4 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb animációs film
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Movieclips
A 10 legjobb animációs film

A legjobb animációs filmek eredeti sztorival (Agymanók), jópofa szereplőkkel (L'ecsó), nagy tanulságokkal (Fel!) és jó marketingértékkel (Shrek) egyaránt rendelkeznek. Igen, a Toy Story mindezt egyben tudja, de talán van ennél is jobban sikerült darab, ha nem is sok.

Miközben néhány évtizede még ünnep volt, amikor évente egyszer moziba került egy-egy Walt Disney egész estés rajzfilm, mára szinte heti rendszerességgel érkeznek az új animációk a mozikba. A számítógépes filmkészítés lényegesen felgyorsította a korábban még kézzel rajzolt filmeket, a leginkább a gyerekes családok moziba csábítására pedig külön iparág épült ki elsősorban Hollywoodban.

A Pixar túl azon, hogy kiemelkedően a műfaj legjobbja, valóban meg is érdemli a mozijegyek árát: animációs filmjei többnyire valóban magas színvonalúak, és néhány kisebb baklövéstől eltekintve kifejezetten értelmes szórakozást nyújtanak. Persze rajtuk kívül is van élet, még ha nehéz is észrevenni az egyben tökéletes marketinggel működő cég munkái mellett alkalomszerűen felbukkanó történeteket a DreamWorkstől, az Illumination Entertainmenttől, a Blue Sky Studiostól, a Sonytól vagy éppen a Warner Brostól, hogy a még kisebb cégekről ne is beszéljünk.

Éppen ezért szinte lehetetlen vállalkozás összegyűjteni a legjobb animációs filmeket, és talán ennél is nehezebb valamilyen sorrendet felállítani köztük. Azért megpróbáltuk.

10. Shrek

Ha létezik rajzfilmfigura, akinek a szinkronhangja összeforrt a szereplővel, akkor az egészen biztosan Shrek és Gesztesi Károly. A közelmúltban elhunyt színész nélkül még úgy is nehéz elképzelni a duplán mesebeli ogrét, hogy egyébként az angol nyelvű eredetijét a szintén nagyon karakteres Mike Myers adta. A mocsárban élő zöld lény története egy bő évtized alatt szimpla animációs filmből komplett franchise-zá nőtte ki magát három folytatással (Shrek 2, Harmadik Shrek, Shrek a vége, fuss el véle és 2022-ben érkezhet az ötödik), rövidfilmekkel, tévéfilmekkel és sorozatokkal, sőt még egy spin-offot is kapott az egyik szereplő (Csizmás, a kandúr).

Az alapötlet bravúros: a mesék világában járunk, ahol egy kicsit minden olyan, mint a mesékben, másrészt pedig sokminden nagyon hasonlít a mi világunkra. Shrek valahol az egész ország szélén, egy büdös mocsárban éldegélt boldog magányában mindaddig, amíg menekült mesefigurák egész sora be nem költözött roskadozó kunyhójába. A tölcsérfülű ogre elhatározza, hogy felkeresi az ország királyát, hogy tegyen rendet. Útközben szerelmes lesz, és kiszabadítja álmai (fél)ogre hölgyét a sárkány karmaiból.

9. A fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox)

Ha amerikai animációs filmek, akkor mindenkinek azonnal a Pixar és a Disney, jobb esetben még talán a Shreket is jegyző DreamWorks ugrik be azonnal. Pedig ezeken túl is van élet, elég csak Wes Anderson formabontó munkáira gondolni. A talán kevésbé ismert A fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox) pedig minden idők egyik legmagasabban jegyzett animációja, nem véletlenül. Már a pár perces előzetes után is lejön, hogy itt valami teljesen szokatlannal van dolgunk, még ha a történet nem annyira elvetemült, mint amit a látványvilág alapján várnánk. Róka úr már jó útra tért, a tyúkketrecek fosztogatása helyett inkább a családjára koncentrál. Ám jön még egy utolsó nagy balhé lehetősége, amit nem is hagy ki, ám az emberek teljesen berágnak a fosztogatókra. Róka út egyetlen esélye, hogy a környék vadállatai összefognak, és együtt veszik fel a harcot a farmerekkel.

8. Agymanók (Inside Out)

Mi lenne, ha érzelmeink és érzéseink hús-vér, két lábon járó lények lennének, amik egymással is vitatkoznak fejünkben? Ez a felvetése az Agymanók címre fordított Inside Outnak (magyarul: Kifordítva), ami akár a sztori alapján erőltetett is lehetne, de szerencsére végül egész jól sikerült. Főszereplőnk Riley, de sokkal inkább a benne élő érzelmek: Derű, Bánat, Harag, Majré, Undor. Ők azok, akik gyakran egymással vitázva próbálják a gyereket átsegíteni a hétköznapokon. A Központban akkor keletkezik csak kisebb (nagyobb) zavar, amikor a család San Franciscóba költözik, és Riley megpróbál alkalmazkodni az új környezethez. A gyerekben az ellentétes érzések viaskodni kezdenek, csak ezúttal látjuk is, hogy milyen, amikor egymásnak esnek. 

7. Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon)

Hibbant-sziget, Hablaty, Pléhpofa, Fogatlan - ezek alapján könnyen gondolhatná azt bárki, hogy valami teljesen infantilis idiótasággal van dolga, de nem. Az Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon) trilógia első része gyorsan átbillenti a nézőt a nyomokban a Hupikék Törpikéket idéző magyarításokon - szerencsére. Mert a vikinges-sárkányos animáció amúgy pompás szórakozás, nemcsak gyerekeknek. A falu vezérének (Pléhpofa) fia (Hablaty) épp abban a korban van, amikor a harcosok kiképzése megkezdődik. A kisfiú épít egy szerkezetet, amellyel a környék leggyorsabb sárkányát megsebesíti. Ám ahelyett, hogy végezne vele, inkább összebarátkozik a villámgyors sárkánnyal. Kezdetben ezt a falubeliek egyáltalán nem nézik jó szemmel. 

6. Chihiro Szellemországban (Spirited Away)

Nem egy Disney-rajzfilmet és nem is valamelyik Pixar animációt tartják a legtöbbre a legnagyobb filmes közösség tagjai az animációs filmek közül, hanem egy 2001-es japán animét. A Chihiro Szellemországban (Spirited Away) több mint félmillió szavazat után 8,5 ponttal áll ezen a listán a 28. helyen, ezzel éppen csak lemaradva a Star Wars első részétől vagy a Ryan közlegény megmentésétől, de közben megelőzve olyan klasszikusokat, mint például a Halálsoron vagy a Közönséges bűnözők. A napjainkban játszódó mese főszereplője egy család, akik új városba költöznek. A közeli erdőben egy zsákutcán keresztül eljutnak Szellemországba, ahol a szülők mohóságuk miatt disznóvá változnak. Az egyébként roppant önző és makacs kislányuk, Chihiro csak úgy mentheti meg őket, ha a különös országot uraló gonosz boszorkány házában dolgozik.

5. Belleville randevú - Francia rémes (Les Triplettes de Belleville)

Magától értetődő, hogy ha a franciák animációs filmet készítenek, akkor abban legalább egy csipetnyi Tour de France kell, hogy legyen. Vagy inkább szóljon az egész legalább közvetve erről. A messze nem hétköznapi történet középpontjában egy Champion nevű kisfiú áll, aki kezdeti szerencsétlenkedései után olyan jó bringássá edzi magát, hogy elindul a nagy körversenyen. Itt azonban elrabolják, így nyomába szegődik nagymamája és kutyája. A nyomok az óceánon keresztül Belleville-be vezetnek, ahol az eredeti címben szereplő három nővérrel hozza össze őket a sors. A különös testvérek bármilyen tárgyon képesek zenélni, ráadásul csak békából készült ételeket fogyasztanak. Ez a különös csapat indul végül az elrabolt unoka nyomába.

4. L'ecsó (Ratatouille)

Hiába animációs film és hiába a végtelenül cuki állatszereplők, a L'ecsó (Ratatouille) sokkal inkább egy felnőttmese, mint gyereksztori. Persze a gyerekek sem fognak 111 percig unatkozni, de bőven vannak benne olyan részek és gondolatok, amik a legkisebbeknek nem sokat mondanak. Például a párizsi mesterszakács mottója és egyben a film mozgatórugója is ilyen ("Főzni bárki tud"), de ugyanígy benne van a semmiből jött szegénylegény története, aki a mese végére a csúcsra ér. Mindehhez még adtak egy adag családot és barátságot, és kész is van egy bármikor újranézhető örökzöld. A L'ecsó főszereplőjét még véletlenül sem L'ecsónak hívják: Remy egyszerű vidéki patkányként tengeti életét egy isten háta mögötti francia faluban, ám egy véletlen folytán Párizsban, azon belül is a város egyik legendás éttermében köt ki. A kispatkány élete álma teljesül, mivel mindig is szakács akart lenni. Csak hát nem olyan egyszerű ezt rágcsálóként megvalósítani. Ebben lesz segítségére az amúgy tökéletesen kétbalkezes, de csupaszív konyhai kisegítő, Linguini, akivel ketten megállíthatatlan párossá formálódnak. 

3. Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas)

Milyen lenne, ha a halloween egyszer csak átvenné az uralmat a karácsony felett? Erre a valószínűleg mindenkit nyomasztó roppant fontos kérdésre keresi a választ a Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas), mely le sem tagadhatná, hogy Tim Burton fejéből pattant ki az egész. Az egyébként is sajátos, nehezen összetéveszthető világú rendező ebben az animációs filmben íróként jelenik meg, de a zene, a képi világ és persze leginkább a hangulat tökéletesen passzol Burton többi munkájához (pl. Az Álmosvölgy legendája, Ollókezű Edward, Beetlejuice). Az 1993-ban készült animációs film műfajának egyik úttörője volt, és a klasszikus értelmezés miatt (rajzfilm = gyerekfilm) sokan csalódott gyerekekkel hagyták el a mozit. Ez ugyanis még véletlenül sem gyerekmese, sőt. A főszereplők bájosan horrorisztikusak, de például éjsötét tekintetük sokkal inkább félelmetes, mint tüneményes.

2. Toy Story - Játékháború

Amikor 25 évvel ezelőtt megjelent a Toy Story, még talán a Pixarnál sem gondolták, hogy ekkora sikersztorit indítanak útjára. És nemcsak a mára franchise-zá duzzadt, 2019-ben már a negyedik résszel jelentkező animációs filmre gondolunk, hanem arra is, hogy ez volt a történelem első, teljes egészében számítógéppel készült filmje, aminek közönség és kritikai sikere után beindult a dömping. A főszereplő cowboy, Woody és barátai azonban mindig érdekesek maradtak, és bár törvényszerűen a briliáns első részt csak valamivel gyengébb folytatások követték, ez messze nem azt jelenti, hogy ne maradt volna végig nagyon magasan a léc. A kalandos hétköznapi mesékbe azért sikerült belepréselni egy felnövés-történetet, számtalan példamesét a barátságról, összetartásról és hűségről, mindezt egy gyerekszoba játékain keresztül, akik mindig életre kelnek, ha éppen senki nem figyeli őket. 

1. Fel! (Up!)

A filmtörténet egyik legcsodálatosabb filmkezdése minden bizonnyal a Fel!-é. Ennyi érzelemmel, bájjal és fantáziával összefoglalni néhány percben az emberi élet csodáját, esendőségét és az idő múlását talán még senkinek nem sikerült, mint a Pixar csapatának. Az első 10 perc egyszerűen a székhez szögezi a nézőt, utána pedig további 86 percben egy igazi mai, olykor vicces, máskor tanulságos animációs film következik, mely műfajának egyik legjobban sikerült darabja. Pedig a főszereplő egyáltalán nem különleges: Carl Fredricksen egy zsémbes öregember, aki úgy dönt, hogy miután régimódi házikója köré egy komplett várost húznak fel pillanatok alatt, inkább valóra váltja már elhunyt feleségével közös álmát és elrepül az épülettel együtt Dél-Amerikába, hogy megkeresse közös gyerekkori példaképüket, Charles F. Muntzot. A kalandban váratlan társa is akad egy cserkész személyében, aki épp a verandán ácsorog, amikor lufik kiszakítják a házat megszokott helyéről és kezdetét veszi a nagy kaland. A Fel! igazi könnyezős film, könnyedén előadott, de nagy tanulságokkal arról, hogy élni akkor is jó és érdemes, ha már úgy gondoljuk, hog mindent elveszítettünk. És persze arról, hogy sosem késő megvalósítani az álmainkat. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek