4 évnél régebbi cikk

Minden idők tíz legrosszabb filmje
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Filmtrailer filmes oldal
Minden idők tíz legrosszabb filmje

Rossz filmekből annyi van, mint égen a csillag. De ha igazán rémeset akarunk nézni, arra alaposan fel kell készülni: a világ legrosszabb filmjeinek már csak az előzeteseit is embert próbáló feladat végigülni, nemhogy a teljes mozikat. Íme a tíz valaha készült leghitványabb film - szerintünk.

Rossz filmet legalább annyira nehéz készíteni, mint amennyire jót. Ahhoz ugyanis, hogy a végeredmény igazán büntető legyen a nézők és a kritikusok számára is, olyan stábot kell verbuválni, melyből senki nem veszi észre, hogy éppen valami józan ésszel vállalhatatlan részesei. Ezért olyan meghökkentő, amikor egy igazán penetráns darabba botlik az ember. Pedig a kifejezetten rossz filmeknek számos feltűnő jegye van:

  • a rossz filmben nem vállal szerepet ismert színész, vagy ha mégis, akkor pályafutása korai szakaszán, vagy éppen annak végén teszi levezetésképpen;
  • a rossz filmeket többnyire ismeretlen rendező és forgatókönyvíró jegyzi;
  • az igazán minősíthetetlen filmeket a legritkább esetben készítik nagy filmstúdió megbízásából;
  • a rossz filmeknek általában olyan a zenéje, mint egy 30 évvel ezelőtti Commodore 64-es játéké;
  • szinte biztosan rossz filmmel van dolgunk ha egy sikeres vagy közepesen sikeres film folytatásáról van szó úgy, a fentiek közül több is stimmel;
  • a a jó filmekhez hasonlóan rossz filmekre hosszú idő után is emlékszik a néző.

Mivel a mozikba kerülő filmek többsége a fogyasztói társadalom kilencven-százhúsz perces kikapcsolódását célozza, és ennél nem is akar többnek látszani, a kiemelkedően jó és gyenge filmeket éppen ezért könnyű felismerni. Egyfajta perverzió kifejezetten gyenge filmekre vadászni, pedig akár jó szórakozás is lehet. Ha valaki egy ilyen estére vágyna, ezekkel a - nevezzük így - alkotásokkal kezdje:

10. Batman és Robin

A kilencvenes években négy részt is megért a Warner Bros. filmstúdió Batman-szériája. Az első két, kifejezetten jól sikerült részt Tim Burton hozta tető alá, de a harmadikat már Joel Schumacher rendezte. Nehéz volt elképzelni, hogy ennél van lejjebb, de volt: a Batman és Robin valahol a gagyi és az infantilis határán billeg, ebben a szörnyű pedig az, hogy mindezt elképesztően sok pénzből teszi. A 125 millió dolláros büdzsé jelentős részét felmarkolták a színészek, mert ez olyan rossz film lett, ami tele van tömve a kor szupersztárjaival. Mindenki emlékezhet a film elején Batman-jelmezben korcsolyázó George Clooneyra, a szinte végig kék Arnold Schwarzeneggerre, a karrierje mélypontját hozó Uma Thurmanre vagy a korszak jócsajára, a Batgirlként feltűnő Alicia Silverstone-re. A film legemlékezetesebb része azonban mégis egy kellék lett: Batman és Robin jelmezén is végig cövekként álló mellbimbó feszít. Történet? Az is van, de minek? Mr. Jégcsap és Méregcsók akarja éppen a földdel egyenlővé tenni Gothamet, főhőseink pedig nem hagyják.

IMDb: 3,7/10
Rotten Tomatoes: 11% (kritikusok), 16% (közönség)
Port.hu: 5,3/10 (233 szavazat alapján)

9. Álom.net

Az Álom.net Magyarország válasza egyben a Dr. Szöszire, a High School Musicalre, az Amerikai pitére és az összes tinifilmre. Sokáig ez a borzalom csak azzal tudta felhívni magára a figyelmet, hogy a mértékadó filmértékelő portálon, az IMDb-n a legrosszabb filmnek kiáltották ki a kapott pontszámok alapján. A helyzet azóta sem javult sokat, az 1,9-es átlag (!!!) nagyjából azt jelenti, hogy szinte fizikai fájdalom végigszenvedni ezt a másfél órát. Pozitívumot lehet keresni, találni már annál nehezebb: talán azt lehet kiemelni, hogy a főszereplő, Labancz Lilla tényleg jó csaj - de szörnyű színésznő. Az alkotók loptak egy sztorit is Amerikából, ha ismerősnek tűnik az nem a véletlen műve: a szőke jócsajt kicsapják a suliból, másik gimnáziumba íratja apuci, ahol a helyi cheerleaderek vezére lesz, ráadásul összejön a rockbanda dobosával is. Ami azonban igazán pusztító az Álom.netben, az a legtöbb magyar film örök átka: a párbeszédek. Olyan szavak és mondatok százait öntik a szereplők szájából a nézőkre, amit 14 év feletti épeszű magyar ember életében egy valamire való beszélgetésben nem mondott ki.

IMDb: 1,9/10
Rotten Tomatoes: -
Port.hu: 2,2/10 (1459 szavazat alapján)

8. Végtelen történet 3.

Hogyan lehet végleg földbe döngölni egy amúgy ígéretesen indult gyerekfilm-sorozatot? A Végtelen történet 3. bemutatja! Míg a Michael Ende könyve alapján készült első rész nagyjából a korszak Harry Pottere volt, addig a második epizód ehhez képest már egy hatalmas bukfenc, a harmadikról pedig sokan nem is tudnak. Pedig főszereplőnek azt a Jason James Richtert szerződtették, akit egy évvel korábban ismert meg a világ a Szabadítsátok ki Willyt! főszereplőjeként - más kérdés, hogy ezt a szériát is sikerült megfektetni az elsőt követő két újabb résszel. A Végtelen történet 3. nem lett több egy mezei tévéfilmnél, amiben a szerencsesárkány végleg egy jól fésült kuvasz külsejét ölti fel, a kőfaló óriás gyereke és az erdőben a fakitermelés környékén tébláboló beszélő fa pedig valahol a térdcsapkodva röhögés és az önmaga paródiája határán imbolyog. Hogyan kerül ebbe a szörnyűségbe Jack Black? Talán maga sem tudja. Fogjuk rá, hogy fiatal volt, és kellett a pénz. A film egyébként annyira alulról karcolt minden emberi léptékkel számolt mércét, hogy le sem szinkronizálták magyarra, így még egy keserves szombat hajnalt sem tud megtölteni valamelyik sokadrangú, eldugott csatornán a 219-es programhely környékén. Vagy még hátrébb.

IMDb: 3,2/10
Rotten Tomatoes: - (kritikusok), 26% (közönség)
Port.hu: 5/10 (5 szavazat alapján)

7. Háború a Földön: a 3000. év legendája

Pont az a legjobb a film elején, ami a végén is: Bozai József hangja, legalábbis ha a szinkronos verziót nézzük. Egyébként teljes elmebaj ez a közel kétórás sc-fi, ami az alcím szerint is 3000-ben játszódik. Az emberek a kihalás szélén, fajunkat 9 (!!!) perc alatt igázták le az űrből jött idegenek, mindenhol pusztaság és sivárság. Ebbe a nem túl eredeti történetbe teszi bele a rendező a szebb napokat látott John Travoltát, aki Bob Marley és egy pulikutya kései reinkarnációjaként gonoszkodik éjt nappallá téve. Nála is érthetetlenebb azonban Forest Whitaker szerepvállalása, aki leginkább egy sárgaszemű gigantikus, szőrös csokimikulásra hasonlít. Hogy pontosan mi volt a rendező és a filmforgalmazó terve, nehéz elképzelni: épp abban az évben dobták piacra a Háború a Földön: a 3000. év legendáját, amikor úgy istenesen beindult a CGI a mozikban a Harry Potter és A Gyűrűk Ura filmekkel. 

IMDb: 2,5/10
Rotten Tomatoes: 3% (kritikusok), 12% (közönség)
Port.hu: 5/10 (5 szavazat alapján)

6. A Maszk 2 - A Maszk fia

Miközben A Maszk elképesztő siker volt, és valóban egy formabontóan vicces film, addig a folytatása a biztonság kedvéért mindent lerombol. A legegyszerűbb azonban, ha A Maszk 2. - A Maszk fiát nem is filmnek, hanem egy szokatlan emberkísérletnek tekintjük, másként ugyanis nehéz értelmezni ezt a másfél órás borzadályt. Aki végig bírja nézni a fingós-böfögős poénok alfájának és omegájának is tekinthető vígjátéknak szánt valamit, annak valóban elég magasan lehet fájdalomküszöbe: ez a film ugyanis helyenként valóban képes arra, hogy fizikai fájdalmat okozzon. Többek között ilyen parádés húzásokkal éri el ezt a hatást a rendező: fluoreszkáló zöld hányás az autóban; nagytotálban mutatott világító petefészek; röhögcsélve úszkáló zöld ondósejtek egy reklámban, hogy csak néhányat említsünk. Ízléstelenség level 10.000. A sztori egyébként olyasmi, mint A légy 2.: az újszülött gyereknek már maszk sem kell ahhoz, hogy az apa varázslatos tulajdonságait megidézze.

IMDb: 2,2/10
Rotten Tomatoes: 6% (kritikusok), 16% (közönség)
Port.hu: 2,2/10 (233 szavazat alapján)

5. Jack és Jill

Valójában addig egy teljesen megszokott Adam Sandler vígjátékról van szó, amíg meg nem jelenik a főszereplő Jack női ikertestvére, Jill, akit szintén Adam Sandler alakít. Azt a furcsa, szorongó érzést pedig, ami innentől kezdve hatalmába keríti a nézőt szekunder szégyenérzetnek hívják, amikor az elkövető helyett is kényelmetlenül érzi magát az ember. A Jack és Jill annyira vállalhatatlan lett, hogy komoly fizikai teljesítmény végignézni már az előzetest is, nemhogy a másfél órás ripacskodást. Az még magyarázható, mit keres ebben az egészben a színészi teljesítményével magára legritkábban figyelmet irányító Katie Holmes, de hogy Al Pacinónak ki mondta, hogy ez jó lesz, az teljességgel érthetetlen. Egyébként egy tipikus kertvárosi amerikai család életébe csöppenünk bele, akikhez látogatóba érkezik apa kibírhatatlan nővére.

IMDb: 3,3/10
Rotten Tomatoes: 3% (kritikusok), 36% (közönség)
Port.hu: 4/10 (350 szavazat alapján)

4. Santa Claus Conquers The Martians

Vannak dolgok, amiket egész egyszerűen nem lehet egybegyúrni: ilyen például a karácsony és a földönkívüliek. Ha valaki mégis megpróbálja, magára vessen. Ráadásul már az ötlet felmerüléséhez is komoly ízlésficam kell, de ennek úgy fest, hogy nem volt híján Nicholas Webster, akit egyáltalán nem zavart, hogy páros lábbal szálljon bele az ünnepi időszakba. A szerencsére Hegyeshalom határátkelőnél tovább soha nem jutó gyalázat címét magyarra talán így lehetne fordítani: A Mikulás meghódítja a marslakókat. A történetet is mondjuk, de előbb mindenki kapaszkodjon meg valami baromi szilárd dologba: mivel a Marson nem igazán karácsony-kompatibilisek a körülmények, de a helyi gyerekek is nézik a földi tévéket (!!!), ezért marslakó anya és apa úgy döntenek, hogy elrabolják (!!!) a Mikulást, aki onnantól kezdve a szomszédos bolygón tudja majd készíteni a játékokat. Önmagában már ez is elég lenne ahhoz, hogy különösebb magyarázat nélkül megértsük, miért lett ez elsöprő fölénnyel minden idők legvacakabb karácsonyi filmje, de ehhez még adjuk hozzá a zavarba ejtően dilettáns megvalósítást, és minden világos lesz.

IMDb: 2,6/10
Rotten Tomatoes: 23% (kritikusok), 28% (közönség)
Port.hu: 5,5/10 (2 szavazat alapján)

3. The Star Wars Holiday Special

Kategóriáját tekintve a karácsonyi Star Wars különkiadás nem egy film, hanem egy tévedés. Az egy évvel az első Csillagok háborúja mozit követően kifejezetten tévére forgatott spinoff főszereplői a vukik, akik éppen a Lifedayre, vagyis valamifajta helyi karácsonyra készülnek, miközben a korszak ismert és kevésbé ismert színészei ugranak be egy-egy mellékszerepre. A filmnek nevezett sci-fi melléktermék kiemelkedő része, amikor a vukik otthonában mintegy 15-20 percen keresztül élvezhetjük a hatalmas moncsicsik ünnepi készülődését, mindehhez pedig a család bőgését és artikulálatlan üvöltését kapjuk alapzajként, mindenféle értelem nélkül. A Holiday Special annyira gyengén sikerült, hogy bár az adásba kerülését nem sikerült megakadályozni, de George Lucas azóta is azon van, hogy minden létező eszközzel kitörölje a közel 100 perces katasztrófát a Star Wars univerzumból. 

IMDb: 2,1/10
Rotten Tomatoes: 33% (kritikusok), 19% (közönség)
Port.hu: -

2. Katasztrófafilm

A paródia, ami tényleg önmaga paródiája. Jobb szó ugyanis nincs arra, amit Katasztrófafilm fantázianéven összetákolt Jason Friedberg és Aaron Seltzer. Valami ilyesmi lehet az, amikor az ember tényleg túltolja a humort, és egy önmaga farkába harapó kígyóként belefullad az agyzsibbasztó érdektelenségbe az egész. Már önmagában a plot is szánalmas: ugyanazon az éjszakán csapódik aszteroida Los Angelesbe, amikor földrengés rázza meg a várost, és még egy tornádó is végigsöpör rajta. Egy maroknyi fiatal úgy dönt, hogy megpróbálnak eljutni bajba jutott barátjukhoz. Mivel formailag paródiáról van szó, ebbe a sztoriba akarja válogatás nélkül belepréselni az elmúlt évtizedek valamennyi fontos/érdekes karakterét a két rendező. Ezért aztán a küldetés során ugyanúgy felbukkan a Vasember, ahogy Indiana Jones, Hulk, Beowulf, Caspian herceg, Batman, Hellboy és Hannah Montana, ahogy Amy Winehouse is. A végeredmény? Katasztrófa. 

IMDb: 1,9/10
Rotten Tomatoes: 1% (kritikusok), 21% (közönség)
Port.hu: 3,4/10 (341 szavazat alapján)

1. 9-es terv a világűrből

Idén 60 éves a deklaráltan a világ legrosszabb filmjének kikiáltott 9-es terv a világűrből. A minden idők legpocsékabb rendezőjének tartott Ed Wood mozijáról órákat lehetne beszélni, mert ilyen filmtörténeti katasztrófa még nem fordult elő korábban és talán azóta sem. Megpróbáljuk röviden. A történet: nyolc kudarcba fulladt terv után repülő csészealjakkal érkeznek meg az ufók a Földre, hogy a kilencedik tervvel végleg leigázzák a bolygót. Ebbe az egészbe belekeveredik még egy háromfős zombi hadsereg, valamint a Drakulaként világhírűvé vált Lugosi Béla. Utóbbi színész annyira rossz passzban volt a forgatás ideje alatt egy éppen befejezett elvonókúra miatt, hogy el is hunyt, így a rendező a felesége csontkovácsát kérte fel a szerep befejezésére. Ezért minden átvezetés nélkül megtörténik a filmben az, hogy az egyik percben még Lugosi Béla alakítja a vámpírt, majd a következő jelenetben már egy vadidegen ember folytatja a szerepet. A díszlet sok helyen kartonból készült, a csészealjakat valóban látható damilon rángatják, az egész filmtörténeti mérföldkövet pedig a baptista egyház pénzelte 60 ezer dollárral, akik csak annyit kértek cserébe, hogy a lehető legtöbb stábtag keresztelkedjen meg. Mindössze 79 perc, amit egyszer érdemes rászánni, hiszen mégiscsak a világ legrosszabb filmjéről van szó.

IMDb: 4/10
Rotten Tomatoes: 67% (kritikusok), 46% (közönség)
Port.hu: 5,3/10 (54 szavazat alapján)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek