3 évnél régebbi cikk

A fehérvári Fenyőházi Panna rajzaival is illusztrálták a Harry Potter írójának új könyvét
·Kultkönyv·Utolsó frissítés: undefined
A fehérvári Fenyőházi Panna rajzaival is illusztrálták a Harry Potter írójának új könyvét
·Kultkönyv·Utolsó frissítés: undefined

A székesfehérvári István Király Általános Iskola hatodik osztályos tanulója, Fenyőházi Panna rajzai is bekerültek J. K Rowling novemberben megjelent könyvébe, Az Ickabogba. Az országonként meghirdetett illusztrációs pályázaton keresztül Panna két alkotása is a legjobbak között végzett, amelynek köszönhetően azon túl, hogy a varázslatos alkotások megjelentek a regényben, maga az írónő is megkukkantotta őket.

Még a karácsonyi élménybeszámolók során került szóba a szerkesztőségben a Harry Potter megálmodójának, J. K. Rowling tavaly novemberben megjelent új könyve, Az Ickabog, amely azon túl, hogy a szerző ismeretében azonnal lázba hozza az embert, azért is rendkívül érdekes, mert magyarországi gyerekek rajzaival díszítették fel a lapjait. Mi több, a fehérvári Fenyőházi Panna két alkotással is hozzájárult a regény illusztrálásához - de ne siessünk ennyire előre...

Ickabog, Ickabog, ahogy mondogatom, izgalmasnak hangzik, de miről is pontosan szól a legenda?

"Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek... Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna." (Animus Kiadó)

Az Ickabog keletkezéséről pedig röviden azt kell tudni, hogy Rowling eredetileg a gyerekeinek vetette papírra még sok-sok évvel ezelőtt, ám akkor különböző okok miatt nem adta ki, így jó ideje a padlásán porosodott ez a különleges rege.

A vírushelyzet helyzet miatt aztán úgy döntött az írónő, hogy beavatja a korlátozások miatt tartós otthonlétre kényszerült gyerekeket és szülőket az Ickabog által rettegésben tartott Duskáldia történéseibe, így fejezetről fejezetre osztotta meg az interneten a mesét - természetesen ingyenesen.

November 10-én aztán könyv formájában is megjelent Az Ickabog, amely eladásából származó teljes bevételt J. K. Rowling olyan szervezeteknek ajánlja fel, amelyek célja, hogy segítsenek azokon, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.

Nem beszélve arról, hogy a regény illusztrálásához pályázatot hirdettek, amely minden országban olyan képek kerültek bele az irományba, amelyeket helyi gyerekek készítettek.

Így bukkanhattak fel a lapokon a fehérvári Fenyőházi Panna csodálatos képei is, aki elmondta, hogy egészen pici kora óta rajzolgat, de csak kedvtelésből, szórakozásból. A festészet már más tészta, ugyanis az komolyabban érdekli, 2020 márciusától hetente egy-két alkalommal gyakorolja is a művészetet.

Ezen kívül nagyon szereti J.K. Rowling könyveit is, így folyamatosan figyelemmel követi munkásságát:

Amikor az írónő fejezetenként közzétette Az Ickabogot, elkezdetem olvasni, és rögtön tudtam, hogy részt szeretnék venni a rajzpályázaton is, de akkor még csak angliai, amerikai és indiai gyerekek pályázhattak.

Majd Magyarországon is meghirdették Az Ickabog rajzpályázatát, amelyre minden 7-13 év közötti érdeklődő és könyvszerető gyerek pályázhatott.

"A pályázat augusztus 18. és október 9. között zajlott Magyarországon. Ezt elsősorban lapjainkban és weboldalainkon hirdettük meg, illetve PR-ügynökségünk segítségével sajtóközleményt is kiadtunk, melyet rengeteg médium átvett. A pályázat során napi rendszerességgel közöltük Az Ickabog mese fejezeteit, egészen október 2-ig, a teljes művet elérhetővé téve. Minden fejezethez tartozott tematikai javaslat, a pályázók ezek alapján készíthették el szabadkézi rajzaikat, amelyeknek beküldési határideje október 9-e volt. A mese ezután lekerült az oldalról és megkezdődött a rajzok értékelése" - avatott be a pályázat titkaiba Marosi László, a Central Kiadói Csoport vezetőszerkesztője.

Marosi László hozzátette, közel ezer pályamű érkezett a pályázat során, a válogatásnál pedig számos tényezőt figyelembe vettek: "részben a mű egységessége, az alkotás ereje, kreativitása, a témaválasztás, a mű kifejezőképessége és nyilvánvalóan az Animus Kiadó által delegált négytagú zsűri véleménye is közrejátszott a döntésben. Itt meg kell említenem, hogy J. K. Rowling nem vett részt az értékelésben."

Fenyőházi Panna egyébként több alkotással is pályázott, és az is kiderült, hogy szereti a kihívásokat: "Amik bekerültek Az Ickabogba, azokat rajzoltam, de volt amit festettem is. Olyan jeleneteket akartam lerajzolni, amiről úgy éreztem a többiek között nem lesz annyira népszerű a téma, de nekem megtetszett."

Most pedig jöjjön a kérdés, amire mindenki kíváncsi: J. K. Rowling látta a magyar rajzokat?

Nos, Pannától erre is megkaptuk a választ:  "Az Animus Kiadó készített egy videót az összes alkotásról, amit elküldött J.K. Rowlingnak, így találkozhatott az alkotásokkal."

Majd hozzátette: "Amikor még csak az angol pályázat volt elérhető, akkor a Twitteren osztottuk meg a rajzaimat, ott is látta az írónő őket." 

A székesfehérvári Fenyőházi Pannával ezután egy kicsit a jövőre terelődött a szó, ugyanis ilyen sikerek után úgy érezheti az ember, hogy a határ a csillagos ég: "A továbbiakban is szeretnék rajzolással, festészettel foglalkozni, azaz művészi pályán maradni, de a grafikai munkák is felkeltették az érdeklődésem, programozni is tanulok, leginkább a videójátékok grafikája az, ami érdekel."

Borítókép: Fenyőházi-Szabó Ildikó
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek