3 évnél régebbi cikk

A '90-es évek legemlékezetesebb reklámjai
A '90-es évek legemlékezetesebb reklámjai

Mivel az emberek szeretnek nosztalgiázni, néha akarva akaratlanul is olyan tárgyak, események vagy felvételek után kutatnak, amelyek láttán lepörögnek bennük fiatalkoruk legkedvesebb emlékei, felidézésük pedig jó érzéssel tölti el a szívüket. Nos, nemrég én is egy olyan reklámmal találkoztam, amely egészen a gyerekkoromig repített, és persze hogy nem tudtam megállni egy videónál, így összegyűjtöttem nektek a '90-es évek legütősebb promócióit.

Manapság szinte már a csapból is olyan különös műgonddal összetákolt reklámok folynak, amelyek mindenen átgázolva, már-már vért izzadva próbálják ránk sózni csillivilli portékáikat: csak neked, csak ma. Ismerős?

Igen ám, de az ingerküszöbünk túlpörgetésének köszönhetően kevés olyan akad, amely azon túl, hogy hébe-hóba felkelti érdeklődésünket, nem végzi az elménk legmélyebb bugyraiban, ahonnan egyenes út vezet a felejtés homályába.

Persze ahogy a népszerű mondás tartja: "a '90-es években még minden más volt", ugyanis az okosketyerék hiányában és az internet kezdetlegességéből adódóan leginkább a TV-ből informálódhattunk az újdonságokról, így számos olyan promóciós gyöngyszem született, amelynek még ma is kívülről fújjuk a szövegét.

Ezek közül a reklámok válogattam ki azokat, amelyek a legnagyobb nyomot hagyták bennem, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Pepsi: Manchester United

A sort azzal a reklámmal kezdeném, amely elindította ezt a nosztalgialavinát: teljesen véletlenül bukkantam rá a Facebookon, valamelyik focis videó nézése után a David Beckham által fémjelzett pepsis reklámra, amelyben kedvenc futballcsapatom, a Manchester United és a Real Madrid játékosai néznek farkasszemet egymással vadnyugati díszlettel megfűszerezve. Hányszor játszottuk el a suliban...

Persze korábbról is vannak ám unitedes emlékeim, például egy olyan videó, amelyben a nagy Sir Alex Ferguson osztogatja a hűsítő italokat. Mondanom sem kell, hogy anno csak a Pepsi kellett.

 

 

Pepsi: Szia, Kata vagyok, van még egy Pepsid?

Ha már Pepsi, akkor nem mehetünk el szó nélkül Dobó Kata alakítása mellett sem, amelynek köszönhetően egy ország ismerte meg a nevét, na, meg azt, hogy oda meg vissza van a Pepsiért. Aztán szurkolhattunk, hogy szegény Spáh Dávid bírja szuflával.

 

Chokito

Ahogy elolvastátok a csoki nevét, szinte biztos vagyok benne, hogy egyből beugrott a híresen hírhedt szlogen: ronda és finom. Egyszerűen imádtam. Kár, hogy a Nestlé kivonta a hazai forgalmazásból, bár ha minden igaz, a sógoroknál még el lehet csípni a ropogós szeletet.

 

Coca-Cola: karácsony

A mai állás szerint: nincs karácsony Kevin nélkül! Persze régen ez teljesen máshogy nézett ki, ugyanis (szigorúan gyerekszemmel) addig nem kezdtünk el az ünnepekre hangolódni, amíg meg nem jelent a TV-ben a klasszikus karácsonyi Coca-Cola-reklám, amelyben piros kamionok szállták meg a településeket, az utolsó ponyvájáról pedig maga a nagy szakállú kacsintott vissza ránk.

 

Sport szelet

Nem tehetek róla, annyira belém égtek a raszta hajú srác eszement akciói, hogy mind a mai napig az alább hallható jellegzetes nóta megy a fejemben, ha a boltban megpillantom a még mindig isteni rumos csokoládét.

 

Crepto

Na, és ez a Crepto-reklám? Hogy én mennyit agyaltam azon, mi a babám füléért engedtek le egy teljes gurigát az emeletes ház tetejéről, és egyáltalán hogyan osztották szét igazságosan? Micsoda pazarlás! Anyu ezért jól elfenekelt volna...

 

Kinder tojás

Mivel a '90-es években leginkább a reggeli órákban csüngtem a TV előtt, főleg olyan reklámokkal találkozhattam, amelyek a gyerekekre próbáltak valamilyen finomságot rásózni. Így ismertem meg többek között a Cheetost, a Master Crokot, vagy a Montét, ám a kedvencem mindig is a Kinder tojás volt.

 

Action Man

Az édességek mellett természetesen a játék-promóciókkal is dugig volt a padlás, így szinte percenként kellett újragondolnom, mit kérjek a húsvéti nyuszitól, mit a Mikulástól és mit a Jézuskától. Micsoda problémák... A legjobban aztán mindig az Action Man-reklámokat vártam, ugyanis valamiért menőnek tartottam, hogy a fiúknak is készítettek Barbie-babákat.

 

Régi golyórágó

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mikor és hol láttam ezt a reklámot, de ahogy a keresgélés közepette rátaláltam és elindítottam, kívülről fújtam a szövegét. A ruházatokhoz passzoló golyórágók aztán egyértelművé tették, mennyire oda meg vissza voltam ezért a promócióért. Sanszos, hogy az egyik kedvenc VHS-kazettám elejére szúrhatták be... Már akkor is manipuláltak.

 

Nutella

"Csupa tej, mogyoró: Nutella,
Finom íz, csuda jó: Nutella,
Te leszel a nyerő: Nutella,
Az eneeeeeeergia, a mindennapi erő!" - Kell ennél több?

Borítókép: YouTube/Random
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek