7 évnél régebbi cikk

6+1 kevésbé ismert vígjátéksorozat, amit ne hagyj ki az ősszel
Fehérvár Médiacentrum fotója6+1 kevésbé ismert vígjátéksorozat, amit ne hagyj ki az ősszel

Hétfőről keddre virradó éjszaka elindult a The Big Bang Theory (Agymenők) 10. évada a CBS-en. Meg nem erősített hírek szerint ez lesz napjaink legnépszerűbb vígjátéksorozatának utolsó szezonja. Nem kell aggódni: ha a pletykák igaznak bizonyulnak, akkor sem maradunk könnyed, vicces sorozatok nélkül.

Ami néhány éve a Friends (Jóbarátok) és a How I Met Your Mother (Így jártam anyátokkal) volt, az napjainkban a The Big Bang Theory (Agymenők): ez a legjobban futó sitcom. És mint ilyen, természetesen halálra van ítélve. Ezek a sorozatok ugyanis elindulnak egy viszonylag alacsony költségvetéssel, és többnyire szezonról szezonra szerződnek a szereplők. Az Agymenők esetében már az elmúlt két évadnál is ott jártak, hogy a három főszereplő (Penny, Sheldon, Leonard) fejenként és epizódonként egy-egy millió dollárt kaszált, ettől az évadtól pedig már a Rajt és Howardot alakító színészek is megkapják ezt az összeget. (Egy szezon egyébként 24 részes, tehát csak a főszereplők 100 millió dollár felett tesznek zsebre az évad során. Gondolhatjuk, hogy ha nem is ilyen meredeken, de a takarítótól a rendezőkig mindenkinek a bére jelentősen emelkedik, azaz van az a pont, amikor egyszerűen már nem rentábilis a sorozat. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy egy idő után mindenki új kihívásokra vágyik. 

Ugyan hivatalos bejelentés még nem volt az Agymenők esetében, de az biztos, hogy a színészeknek a szezon végén kifut a szerződése és például Kaley Cuoco (Penny) meglehetősen egyértelmű célzásokat tett arra, hogy itt a vége. Pánikra semmi ok, szerencsére mostanában van egy jópár olyan vígjátéksorozat a tévékben (vagy a neten), amikre érdemes figyelmet fordítani.

The Big Bang Theory
Magyar cím: Agymenők
Következő évad kezdete: szeptember 19., hétfő

Ne menjünk el azért szó nélkül napjaink legjobbja mellett. A tehát utolsónak vélt szezonba feltehetően mindent bele fognak zsúfolni a showrunnerek. Biztosan láthatjuk az évad során megszületni Howard és Bernadette gyerekét, mérget vennénk Sheldon és Amy házasságára is, illetve nem érhet véget úgy ez a 10 év, hogy Rajnak nem lesz egy normális nője, ha már ez egyszer a többi kockának összejött. Egyébként valahol sajnálatos, hogy ezeket a gondolatokat kell leírni, nem egy ilyen sztorinak indult az Agymenők. Az utóbbi 1-2 évad sajnos teljesen eltávolodott az alapgondolattól, és csak egy-egy epizód erejéig tér vissza ahhoz, ahonnan a négy kaliforniai tudós és a szőke pincérnő története elindult: hogyan alkalmazkodnak a kockák a való világhoz és az abban élő(k) hozzájuk?

Impastor
Magyar cím: -
Következő évad kezdete: szeptember 28., szerda

A tavalyi nyár egyik nagy meglepetése volt az ultrakönnyed csuklógyakorlatként ható, de roppant eredeti és szellemes Impastor. A második évad ennek fényében gyakorlatilag kötelező volt, és persze, hogy átkerült őszre a még nagyobb nézettség reményében. Tavaly nyáron odáig jutottunk a történetben, hogy főszereplőnk, Buddy (Cimbi) teljesen kilátástalan helyzetbe kerül, és elhatározza, hogy öngyilkos lesz: a hídról a tengerbe veti magát. Az utolsó pillanatban egy lelkipásztor parkol le az ugrásra készülő piti bűnöző mellett, és egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően végül ő zuhan a mélybe. Buddy pedig úgy dönt, hogy átveszi a pásztor helyét, aki éppen új állomáshelyére, Ladner városkába tart, hogy ő legyen a helyi református közösség új vezetője. A dolog nyilván nem megy majd simán: kezdésnek például rögtön kiderül, hogy a mélybe zuhant pásztor meleg volt. Aztán persze elég gyorsan feltűnnek a pénzüket követelő figurák is. 

Mozart in the Jungle
Magyar cím: -
Következő évad kezdete: december 9., péntek

Ha azt hitted, hogy a komolyzene nem lehet vicces, akkor itt van neked a Mozart in the Jungle. New Yorkban járunk, ahol a helyi filharmonikusok rutinróka karmestere éppen leköszön, a helyére pedig egy fiatal spanyolt szerződtetnek. Rodrigo teljesen új szemléletet hoz, gyökeresen más a felfogása a zenéről, mint elődjének - na meg persze a nőkről is. Viszonylag gyorsan érkezik a történetbe ellenpontként Hailey, az amatőr, de nagyon tehetséges oboista, aki pont jókor néz bele ebbe a generációváltásba. Lesz persze összegabalyodás így is, meg máshogy is, éppen ezért elég gyorsan érezhető, hogy leginkább a hölgyeknek szánták ezt a művészvilágot kicsit kifordítva bemutató sorozatot. Javasolt mellé némi bor fogyasztása, kisujjat szigorúan eltartva a pohártól.

The Odd Couple
Magyar cím: Furcsa pár
Következő évad kezdete: október 17., hétfő

A Furcsa pár eredetileg egy színházi darab volt, ebből készült egy mára klasszikusnak számító film 1968-ban Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével, mely pontosan 30 évvel később kapott egy folytatást is. A történet alapján csoda, hogy csak most jutottak el odáig a hollywoodi tévés producerek, hogy ebből márpedig sorozatot kell csinálni. Kicsit csavartak az eredeti sztorin, napjainkra értelmezték a történetet, így a csövön végül ez jött ki: adott egy jól menő rádiós műsorvezető, Oscar (a Jóbarátokból már ismert Matthew Perry alakításában), akihez egyik este beállít a legjobb barátja, Felix, mert éppen összeveszett a feleségével. A két barát összeköltözik, de elég nehezen viselik egymást. Oscar nagyon szétszórt, rendetlen, igazi negyvenes agglegény, míg Felix épp az ellenkezője: egy pedáns, aprólékos, idegesítően precíz és szabályok szerint élő figura. Adjunk még hozzá egy ügyefogyott managert, egy tökös asszisztenst, egy szerencsétlen pincérnőt, és máris jöhet a harmadik évad.

Brooklyn Nine-Nine
Magyar cím: Brooklyn 99: Nem százas körzet
Következő évad kezdete: szeptember 20., kedd

Hihetetlen, hogy a Brooklyn 99: Nem százas körzet már a negyedik évadra készülődik. Néhány éve sokan még a legjobb újonc sorozatként számoltak vele, és sokat nem is tévedtek. Valóban többnyire szórakoztató, ahogy Jake Peralta nyomozó és a rendőrőrs tagjai keresztbe-kasul szívatják egymást. Közben persze megoldanak néhány bűnügyet is, de azért nem ezen van a hangsúly. Ha klasszikus krimit várunk, akkor ne ezt a sorozatot válasszuk, ahogy azért a Rendőrakadémia bárgyúsága is messze áll tőle.

Transparent
Magyar cím: -
Következő évad kezdete: szeptember 23., péntek

Az utóbbi idők legötletesebb címmel megáldott sorozata, ami nagyjából el is mondja, hogy mire számíthat az, aki belevág ebbe a sztoriba. Azért röviden: vegyünk egy kaliforniai zsidó családot, ahol a hatvanas éveiben járó családfő elérkezettnek látja az időt arra, hogy egy nagy coming out-tal lepje meg szeretteit: apa valójában anya. Ennek ellenére ne várjunk a sorozattól például a Madárfészekre jellemző olcsó poénokat, mert nem lesznek benne. Ez a sztori annál komplexebb, mélyebb, de ugyanakkor jóval humorosabb is. Csak máshogy. Olyan okosan viccesen mutatja be a gyerekek identitáskeresését, mely leginkább a középpontba kerül, és amiről leginkább szól a Transparent.

Silicon Valley
Magyar cím: Szilícium-völgy
Következő évad kezdete: 2017

A címmel ellentétben ez nem őszi, hanem jövő tavaszra várható sorozat. A Szilícium-völgy az HBO startup-világról szóló vígjátéka, ami hozza azt, ami az Agymenőkből egy ideje sajnos kiveszett (a kockák szerencsétlenkedése a való világban), ugyanakkor mégis valamennyire betekintést enged abba a közegbe, ahol úgy dobálóznak dollármilliókkal huszonéves srácok, mint egy számítógépes játékban a karakterek életeivel. A világmegváltó ötlettel persze nem olyan könnyű érvényesülni: mindenki ki akarja venni a részét (értsd: pénzét) a sikerből, ezért gumilabdaként pattog ide-oda a négy, többnyire esetlen főszereplő a legnagyobb IT-cégek igazgatótanácsai között. Ha nem tudod, mi a különbség a CEO és a CTO között, akkor ebből a sorozatból ezt (is) megtanulhatod.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek