5 évnél régebbi cikk

Visszatér a képernyőre sokak kedvence: Pumukli
Fehérvár Médiacentrum fotójaVisszatér a képernyőre sokak kedvence: Pumukli

Úgy néz ki, hogy nosztalgiából sosem elég, így a rebootok és remake-ek korában újabb elsöprő sikerű rajzfilm, a több generáció által imádott Pumukli is átesik egy alapos ráncfelvarráson, hogy a mai gyerekek is megismerjék a kis vöröske kalandjait. A tervek szerint 2020-ban már láthatjuk a megújult epizódokat. Mondanom sem kell: alig várjuk!

Szinte biztos vagyok benne, hogy Magyarországon mindenki tudja, hogy miről beszélek, amikor azt mondom: Pumukli. Sokan nemcsak ismerik, hanem a televízió képernyőjére tapadtak, amikor felcsendült a legendás főcímdal. A rajongóknak és a nosztalgiázni vágyóknak most van egy jó hírem, ugyanis a Süsü, a sárkány és a Vízipók-csodapók után újabb klasszikust, a Pumuklit is újjá varázsolják, hogy a fiatalabb generáció is megismerhesse kedves kis történeteit.

A Pumukli kalandjai (Meister Eder und sein Pumuckl, szó szerint: Éder Mester és az ő Pumuklija) 1982-től 1989-ig vetített NSZK-osztrák-magyar televíziós filmsorozat, amelyet Ellis Kaut német szerzőnő álmodott meg. A részben élőszereplőkkel, részben pedig rajzolt térben, rajzolt figurákkal készült széria főszereplői Éder mester (Gustl Bayrhammer) és természetesen az ő kis vörös, láthatatlan koboldja, Pumukli.

A történet szerint Pumukli asztalos műhelyben rejtőzködve tengeti mindennapjait, majd egy szép napon véletlenül hozzáragad egy enyves dobozhoz, így lesz az ott dolgozó asztalosmester, Franz Éder számára látható. Pumuklit a sok csínytevése ellenére örömmel fogadja az öreg műhelytulajdonos, olyannyira, hogy idővel barátság is szövődik kettejük között.

Pumukli mesés életéből összesen három évadnyi sorozat és szintén három film készült: az első etap, Pumukli kalandjai ötvenkét részesre sikeredett, a második, Pumukli a tengeren már csak tizenhárom epizódból áll, míg a harmadik évad sajnos nem készült el magyar nyelven. A mozik közül rögtön az első alkotás jutott hasonló sorsra, ám a második (Pumukli és a kék hajómanó), valamint a harmadik (Pumukli - Kaland a cirkuszban) filmet már magyarul is láthatta a nagyérdemű.

Mondanom sem kell, hogy Pumukli óriási népszerűségnek örvend mind a mai napig, ám a kis kobold történeteit Ellis Kaut 2015-ös halála után, örökösödési és jogi viták miatt sokáig nem játszották a tv-csatornák. Hosszú szünetet követően aztán idén március 1-én az Amazon Prime Video fizetős platformján újra közzétették az eredeti részeket, és ha ez még nem lenne elég, akkor bejelentették, hogy 2020-tól digitálisan felújított változatban is láthatóak lesznek Pumukli első évadbeli kalandjai.

"Nagyon szeretném, ha a mai gyerekek is éppolyan izgatottan fogadnák, mint annak idején" - kezdte Christoph Schneider, az Amazon Prime Video vezérigazgatója, majd Barbara von Johnson, az eredeti figura illusztrátora is megosztotta gondolatait a Traunsteiner Tagblattal (németesek előnyben): "A mai gyerekeket a digitális világ uralja. Úgy gondolom, hogy vissza kell térniük a természetes, hiteles önmagukhoz, hogy ellensúlyozzák az állandó megfelelési kényszert. A kis kobold története segíthet az önmegvalósításban, a könnyed mindennapok és helyes értékek megteremtésében. Pumukli erős személyisége inspirálhat minket, hogy teljességében megéljük az érzéseinket, hogy szomorúak, őrültek, felszabadultak és kedvesek legyünk. És tiszteljük az idősebbeket."

(Forrás: Wikipedia, 24.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek