7 évnél régebbi cikk

A 15 legjobb ifjúsági könyv, amit felnőtt fejjel is érdemes elolvasni
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA 15 legjobb ifjúsági könyv, amit felnőtt fejjel is érdemes elolvasni
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined

Az utóbbi időben egyre több animációs film jelent meg, mely olyan rejtett tartalmakkal bír, amiket igazán a felnőttek érthetnek meg. Ezek természetesen nem csak a mesefilmekre, hanem elődjeikre, a könyvekre is igazak. Ebben a cikkben azt a 15 legjobb alkotást gyűjtöttük össze, amit szerintünk felnőttként is érdemes újraolvasni.

15. Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora
Minden kis űrhajós álmodott már arról, hogy felnőve egyszer, végre nem csak gondolatban járja meg a sötét végtelent, hanem saját bőrén tapasztalhatja meg az űrutazás élményét. Doktor Proktor egy olyan pukiport kísérletezett ki teljesen véletlenül, ami használóját az űrig repíti. Természetesen bonyodalmak is fellépnek a történet folyamán, ami nem csak a gyerekeket köti le.

(Fotó: Pápai Barna)

14. Roderick Gordon, Brian Williams – Alagutak sorozat
Bár a történet egy tizennégy éves, régész családban felnőtt kisfiú nagy kalandját írja le, a regény nem csak ennek a korosztálynak lehet érdekes. A főhősünk legjobb barátjával indul útnak, hogy megkeresse édesapját, aki egy kincs felderítése közben tűnt el. A regény szó szerint sötét titkokat rejt, és a gyerekek az életüket kockáztatva csöppennek bele egy föld alatti világba.

(Fotó: Papai Barna)

13. Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve
Bármennyire is vigyázunk a dolgainkra, sajnos elkerülhetetlen, hogy elhagyunk valamit. A gond csak az, hogy erre a könyvre az egész boszorkányfaj vigyázott, és minden misztikus lény élete függ tőle. Egy rettentő erős, ám erejét rég nem gyakorló fiatal boszorkány tudja csak megtalálni, akire egy idő után a vámpírok is vadászni kezdenek. 
A könyv vastagsága senkit se ijesszen meg, a sztori olvastatja magát, viszont bizonyos szerelmi szálak miatt csak 16 év felett ajánlom.

(Fotó: Papai Barna)

12. Christopher Moore: Totál szívás
Voltál már szerelmes? Érezted már úgy, hogy életed végéig és akár még tovább is ellennél a nagy ő-vel? Thomas C. Flood egy nap arra ébred, hogy a végtelenig tartó szerelem valóságossá válik: kiderül, hogy barátnője vámpír, és őt is azzá tette. Természetesen a vártnál nehezebb lesz közös életük, tele csavarral, és röhejes helyzetekkel. Csak hogy jobban elképzeljük, milyen fantáziája van Moornak: írt már könyvet Jézus haverjáról Biffről is, amiben egy teljesen más szemszögből közelíthetjük meg a Messiás életét.

(Fotó: Pápai Barna)

11. Paul Hoffman: Isten Balkeze
Hogy milyen elzárva a világ elől élni fiatal fiúként, leginkább az Isten Balkeze című ifjúsági könyv főszereplői tudják. A történet a semmi közepén játszódik egy kolostorban, a középkorra jellemző környezetben. Egy vallási szervezet, a Megváltók durva eszközökkel képeznek ki gyerekeket, készülve a vallás ellen támadó csapatok leverésére. A regényből a szerelmi szál sem maradhatott ki, ám a könyv második részére még egy kicsit várnunk kell.

(Fotó: kanizsaantikvarium.hu)

10. Leiner Laura: Szent Johanna gimi sorozat
"A kamaszkor meghatározó része a naplóírás." Ez a napló csak abban különbözik átlagos társaitól, hogy szinte az ország minden gimise olvasta, vagy legalább ismeri. Ha felnőtt fejjel is lépést akarunk tartani az aktuális szlenggel, internetes divatokkal, vagy ha kicsit nosztalgiázni akarunk az első szerelem és hozzá tartozó tinédzser érzelmek felidézésével, tökéletes olvasmány lehet. 

(Fotó: Papai Barna)

9. Jules Verne
Jules Verne, vagy magyarosan Verne Gyula, inkább fiúknak szóló könyveket írt. A kényelmes fotelunkban ülve utazhatunk a Föld körül, a föld alá, a Hold és a tenger mélyére. Olyan találmányokról ír, melyek jóval megelőzték a korukat, például: rakéta, űrhajó, gépfegyver, gőzautó, de amiről biztosan mindenkinek ő jut az eszébe, az a tengeralattjáró. Mivel ő maga is fiatalon lett tengerész, a tizenöt éves kapitány című regényével juthatunk legközelebb az író lelkéhez. 

(Fotó: Papai Barna)

8. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Feltehetően hallottál már Dömdödömről, de ha róla nem is, Mikkamakkáról vagy Bruckner Szigfridről biztosan. Előfordul, hogy vannak utalások a fejezetek között, de a történetek külön-külön is megállják a helyüket. Az erdő lakói megtanulnak egymással élni, legyőzni konfliktusaikat, és - ami a legfontosabb - szeretni. 

(Fotó: Papai Barna)

7. A. A. Milne: Micimackó
Ezt a művet szerintem senkinek sem kell bemutatni. Számos animációs film készült már belőle, sorozat és egész estés film is. Elkerülhetetlen hogy ne találkozzunk bárhol Micimackóval, mégis jobb előbb az eredeti történettel megismertetni a gyerkőcöt. 

(Fotó: Papai Barna)

6. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Bár a mondatok nyelvezete eléggé gyerekes, a mondanivalóját igazán egy felnőtt érti meg. A regény elolvasása után minden felnőtt átértékeli a gyereklétet, és megpróbálja nem szigorúan szabályozni a csemete kajla dolgait. Megtanulhatjuk becsülni a gyermeki őszinteséget, és makulátlan fantáziát.

(Fotó: Papai Barna)

5. Joanne Kathleen Rowling: Harry Potter sorozat
A '90-es évek fiataljai együtt nőhettek fel a szereplőkkel. Itt sem kell nagyon bemutatni hőseinket, a film ezt már biztos megtette. Különbségek természetesen minden könyvadaptációnál jelen vannak: néhány karakter komolyabbra sikerült a filmben, valamint bizonyos mellékszereplők részletesebb jellemrajzot kapnak az írott példányban. Viszont a film annyira megalapozza a karaktereket, hogy nagyobb olvasásélmény elérése érdekében, ha még nem láttuk a filmet, előbb mindenképp a könyvvel kezdjük.

(Fotó: Papai Barna)

4. Csukás István: Nyár a szigeten
Az első szülők nélküli nyaralás minden ember számára maradandó élmény. Amikor már egyre több dolgot engednek meg az ősök, egyre szabadabb az élet és még nem korlátoz a munka, a nyár csak a szórakozásról szól. Hat fiú nyaralását kísérhetjük végig, akik feltérképeznek egy ismeretlen szigetet, vérre menő számháborút vívnak egymással, és küzdenek az árral.

(Fotó: Papai Barna)

3. Rejtő Jenő- bármelyik regény
Rejtő Jenő azok közé a magyar írók közé tartozik, akiktől bármit érdemes elolvasni. Fanyar humorával kicsit és nagyot is egyaránt szórakoztat, szituációi még a szereplők jelleménél is abszurdabbak. Nem minden nap találkozhatunk egy oroszlánnal a mosókonyhában, ahogy azt is nehéz elképzelni, hogy Sába Királynője egy férfi. 2018 végére a Piszkos Fred sorozatból animációs filmet is készítenek, ami nem követi hűen a könyveket, de az alapjait megtartja. 

(Fotó: Papai Barna)

2. Steve Jackson: Az elátkozott ház
A lapozgatós regényeket a videó játékok elődjének lehet nevezni. A sztori felépítése nem lineáris, a bekezdések végén mi dönthetünk, hogy miként folytatjuk utunkat, és annak megfelelően az adott oldalra lapozunk. Az olvasásához kellékekre is szükségünk lesz: egy ceruza, és két dobókocka nélkül nem tudjuk elkezdeni az olvasást. Az internetnek köszönhetően nem szükséges megvásárolnunk ezt a könyvet, akár ezen a honlapon is játszhatunk.

(Fotó: i.cdn29.hu)

1. Michael Ende: A Végtelen Történet
Ez a könyv leginkább szerkezeti egysége miatt érdemelte ki az első helyet. Hogy a képzelt világot jól el tudjuk különíteni a való életben történtektől, két színnel íródott a könyv, ami nagymértékben segíti az olvasót: nem kell visszalapozni, kikeresni, hogy melyik párhuzamban járunk, elég csak a színeket figyelni. Külön érdekesség, hogy minden fejezet egy hatalmas iniciáléval kezdődik, amin a következő oldalak történései vannak megjelenítve (legalábbis ha jó kiadótól vesszük). 

(Fotó: Papai Barna)

+1 Sohonyai Edit: Le a csajokkal! / Le a pasikkal! 
A gimis élet és az első szerelem nehézségeit idézi a fehérvári írónő a Le a pasikkal! és Le a csajokkal! című könyvében. A felnőtté válás küszöbén még nagyobb megpróbáltatások várnak egy kapcsolatra, mint idősebb korban... legalábbis 17 évesen úgy tűnik.

(Fotó: Papai Barna)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek