6 évnél régebbi cikk

Hogyan netezz külföldön? Roaming, wifi vagy helyi SIM kártya?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan netezz külföldön? Roaming, wifi vagy helyi SIM kártya?

A címet olvasva gondolom sokan legyintenek, hogy ugyan már, június 15-től úgysincs roaming az EU területén. Akkor meg minek kellenek a tippek? Megy minden simán, mintha itthon lennénk és tudok netezeni, akár a tengerpartról is. Elméletileg igen, de azért érdemes kicsit mélyebbre ásni!

Jó ez a roamingdíj-mentes EU-n belüli telefonálási lehetőség. Már itt volt az ideje! Bődületes összegeket szedtek el tőlünk a szolgáltatók mindenféle jöttment magyarázkodással, csak hogy jól lehúzzanak minket a nyaralás alatt (is). De ennek szerencsére vége! Azonban ne higgyük azt, hogy ezzel varázsütésre korlátlanná és ingyenessé válna a külföldi nyaralás alatt a mobilinternet használata!

Alaptézis, hogy mostantól (június 15.) külföldön is annyit kell fizetünk a szolgáltatásokért, mintha itthon lennénk. Ezzel nincs is baj. Csakhogy egy nemrég publikált, mobilinternet-használatot elemző felmérés szerint hazánkban a mobilozók 59 százalékának van okostelefonja és közülük is csak 51 százalék rendelkezik valamilyen adatcsomaggal, hogy ne csak wifin keresztül tudjon netezni. Miközben az adatcsomaggal nem rendelkezők is rendszeres net-fogyasztók, csak ők jellemzően az otthoni, vagy munkahelyi wifit használják, esetleg belföldi utazásaik során élnek a buszokon, vonatokon egyre inkább elterjedőben levő ingyenes wifi lehetőségével. Szóval a lényeg ott van, hogy attól, hogy valakinek nincs mobilinternet-opciója a mobiltelefonján, attól még lehet aktív netező. Itthon a wifi segítségével. De mi a helyzet nyaraláskor, ha a horvátországi nyomott áron megszerzett last minute apartmanban éppen nincs wifi? És saját tapasztalatomból kiindulva jellemzően nem szokott lenni.

2017. június 15.: az EU-n belüli roamingdíjak eltörlésének időpontja (Fotó: IBTimes UK)

Amúgy a mobilnettel bíróknak is érdemes azt szem előtt tartani, hogy az itthoni netezéskor ugyebár nem kizárólag a mobilunk adatcsomagjának terhére netezünk. Jellemzően mindenkinél a wifihasználat a domináns, a mobilnetet csak akkor használjuk, ha éppen úton vagyunk és nincs a közelben wifi. Ily módon használva a netet a pár száz megabájt forgalmat lefedő havi csomagok bőségesen elegek lehetnek. De egy 10-12 napos külföldi nyaralás alatt, amikor nincs a közelben egyetlen használható wifi sem, akkor már eléggé szűkös lehet az itthon elegendőnek tűnő 500 MB adatmennyiség.

Attól most eltekintenék, hogy milyen újonnan bevezetendő csomagokkal rukkolnak, rukkoltak elő a szolgáltatók, mert ezek elég megtévesztőek tudnak lenni. Ráadásul a hűségidővel élők elég nehéz helyzetben vannak, mert ők még csak a csomagjukon sem biztos, hogy tudnak variálni, főleg mert a szolgáltatók nem igazából szokták engedni, hogy csak a nyaralás pár napjára kérjünk plusz megabájtokat. Vagyis lehet, de csak úgy, hogy a nagyobb csomagot később már nem tudjuk visszamondani. Így aztán akinek eddig nem volt – vagy csak minimális adatmennyiségű mobilinternete van –, annak nem valószínű, hogy megéri variálni 10 nap nyaralásért. De azért net nélkül nem kell nekik sem tengődniük – nyaraláskor sem.

Nyílt wifi külföldön

A legolcsóbb megoldás még mindig a wifi. Egyre több országban ismerik fel ennek a lehetőségét és egyben turistacsalogatóként használni. Szinte minden nagyobb, frekventáltabb üdülőhelyen kicsi kutakodással találhatunk ingyenes wifi hot spotot. Esetleg találhatunk olyan magán wifi routert, amit nem védtek le jelszóval. De csak óvatosan!

Nyilvános wifi hot spotra csatlakozva vagy esetleg egy kávézó, étterem nyílt wifijére kapcsolódva mindenképp legyünk óvatosak! Ezek a hálózatok pont a nyíltságuk miatt hordoznak magukban némi veszélyt is, mert "hozzáértő" kezek könnyen "lehallgathatják" az eszközök közti adatkommunikációt. Ezért ilyen esetekben legyünk elővigyázatosak és mondjuk az online banki ügyeinket ne ilyenkor intézzük!

Figyeljünk arra is, hogy csatlakozva a kiszemelt wifihez, telefonunk, tabletünk hogyan viselkedik. Kér-e valamilyen plusz adatot a bejelentkezéshez, vagy nyílik-e meg új oldal és az mire kér minket. A wifi hot spotok többsége nem kér tőlünk semmit. Ugyanúgy működik, mint az otthoni routerünk. Ritkább esetben előfordul, hogy szükséges bejelentkezni a hot spotba, de ilyen esetben is csak egy pipát kell tennünk, amivel elfogadjuk a felhasználási feltételeket, de felhasználói adatokat ekkor sem kérhet tőlünk az üzemeltető. Ha ilyennel találkozunk NE csatlakozzunk a wifi hot spothoz.

Jellemzően jobb és biztonságosabb wifihozzáférést találunk éttermekben, kávézókban. Már csak azért is, mert a szabad elérésű "városi" wifihozzáférések sokkal terheltebbek és sokkal lassabbak, mint egy éttermi, lévén azokon sokkal többen lógnak. Sőt még az is gyakran előfordulhat, hogy egy-egy ilyen hot spotra a túlterheltség miatt nem is tudunk csatlakozni, vagy ha tudunk is, olyan lassú a kapcsolat sebessége, hogy érdemben nem is lehet használni. Ellenben egy kellemes, mediterrán hangulatú kávé áráért cserébe tuti igénybe vehetjük a kávézó jellemzően jelszóval védett, de a vendégeknek a fogyasztásért cserébe kiadott jelszóval a wifit.

Mobilinternet, de okosan

Mégpedig úgy, hogy nem roamingként használjuk a mobilnetet, hanem helyi SIM-kártyával, az adott ország mobilszolgáltatóinál keresgélünk. Megéri! Érdemes még a kiutazásunk előtt, itthon körülnézni a neten és megkeresni az adott célország mobilszolgáltatóinak honlapját, hogy ott milyen konstrukciók adottak. Nyilván ebben az esetben csak az úgynevezett prepaid, azaz előrefizetett (feltöltőkártyás) csomagok jöhetnek szóba, de ez nekünk bőven elég, mert a legtöbb turisztikai szempontból számunkra érdekes országban külön nyári akciós ajánlatokkal várják a turistákat.

Például Horvátországban az ottani T-Mobile HR kínálatában van olyan kifejezetten turistáknak kitalált csomag, ami 11€-ba kerül. Ezért cserébe 7 napra korlátlan adatforgalmat kapunk, nem is akármilyen sebességgel, max. 75Mbit/s. Ez ugye nem is olyan rossz ár! Napi árfolyamon számolva ez kb. 3.400,- Ft/hét. Adatkorlát nélkül.

(Fotó: Unboxing Traveller)

De van ehhez hasonló Ausztriában is. Ott például a Vectone Mobile szolgáltatónak van hasonló csomagja. Ők 10€-ért adnak 15 GB mennyiségű, 30 nap alatt felhasználható csomagot, de 19€-ért már van korlátlan adatforgalmat biztosító csomagjuk is.

Most Olaszországot vagy Görögországot nem vettem górcső alá, de biztos vagyok benne, hogy sokat nem kéne kutakodni hasonló ajánlatokért ott sem. Az ezekben az országokban tevékenykedő mobilos cégek, éppen az országukba érkező nagyszámú turista miatt fel vannak készülve ezekre az esetekre. Nagy a piaci verseny, és a (külföldi) ügyfelek elcsábítása is csak pénzt hoz. Ami nekünk (is) megéri.

Tehát netre fel! Keresgéljünk a célország mobilos cégeinél akciós ajánlatok után! Ha megtaláltuk, akkor már csak azt ne felejtsük el, hogy keressük meg a leendő tartózkodási helyünkhöz legközelebb eső ügyfélszolgálati irodát! De jellemzően a turistáknak szánt SIM kártyákat megvehetjük trafikokban, újságos pavilonokban, nagyobb bevásárlóközpontokban és benzinkutakon is.

Hogyan használjuk?

Ha már kikutattuk a külföldi mobilszolgáltató honlapján a nekünk legmegfelelőbb akciós mobilnetcsomagot és persze meg is vettük, jön a következő kérdés: Hogyan tovább?

Ahhoz, hogy a külföldi mobilszolgáltató SIM kártyáját saját telefonunkban is tudjuk használni, ahhoz az szükséges, hogy saját készülékünk szolgáltatófüggetlen legyen. Ez ritkán adatik meg ugye, mert a mobilszolgáltatók által "olcsón" árult készülékek mind függőek, vagyis csak az adott hálózaton működnek. És ez persze így van a másik országban is. Tehát ha telefonunk ilyen, ne is próbálkozzunk a SIM kártya behelyezésével! De aggodalomra nincs ok, erre is akad ügyes megoldás. Ilyen lehet, ha telefonunk például dual SIM-foglalatos. Ilyenkor persze értelemszerűen a készülékünk nem szolgáltatófüggő, de ennek megvan az az előnye, hogy egyszerre lehet a készülékben a hazai SIM kártyánk és az olcsó mobilnetet nyújtó külföldi SIM kártya is. Ezekre azért még utazásunk előtt készüljünk fel!

Vehetünk például itthon szolgáltatófüggetlen USB-sticket. Erre van lehetőségünk szinte az össze aukciós portálon 2-3000 Ft körüli áron. De próbálkozhatunk a helyi "mobilneppereknél" is. Csak arra figyeljünk, hogy szolgáltatófüggetlen legyen és célszerű még itthon kipróbálni saját telefonunk SIM kártyájával. De ha körülnézünk a barátok, ismerősök között, lehet, hogy találunk valakit, akitől tudunk akár kölcsönkérni is. Ha nem bízunk a használtban, vannak ilyen USB-stickek újként, kártyafüggetlenként is, ámbár drágábban, mint 3000 Ft. De azokat ne a mobilszolgáltatóknál keressük, hanem a független számítástechnikai üzletekben! Az is fontos, hogy USB-sticket csak a notebookunkhoz tudunk csatlakoztatni. Hacsak nem – itt egy másik ötlet! Bár ehhez már kicsit jártasabbnak kell lenni a számítógépek (lelki) világában.

Vihetünk magunkkal olyan wifi routert is, ami alkalmas az USB-stick fogadására és az USB-stick mobilinternetjét képes wifi routerként "kisugározni". Ez azért praktikusabb, mert így nem csak egy eszközzel tudunk netezni, hanem egy időben akár 3-4-5 eszköz, több mobil, tablet, notebook is csatlakozhat rá. Ilyen eszközt a "profibb" számítógépes üzletek tartanak raktáron és a konfigurálásában is tudnak segíteni.

A TP-Link egyik 4G sebességre is képes, hordozható, SIM-kártyás zseb routere

De van egy még egyszerűbb megoldás, bár ez a legdrágább is egyben: olyan wifi routert viszünk magunkkal, amihez nem is kell USB-stick, hanem maga a router fogadja a SIM kártyát. Ilyenkor csak bepattintjuk a routerbe a SIM-et, beállítjuk a wifit és már mehet is. Ebben az esetben is több eszköz tudja használni a netet. Persze ezt az eszközt sem érdemes keresni a szolgáltatóknál és érdemes még itthon segítséget kérni a beállításához, ha bizonytalannak érezzük magunkat. Az ilyen SIM kártyafoglalattal bíró wifi routerek közül is vannak olcsóbbak és drágábbak. Az egyszerűbb, zsebben is elférő, saját akkuval rendelkező úgynevezett mobil wifi (mifi) routerek ára 15 000 Ft körül van. Előnyük, hogy kis helyen elférnek, könnyen vihetjük magunkkal akár a strandra is, de hatótávolságuk igen csekély. Szinte csak pár méteren belül működnek. Nagyobb testvéreik a hagyományos wifi routerek kinézetére és tudására hajaznak, akár egy többszintes apartmant is különösebb gond nélkül lefednek, de ezek ára már igen borsos, hozzávetőleg 35 000 Ft, bár ezeket a típusokat akár otthon is tudjuk használni a hagyományos vezetékes internet megosztására.

+1 bónusz trükk

De ehhez is KOCKÁNAK kell lenni, bár talán ez a legköltséghatékonyabb. Ha van otthon már nem használt régebbi androidos és persze kártyafüggetlen okostelefonunk, akkor azt is használhatjuk hasonló célokra. Minden androidos és iOS-es készülék tud működni wifi tekintetében úgynevezett mobil hot spotként, ami arra jó, hogy a SIM kártyáról érkező mobilnetet "kisugározza" a telefon, akárcsak egy wifi router. Csak sokkal kisebb térerővel, de működik. Ennek beállítását a telefon Beállítások menüjének, Internetmegosztás almenüjében találjuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek