4 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb háborús film
·Filmdráma·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Movieclips
A 10 legjobb háborús film
·Filmdráma·Utolsó frissítés: undefined

A háborús filmeknek saját hangulata van, egyáltalán nem olyan popcorn mozik, amit csak úgy megnézünk, jobb ötlet híján. A többnyire igaz történet alapján, de legalábbis a valóságot élethűen felhasználó fikciók nyomasztóak, és sokkal kézzelfoghatóbbá teszik a háborúk borzalmait, mint a tévéhíradók. Ez a tíz talán a műfaj legjobbja.

Ritka az olyan háborús film, ami teljesen elrugaszkodik a valóságtól, vagyis meg nem történt események alapján készült. Persze akad ilyen is, de az igazán jól sikerült alkotások kivétel nélkül az I. és II. világháború, a vietnámi háború vagy a közelmúltból például Irak borzalmait dolgozzák fel. Többnyire olyan emberi történeteket mutatnak be, amiket egy átlagember el sem tud képzelni, miközben a háborús vidéken szinte teljesen hétköznapinak számítanak. Ezért nem csoda, hogy a legjobb háborús filmek között rengeteg a különböző filmes díjakkal gazdagon elárasztott darab.

Talán ez a tíz sikerült eddig a legjobban:

10. Becstelen brigantyk

Mivel Quentin Tarantino szerint a Becstelen brigantyk (Inglouriuos Basterds) legalább annyira egyfajta spagetti western, mint amennyire háborús film, ezért az előkészületek során a tervezett cím még Volt egyszer egy náci megszállás alatt álló Franciaország (Once upon a time in Nazi occupied-France) volt. Végül a stúdió nyomására változott meg a cím, ami cseppet sem véletlenül egyezik meg Enzo. G. Castellari 1978-as filmjének címével, aminek cselekménye adja Tarantino filmjének alapját. A történet főszereplői olyan nácivadászok, akik egy párizsi moziban készülnek végső leszámolásra Adolf Hitlerrel és a komplett a náci vezérkarral. 

9. A bombák földjén

2010-ben mindenki azt várta, hogy a mozizást teljesen új alapokra helyező, a 3D-s filmek áttörését meghozó Avatar besöpri a díjak többségét. Nem ez történt. Az óriási büdzséből készült kék űrlényes sci-fi elől a fontos kategóriákat (pl. legjobb film és még öt másik) sorra megnyerte A bombák földjén (The Hurt Locker). Dupla szívfájdalom lehetett James Cameron rendezőnek, hogy a katonai bombaszakértőkről szóló filmet egykori felesége, Kathryn Bigelow rendezte, aki meg is kapta érte a díjat.

Ezúttal egy sokkal kézelfoghatóbb háborúban járunk, méghozzá Irakban. A kivezényelt amerikai hadsereg rengeteg bombásszal dolgozik, akiknek egyetlen dolga, hogy a lehető legrövidebb idő alatt hatástalanítsák a pokolgépeket. Az egyik bombaszakértő azonban más, mint a többiek, sokkal lazábban kezeli a veszélyes helyzeteket. Csak akkor változik meg benne valami, amikor holtan talál egy helyi kisfiút, akivel korábban összebarátkozott. 

8. A piszkos tizenkettő

Hogyan lehet eltenni láb alól néhány magas rangú náci tisztet anélkül, hogy az elit kommandósok közül egyetlen életet se sodorjunk veszélybe? Egyszerű: bízzunk meg a küldetéssel olyanokat, akiknek amúgy is mindegy, de közben végig az életükért küzdenek az akció során. Nagyjából ez a lényege Robert Aldrich 1967-es filmjének, amiben egy tucat halálra ítélt katonát bíznak meg a feladattal.

A tét kettős: ha sikerül a küldetés, szabadon távozhatnak, ráadásul a német katonák halála komoly csapás lehet a náci hadsereg vezetésére is. A filmet 25 millió dollárból forgatták, ami akkoriban hatalmas összegnek számított. Ez már a szereposztáson is meglátszik: olyan, korabeli elsővonalas és feltörekvő fiatal színészek adják A piszkos tizenkettő (The Dirty Dozen) gerincét, mint például Lee Marvin, Ernest Borgnine, Donald Sutherland, Charles Bronson, George Kennedy vagy Telly Savalas.

7. Dunkirk

Christopher Nolan először rendezett történelmi, ráadásul rögtön háborús filmet. A leginkább a Sötét lovag-trilógiával ismertté vált rendező filmje sokáig az egyik első számú esélyese volt a legjobb film kategóriának a 2018-as Oscar-gálán, végül némi meglepetésre A víz érintése győzött az utolsó pillanatig esélyesebbnek tartott Három óriásplakát Ebbing határában című bűnügyi dráma előtt. Nolan Dunkirkje sokak szerint korszakalkotó háborús dráma, ahol ugyan a zene kulcsfontosságú, de mégsem tolakodó.

A feszültséget az élethű helyzetábrázolás adja, vagyis annak ellenére, hogy megtörtént eseményeken alapuló fikciót nézünk, az 1 óra 46 perces játékidő alatt végig olyan érzése lehet a nézőnek, mintha valóban ott lenne a cselekmény helyszínén 1940 májusában. Ekkor a francia Dunkerque város tengerpartjánál a német hadsereg a tengerpartig szorította vissza a brit, belga és francia katonákat. A kilátástalan helyzetben lévő csapatok megsegítésére elindul a Dinamó-hadművelet, melyben nemcsak hadihajók, hanem civil halászhajók és különféle lélekvesztők is a bajba jutott katonák megmentésére indulnak.

6. A bukás - Hitler utolsó napjai

Soha még annyira nem volt kézzelfogható Adolf Hitler utolsó néhány napja, mint ahogyan A bukás - Hitler utolsó napjai (Der Untergang) ábrázolja. A Führer és leghűségesebb hívei a Vörös Hadsereg elől a föld alatti bunkerbe kényszerülnek Berlinben, ahol a kegyetlen vezér közvetlen környezete az utolsó pillanatig nem meri elmondani Hitlernek, hogy a háborút elvesztették, mindennek vége. Amikor Hitlerben tudatosul, hogy csak idő kérdése és a szovjet katonák a bunker ajtaját is felfeszítik, feleségül veszi Eva Braunt, majd a közös öngyilkosságot is előkészíti. A reményvesztett diktátort többen is követik a halálba, de néhány embernek mégis sikerül kijutni a földalatti menedékből. 

5. Schindler listája

Az IMDb felhasználóinak szavazatai alapján a Schindler listája (Schindler's List) minden idők hatodik legjobb filmje, ezzel pedig - ha csak ezt a listát vennénk alapul - a legjobb háborús film is egyben. A több mint háromórás történelmi dráma a legtöbb háborús filmhez hasonlóan megtörtént eseményeken alapul: Steven Spielberg filmjének főszereplője Oskar Schindler (Liam Neeson), egy igazi nagyvilági német üzletember, aki a II. világháború borzalmai között is meglátja az üzleti lehetőséget.

Kedvező áron gyárat vásárol, ahol a könyvelője tanácsára egyre több zsidó munkást alkalmaz. Ezzel két legyet üt egycsapásra: olcsó munkaerőhöz jut, ráadásul segíthet a koncentrációs táborokba kényszerített embereken. Csakhogy a nácik végül minden tábort bezárnak, a zsidókat pedig Auschwitzba és Treblinkába küldik, ahol kegyetlenül végeznek velük. Ekkor készül el az az 1100 nevet tartalmazó lista, aminek szereplői a német üzletember segítségével nélkülözhetetlen gyári munkásként megmenekülhetnek a biztos halál elől. A döbbenetes erejű, végig fekete-fehér film végén az összes olyan, még élő ember vagy leszármazottjuk szerepel egy jelent erejéig, akik Oskar Schindlernek köszönhetik az életüket.

4. Híd a Kwai folyón

Az 1950-es években még hollywoodi léptékkel mérve is elképesztően magas költségvetésnek számított az a 3 millió dollár, amiből a Híd a Kwai folyón (The Bridge on the River Kwai) készült. A közel háromórás (ráadásul színes) korabeli szuperprodukció az összes fontos díjat besöpörte az 1957-es bemutató után (7 Oscar, köztük a legjobb film, 3 Golden Globe, 4 BAFTA), de Magyarországon csak bő 30 évvel később, 1988. augusztus 18-án mutatták be.

A II. világháborús film központi helyszíne egy burmai hadifogolytábor, ami egy vasúti híd építése miatt két részre szakad: a foglyok egy része megépítené a Kwai folyó fölött átívelő stratégiailag fontos hidat, a másik azonban inkább lerombolná. Miközben mindenki tudja: ha a híd elkészül, és a japánok használatba veszik, rengeteg szövetséges katona életébe kerülhet. Aki nem látta még a filmet, az is biztosan ismeri a katonák által kórusban fütyült indulót, a Colonel Bogey March-ot. 

3. A szakasz

A szakasz (Platoon) túl azon, hogy 4 Oscart is nyert (legjobb film, rendező, hang és vágás), azért különleges a háborús filmek között is, mert a vietnámi háborút megjárt rendező, Oliver Stone részben saját élményei alapján írta meg a forgatókönyvet. Ezért is sokkolta Amerikát a film, amely nemcsak a hősöket és hőstetteket, hanem az árnyoldalakat és a háborúban elkövetett bűnöket is bemutatja.

A történet főszereplője egy végtelenül naiv amerikai fiatal (Charlie Sheen), aki az egyetemet hátrahagyva megy Vietnamba, hogy a hazájáért harcoljon. De a délkelet-ázsiai országban nem az Egyesült Államokért megfeszülő hősök, hanem többnyire csak elgyötört férfiak fogadják, akik alig várják, hogy hazamehessenek a földi pokolból. Persze van olyan, aki élvezi az ilyen körülményeket: Barnes őrmester a háborúért él, míg a szakasz másik vezetője, Elias őrmester viszont épp az ellenkezője: olyan vezető, akiért tűzbe mennek az emberei, és aki szintén tűzbe megy az embereiért.

2. Apokalipszis most

Ha léteznek elátkozott filmek, akkor az Apokalipszis most (Apocalypse Now) mindenképpen ezek közé tartozik. Francis Ford Coppola háborús drámájának premierjét többször elhalasztották, de ez még semmi ahhoz képest, hogy a forgatáson szívinfarktust kapott a főszereplő Martin Sheen, amit Marlon Brando jelentős súlyfelesleggel küzdve csinált végig, ráadásul a méregdrága díszletet alaposan megtépázta az időjárás. Ennek ellenére korszakalkotó film készült a vietnámi háborún belül is saját háborút vívó, a kambodzsai őserdőben külön kis birodalmat kialakító Kurtz ezredes likvidálásáról.

8 jelölésből csak 2 Oscart (legjobb operatőr és hang) kapott az Apokalipszis most, aminek 2001-ben mutatták be 53 perccel megtoldott felújított változatát. Őrült látomás egy őrült háborúról.

1. A szarvasvadász

A film, amiből egy egész bolygó ismerte meg az orosz rulettet. A szarvasvadász (The Deer Hunter) azonban nemcsak ezért kiemelkedő, még a háborús filmek közül is. Az 5 Oscar-díjas (legjobb film, rendező, férfi mellékszereplő, vágás, hang) dráma főszereplője három barát, akik a vietnámi bevonulás előtt egyikük esküvőjén buliznak. A három jóbarát nagy bulinak véli az ázsiai háborút, ahol végül hamar vietkong fogságba kerülnek. Itt ismerik meg az orosz rulettet, amit az veszít el, akinek a tárban lévő egyetlen golyó kiloccsantja az agyát. A három férfi csodával határos módon túléli a borzalmas háborút, de csak egy marad közülük egészséges, miközben az egyik férfi teljesen megőrül, a másik pedig tolószékbe kényszerül. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek