párhuzamosan az új helyen pakolják össze az épületet, így azonban az addig a tizedeken élők a földszinten laknának a jövőben, míg az alsóbb szinteken élők kerülnének a legmagasabbra. 

Végül ezt elvetették, és a kínai módszer mellett döntöttek. Ennek is van azonban hátulütője: a terhelési tesztek miatt a lakók a költöztetés ideje alatt nem hagyhatják el otthonaikat. A panelház eltolása nagyjából húsz napot vesz igénybe, az építkezésvezető türelmet és megértést kér a lakóktól.

– Szívem szerint azt kérném, hogy még néhány vendéget vagy családtagot is hívjanak át, hogy azt is lássuk, egy-egy karácsonyhoz hasonló ünnep alkalmával mennyit süllyed a teljesen megtelt épület – árulta el He Heng építésvezető. – De hát mégsem várható el egy tömbnyi embertől, hogy közel háromhetes fesztivált szervezzenek a lakásaikban.

A tervek szerint a hazánkban történelminek számító házköltöztetés valamikor október elején kezdődhet el. A cél az, hogy a hónap végén esedékes téli óraátállítás miatti korábbi sötétedés beköszönte előtt mindenki megszokja, hova kell ezentúl hazamenni. 

Az új vidámparkot a tervek szerint 2024 elején adják majd át. A svájci üzemeltető szándékai szerint kétezer székesfehérvári lakos ingyen veheti igénybe a szolgáltatásokat a teszthónap alatt. A díjmentes bérletek postázásához az alábbi kérdés mielőbbi megválaszolására van szükség:

Poll#50: Ön mikor jött rá, hogy ebből a cikkből egy szó sem igaz?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek