3 évnél régebbi cikk

Mi lesz a mozikkal a koronavírus-járvány után?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Mi lesz a mozikkal a koronavírus-járvány után?

Tiszta sor, hogy a blockbusterek jó előre kitűzött bemutatói tartják lázban az embereket, de mi van akkor, ha ezeket a premiereket eltolják, netalántán a filmek átkerülnek a streaming-szolgáltatókhoz? Ki fog moziba menni, és egyáltalán mit tud nézni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Buda Andreával, a Cinema City marketing és PR igazgatójával.

Túl vagyunk 2020 első felén, amely többek között filmes szempontból sem úgy alakult, ahogy azt sokan előre tervezték. A koronavírus-járvány berobbanása óta a legtöbb film bemutatóját elhalasztották, nem beszélve a forgatásokról, melyek szinten veszélybe kerültek a szigorú óvintézkedések végett. Így egyetlen lehetőségük maradt a stúdióknak: várni.

Várni arra, hogy enyhüljön a helyzet, majd miután lassan újraindul az élet, moziba küldjék régóta dédelgetett projektjeiket, melyek egyfajta reménysugárként funkcionálhatnak a jövőre nézve.

Sajnos még nem tartunk ott, hogy teljes mértékben magunk mögött tudjuk hagyni a koronavírus okozta borzalmakat, ám mivel többek között a mozik is újra kinyitották kapuikat, ismételten szélesvásznon nézhetünk filmeket, mely olyan érzést kelt, mintha látnánk már a fényt az alagút végén.

Persze az út még igencsak hosszúnak tűnik, főleg úgy, hogy a nagyobb stúdiók ismételten eltolták a blockbustereik premierjét. És aztán jött Christopher Nolan régóta várt alkotása, a Tenet, amit mindenki nagy meglepetésére nem Amerikában, hanem Európában mutatnak be először.

A mozik kínálatáról és jövőjéről Buda Andreát, a Cinema City marketing és PR igazgatóját kérdeztük, aki rögtön a nyár egyik legnagyobb filmes meglepetésével kezdte a sort:

– Jó hír, hogy Christopher Nolan filmjét, a Tenetet (amit már többször eltoltak) végül az amerikai bemutató előtt egy héttel, augusztus 27-én mutatják be Európában - itthon pedig premier előtt már augusztus 26-án láthatják a rajongók. Egyébként nem jellemző a nagy stúdiós filmekre, hogy Európában vagy bárhol máshol hamarabb lehessen megnézni, mint az USA-ban. Ez a Warner Bros. elég nagy léptékű döntése, amellyel támogatni akarja a moziüzemeltetőket.

Ezután Buda Andrea a hazai mozik kínálatáról is beszélt egy kicsit:

– Már a mozik repertoárjában szerepel a legújabb magyar akció-vígjáték, a Pesti balhé is, ezen kívül főleg kisebb és független stúdiós, illetve európai filmek szerepelnek még a palettán. És persze a márciusi filmkínálatból is hoztunk vissza filmeket: azokat választottuk ki, amelyek sikeresek voltak, vagy nem sikerült annyit játszani, mint amekkora igény lett volna rá. Aztán meg kell említenem a tizedik évfordulóját ünneplő Eredetet is, mely különleges kiadásként szintén vissza fog térni a mozikba augusztus 13-tól.

A Cinema City marketing és PR igazgatója hozzátette, akár az is előfordulhat, hogy a Tenet-helyzet miatt változni fognak még a 2020-as premierdátumok: jelenleg többek között a Hang nélkül 2-t és a Top Gun: Mavericket is eltolták jövőre, de amiről még nincs hír és nagy blockbusternek számít, a Wonder Woman 1984, a Fekete Özvegy, és a 007 Nincs idő meghalni. Az is lehet, hogy változni fog a egészségügyi helyzet, akkor a stúdiók revideálják ezeket a dátumokat.

Igazából most kezd kialakulni a filmek sorsa, mindenki tanulmányozza a helyzetet. Nyilván, ha bármi váratlan esemény történik, akkor az a meglévő premierdátumokat felülírhatja.

"Amit látunk, hogy hétről hétre növekszik a hazai mozikban a nézőszám: az újranyitás utáni első hétről a másodikra 13%-kal, a másodikról a harmadikra 31%-kal, harmadikról a negyedikre pedig 12%-kal nőttek a számok, tehát folyamatosan jönnek az emberek" - folytatta Buda Andrea, majd a biztonsági intézkedésekre terelődött a szó:

"Sok energiát fektetünk abba, hogy kommunikáljuk, milyen biztonsági intézkedéseket hoztunk a mozikban: ha egy család együtt vesz jegyet, akkor mellettük két oldalon kihagyunk egy-egy széket, a nézőket a dolgozóink maszkban szolgálják ki, mindenhol van kézfertőtlenítő, illetve arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a vendégek tartsák be a másfél méter távolságot."

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a mozizással a nem túl távoli jövőben, a Cinema City marketing és PR igazgatója azt válaszolta, hogy vannak olyan produkciók, melyeket nem fognak bemutatni streamingen, mert egyszerűen nem arra készültek. Aki például a Marvel-filmek rajongója, nem fogja megnézni az újabb alkotásokat laptopon.

Az otthoni filmnézés egyre elterjedtebb, ezt senki nem vonja kétségbe: a karantén idején nem is volt más lehetősége az embereknek, de egyébként, akik leginkább Netflixet vagy HBO Gót néznek, ők nagyon sok mozis tartalmat is megkukkantanak.

– A filmes iparágban már újra is indultak a forgatások. Lehet, másfajta biztonsági intézkedésekkel, mint ahogy korábban dolgoztak, de nem fog leállni a mozis filmgyártás. Mi, mint moziüzemeltetők, is nagyon sokat belefektetünk abba, hogy az a technológia, az kép, az a hang, és az a kényelem legyen a termekben, amit az otthoni körülmények között nem lehet visszakapni. De az emberek is tisztában vannak vele, hogy nem ugyanaz az élmény, szóval, ha tehetik, moziba mennek – tette hozzá Buda Andrea.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek