4 évnél régebbi cikk

Lehet-e alternatíva PC-vásárlásakor a használt számítógép vagy notebook?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaLehet-e alternatíva PC-vásárlásakor a használt számítógép vagy notebook?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Igaz, még csak a nyár közepén járunk, de meglepetésemre akadnak olyanok, akik az iskolakezdésre gondolva már most azon agyalnak, hogy milyen notebookot, számítógépet vegyenek az iskolás gyerkőcnek.

Ha jól belegondolok, nem is annyira rossz elgondolás a korai vásárlás, mint az augusztus végi kapkodás. A kérdés lényege az én olvasatomban nem is az, hogy mikor, sokkal inkább, hogy milyet és mennyiért? Ezeket a kérdéseket szegezte nekem az a hölgy is a nagy fiával, aki a múlt héten elsőként érkezett az Excomba már az iskolakezdésre gondolva.

A kérdés persze összetett. Nem is kicsit. Főleg annak tekintetében, hogy a műszaki kütyük napjainkban úgy szokták végezni, hogy anya, apa levetett kütyüit a gyermekek - akik ennek persze kevésbé örülnek - megöröklik. Azonban ezzel sincs semmi gond, már ha anya, apa notebookja, számítógépe nem a múlt századból marad a gyermekre.

A technológia oly mértékben fejlődik, hogy egy 6-10 éves készülék, mely lehet, hogy új korában sem volt a legújabb technológia, már igencsak nem tudja kiszolgálni a mai kor elvárásait. Ráadásul ezeket az elvárásokat leginkább a gyerkőcök szokták gerjeszteni. Mi szülők sokkal megalkuvóbbak tudunk lenni. De mindez hiába, ha a kiszemelt új gépen nem megy HD minőségben a YouTube-videó, vagy nem fut rajta káprázatosan a csemete kedvenc játéka.

Tényleg lehet jó választás egy használt notebook?

A használt termékek értékesítése nem újdonság. Nyilván az erre szakosodott aukciós oldalak hatalmas sikere is ezt támasztja alá. Azonban ha azon gondolkodunk, hogy használt notebookot, számítógépet szeretnénk, akkor érdemes előtte hozzáértő véleményét is meghallgatni. Sőt, igazából azt tanácsolnám, hogy laikusként ne vegyünk használt hirdetési oldalról informatikai vagy műszaki cikket. Nem mintha nem lehetne ezeken a felületeken is jó fogást találni, de napjaink trendjei azt mutatják, hogy a használt informatikai termékek piaca teljesen átalakult az elmúlt pár évben.

A gyártók és forgalmazók ráébredtek arra, hogy a nagy cégek, irodák által rendszeres időközönként (3-4 év) lecserélésre kerülő gépparkok messze nem elavult kövületek. Sőt! Míg a munkaadók által a munkavállalóknak biztosított - jellemzően prémium minőségű - számítógépeket a cégek általában könyveléstechnikai szempontok miatt rendszeresen cserélik, addig ezek a gépek messze nem leamortizált, leharcolt kacatok. Az elmúlt pár évben erre egy teljes üzleti modell is kialakult. Ez pedig a Refurbished (felújított) számítógépek, notebookok, monitorok piaca.

Hogy mennyire sikeres a Felújított notebookok értékesítése, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Microsoft is rárepült a használt, prémium számítógépek operációs rendszerrel való értékesítésére. A Refurbished PC-khez a Microsoft nagyon kedvező áron, az új árához (kb. 40.000,- forint) képest töredék áron, nagyjából 10.000,- forintért kínálja a legális Windows 10 Home operációs rendszert. Ez így bőven megéri az árát. 10.000,- forintot simán megér, hogy ne kelljen a Windowst illegálisan használni és pár havonta feltörögetni.

Az üzleti modell arra alapul, hogy a nagy cégek által cserélt notebookokat a forgalmazó visszaveszi a végfelhasználótól, gyártói szinten teszteli, karbantartja, ha szükséges javítja, ha úgy ítéli meg, hogy nem piacképes, akkor selejtezi. Ezután ezek a gépek bekerülnek a speciálisan ilyen felújított gépekkel foglalkozó kereskedő cégek kínálatába, ahol esztétikai és minőségi szempontok alapján osztályozzák, majd bekerülnek a kiskereskedelmi kínálatba. Ezeket a kivétel nélkül prémium kategóriás, márkás (Dell, Lenovo, HP) gépeket pedig nagyon kellemes áron, egy vagy akár kettő év garanciával lehet megvásárolni.

Milyen tudást képviselnek a Refurbished-gépek?

Megfigyelhető tendencia, hogy a multi cégek sosem belépő szintű eszközöket vásárolnak. Ezek a nagy foglalkoztatók minden márkából csak az üzleti szériás (Business) modelleket vásárolják, melyek minőségükben, tudásukban, tartósságukban közelében sincsenek a napjainkban a nagyáruházakban kapható belépő szintű modelleknek. Ebből fakadóan ezek a 4-5 év környéki felújított számítógépek bőven többet adhatnak leendő új gazdájuknak, mint a nagyáruházak polcairól levett, gyakran már a vásárlás pillanatában is 1-2 éves technológiát képviselő új, ámbár abszolút nem a felhasználó elvárásainak megfelelő számítógépek.

Persze nem az akciós gépekkel van a baj. Az áruházi akciós kínálat nem mindig abból áll össze, amiket a vásárlók nagyon kedvelnek. Sokkal inkább azokból a korábbi évek gyártási kapacitásából, melyek valahol a gyártó raktáraiban várták jobb sorsukat, és jobb híján akciós termékként várják azt, hogy olcsón eladásra kerüljenek. Így lehet munkatársunk egy közel 1,5 - 2 éves technológiájú, ámbár igen akciós árú, de közel sem új notebook. Igaz, az ilyen notebook hamar a szekrény aljában köt ki, vagy a gyerkőc megörökli, mert lassú és nem szolgálja ki az igényeinket.

Ezzel szemben lehet jó alternatíva a Refurbished notebook. Egy, az átlagosnál jóval menőbb Dell Latitude vagy Lenovo ThinkPad, esetleg HP EliteBook notebook (Intel i5 processzorral, 4-8 GB memóriával és már SSD meghajtóval), melyek ára új korukban 200.000 - 300.000,- forint volt, most akár már 70.000,- forint körüli áron beszerezhető. Természetesen válogatni itt is lehet tudás és ár tekintetében. Azonban az biztos, hogy ezek a gépek a prémium (Business) kivitelnek, no meg a prémium anyagminőségnek köszönhetően sokkal tartósabbak, megbízhatóbbak, mint az akciós egyszerű notebookok.

Tehát mielőtt notebook vagy számítógép vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes körülnézni a kisebb szaküzletekben is, mert egy felújított, minőségi gép az esetek többségében jobb vétel, mint a hasonló áru, vagy csak egy kicsivel drágább belépő szintű konkurenciája.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek