5 évnél régebbi cikk

Lehet kényelmes a számítógépes munka?
Fehérvár Médiacentrum fotójaLehet kényelmes a számítógépes munka?

Sokan nem is gondolunk bele abba, hogy a hétköznapi mókuskerékben mennyire is lehet fontos a kényelmünk. Nem véletlen írtam, hogy mókuskerék, mert bizony míg otthon szinte mindent megteszünk a kényelmünkért, addig a dolgozóban ez még napjainkban is csak másodlagos.

Pedig nem kellene annak lennie, mert a kényelmes munkavégzés nemcsak a munkavállalónak, de a munkáltatónak is előny lehet. Persze most nem feltétlen arra gondolok, hogy a melóhelyen akad-e kényelmes fotel a reggeli kávéhoz. Sokkal inkább arra, hogy a közvetlen munkavégzéshez használt eszközeink, mint például a munkahelyi számítógép billentyűzete, egere, monitorja mennyire is komfortos. Sajnos ezek a kérdések abszolút nem relevánsak.

Míg a munka törvénykönyve rendelkezik arról, hogy a számítógépen munkát végzőknek óránként jár 10 perc szünet, és több munkahelyen van lehetőség számítógépes védőszemüvegre támogatást kérni, addig a számítógép beviteli eszközeire semmilyen előírás nem vonatkozik. Pedig, ha belegondolunk, a számítógép a legtöbb munkahely elengedhetetlen munkaeszköze: a napi 8 órás munkaidő jelentős részét töltjük a billentyűzetet csapdosva és az egeret tologatva. És mindezt úgy, hogy a kutya se foglalkozik azzal, hogy ezek az eszközök milyenek.

Biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb?

Sajnos személyes tapasztalatom, hogy az ügyfelek számítógép vásárláskor a billentyűzeten és az egéren már spórolnak. Megbántás nélkül mondom, hogy az Excomban vásárlók nagyon kevés százaléka vélekedik úgy, hogy fontos egy jobb fajta billentyű a géphez. Nagyon sok cég úgy vélekedik, hogy vesznek új PC-ket, de beviteli eszközöket már nem vesznek. Minek? A régi teljesen jó még, működik, akkor meg minek pénzt költeni rájuk? Nos, ez egy igen idejétmúlt gondolkodás. Az sem biztos, hogy a legolcsóbb, 2.000 forint magasságában beszerezhető klaviatúra szett a legjobb választás.

Nagyon sok munkahelyen még az ilyen ősbillentyűket és egereket használják, miközben az idő már jócskán elszaladt felettük.

Ha valaki próbált már gépelni komfortosabb kialakítású, minőségibb billentyűn, akkor érzi csak igazából a különbséget. És ez fokozottan igaz az egérre is. A technika és tudomány, no meg az ergonómia fejlődött annyit a számítógépes perifériák világában is, hogy érdemes legyen körülnézni az üzletekben, és a régi, nem ritkán tíz éves tasztatúrákat jobbakra cserélni. Ismert mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ezt lefordíthatnánk úgy is, hogy olcsó egérnek drága a kattintása. Mert bizony sok irodista panaszkodik csukló és ínhüvely fájdalmakra, melyek java része megelőzhető lenne az ergonomikusabb eszközök használatával.

Ezek a minőségibb eszközök pedig már évek óta elérhetőek. Inkább csak a munkáltatók gondolkodásán kéne változtatnunk, de ehhez az kell, hogy a munkavállalók ne legyenek restek szóvá tenni, hogy elkélne egy-egy modernebb darab, nem csak a számítógépekből.

A nagyobb márkák mindegyikének hatalmas a palettája, és lehet válogatni bőven a termékek közül. Sőt, nem is jelentenek akkor többletköltséget, mint azt sokan gondolnánk. Persze tudom, billentyűt is lehet már több tízezer forint magasságában is venni, de nyilván nem az a cél, hogy a technológiai Nobel-díj megírásában legyen a társunk. Sokkal inkább az lenne az elvárás, hogy kényelmesen lehessen vele dolgozni. De mi is kell ehhez?

Egy a sok lehetséges alternatívából. Több neves gyártó is készít olyan billentyűket, ahol a felhasználó kényelme az elsődleges. Egy ilyen billentyűzeten sokkal komfortosabb a gépelés, nem utolsó sorban pedig még a munkavállaló hatékonyságát is növelheti. Egy-egy ilyen szett ára nem is feltétlen csillagászati összeg, már 10.000 forint magasságában is találunk.

Alapvető, hogy a billentyűzetnek lehessen a dőlésszögét állítani. Erre a billentyű alsó felén vannak kihajtható lábak. Az sem elhanyagolható, hogy mennyi és milyen gombok helyezkednek el rajta. Napjainkban már a jobb billentyűkön találhatóak dedikált gombok, melyek egy-egy előre definiált funkciót képesek egy gombnyomásra elvégezni. Lehet haszontalan funkciónak tűnik, de ha ezzel meg lehet spórolni további 3-4 gomb megnyomását, akkor az sokat számít.

Az sem mindegy, hogy maga a klaviatúra kialakítása milyen. Vannak olyan típusok, melyek kialakítása kicsit ívelt, jobban követik a kéz anatómiailag helyes tartását, ezáltal a csuklónkat kevésbé terhelik. De az sem utolsó, hogy a gombokat mennyire könnyű lenyomni, illetve, hogy a gombokat lenyomva mennyire hosszú utat tesznek meg az érintéstől a képernyőn megjelenő betűig. Ezek mind-mind olyan fontos tulajdonságok, melyek nagyban hozzájárulnak a munkavégzés kényelméhez. Vannak olyan típusok is, melyek a csukló helyes megtámasztásához külön csuklótámasszal rendelkeznek. Érdemes megpróbálni ilyen típust is, mert használata sokkal komfortosabb lehet.

Az egér tekintetében egy nagyon fontos tényezőt kell kiemelni. Míg billentyűzetből jellemzően csak egy méret létezik, eltekintve egy-két extrém kiviteltől, addig egérből gyártanak az egészen kicsi, “oh, de aranyos” méretűtől a közepes méretűig szinte bármilyet. Azonban egy egér nem attól jó, hogy milyen szép a színe és milyen aranyos, hanem attól, hogyan illeszkedik használójának tenyeréhez. Ez pedig rettentően egyedi. Teljesen más a tenyér mérete egy férfinak és egy nőnek, de még a nemeken belül is sok az eltérés. A gyártók általában egy átlaghoz közelítenek a méret tekintetében, de ez nem a legjobb megoldás. Lehet kapni egérből is ergonomikusabb kialakításút, és még méret tekintetében is lehet keresgélni.

Akkor kényelmes egy egér használata, ha az belesimul használójának tenyerébe és nem csak három ujjának begyével tologatjuk azt naphosszakat. Persze, értem én, hogy a notebookhoz kicsi egeret veszünk, hogy beleférjen a táskába, mert erre ösztökélnek a gyártók, de kit érdekel a táska. Nekem legyen jó, ne a táskának! Az egéren lévő gombok száma és tudása is fontos, de korántsem annyira, mint az ergonómiája. Amire érdemes még odafigyelnünk, hogy létezik egér külön balkezesek számára is. Nem, nem a szimmetrikus kialakítású gagyi egerekre gondolok, hanem a speciálisan nekik tervezett egerekre, igaz ezekből azért messze nincs akkora választék.

 

Vannak gyártók, mint például a Gigabyte, mely külön hangsúlyt fektet a helyes egér típus és méret kiválasztására. Ezen a grafikán is jól látszik, hogyan is lenne kívánatos az egér kézben tartása, mellyel sokat segítenek a választásban.

A végére már csak annyi, hogy mindkét beviteli eszközből vannak már vezeték nélküli kivitelek, azonban ezek annyira nem befolyásolják a munkavállaló kényelmét. Persze nyilván jobb, ha nem kell még a munkaasztalon a zsinórokat is tekergetni, de legyünk őszinték: nem ezen múlik a komfortosabb munkavégzés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek