4 évnél régebbi cikk

Adatmentés: vajon az Ön adatai biztonságosan vannak tárolva?
Fehérvár Médiacentrum fotójaAdatmentés: vajon az Ön adatai biztonságosan vannak tárolva?

Azt mindenki tudja már, sőt, alapjában véve saját maga is érzi és használja, hogy a számítógép mennyire is tudja könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tenni életünket, legyen az akár munka vagy szórakozás. De belegondoltunk-e abba, hogy mi van akkor, ha egy reggel a gép nem indul el?

Nekem már-már unalmas az adatmentés téma, de sajnos időről időre beigazolódik, hogy nem lehet elégszer a felhasználók szájába rágni, hogy az adatmentés mennyire fontos. A hozzánk betérő ügyfelek egyik visszatérő problémája, hogy a számítógépen, notebookon, külső merevlemezen tárolt adatok nem érhetők el. Annak ellenére sem, hogy tegnap este még működött minden. Igen, erre szoktam azt mondani, hogy egyik műszaki eszköz sem fog e-mailt küldeni, hogy: figyelj, reggelre elromlok!

De nem akarok mások nem is kicsi problémáiból viccet fabrikálni. A dolog, vagyis a digitális adataink biztonságos tárolása véresen komoly. Azonban sajnos addig, amíg ezt csak beszélgetés formájában érintjük az ügyfelekkel az Excomban, addig sokan úgy vannak a témával, hogy: á, ez engem úgysem érint! Volt olyan ügyfelünk, aki egyenesen azzal védekezett, hogy most vettem maguktól egy új számítógépet, nem is olcsón, ne akarjanak még több pénzt lehúzni rólam!

Nos, erre ilyenkor nehéz érdemben válaszolni, de mindig meg kell próbálni elmagyarázni a dolog lényegét. Azt kell látni, hogy régen, nagyanyáink idejében leírták egy kockás füzetbe a dolgokat, vagy az ügyintéző a hivatalban létrehozott az ügyünknek egy kartotékot, melyek aztán szinte az örökkévalóságig megvoltak. Ha éppen nem égett le a hivatal épülete, az adatok visszakereshetők még ma is. És ez így van a családi fotókkal, dokumentumokkal, levelezésekkel, adóbevallásokkal is. Még ma is kerülnek elő olyan 40-50 éves fotóalbumok, melyek tele vannak régi, már nem pótolható emlékekkel.

Az egyik legjobb megoldás irodai, de akár otthoni használatra is a hálózati adattároló eszköz. Segítségével az általunk előre megadott adatainkat akár automatizáltan is, rendszeres időközönként menthetjük. A hálózati adattárolók (NAS) jellemzően 2 azonos merevlemezre mentik egyszerre adatainkat, ezzel fokozva a fontos adatok biztonságát. De a komolyabb típusok, akár 4 vagy 8 merevlemezzel is képesek dolgozni, ezzel komoly adatmennyiséget is lehet már biztonságban tudni.

Azonban napjainkban ez már messze nem így van. Az elmúlt időszakban egyre több olyan megkeresés érkezik hozzánk is, ahol az ügyfél adatai elvesztek, de pótolhatatlanok és szükséges az adathelyreállítás - már ha egyáltalán lehetséges még.

Csak az elmúlt hónapban volt ügyfeleink között étterem, ahol a munkavállalók teljes nyilvántartása veszett el. Azért, mert a számítógépes adatfeldolgozást egy több, mint húsz éves számítógépre bízták, annak ellenére, hogy ennek veszélyeiről beszélgettünk. De volt olyan ügyfelünk is, aki egy peres ügyének a komplett sok éves adatbázisát veszítette el szoftveres (Windows) probléma miatt. És volt olyan kliensünk is, akinek a céges szerverének a karbantartása közben történt (valószínűleg figyelmetlenségből) teljes adatvesztés.

Az esetek nagy részében - jó eséllyel - van mód az adatok helyreállítására, de azt tudnunk kell, hogy ezek a munkák nagyon speciális tudást, még speciálisabb munkafolyamatokat igényelnek, melyek költsége az esetek zömében több százezres kiadást jelentenek. És még a speciális munka ellenére is előfordulhat, hogy az adathordozóról nem lehet adatokat helyreállítani.

Ezért is nagyon fontos az adatmentés. És akkor azt még nem is említettem, hogy mi van akkor, ha az adatok véglegesen elvesztek? Mi fog történni az elveszett könyvelési adatok után, hogyan tovább, ha elvesztek a fontos céges adatok, tudom-e pótolni az eltűnt családi fotókat? A kérdések csak akkor lesznek égbekiáltók, ha már ott állunk a problémával szemben.

Gondoljunk bele abba, hogy mi lett volna, ha történetesen áldoztunk volna a megfelelő, biztonságos adatmentésre? Ne azt lássuk, hogy ez mennyi plusz költséget jelent számunkra. Igaz, hogy az adatvesztés lehetősége nem mindennapos dolog, de elég ha csak egyszer történik meg. Kicsit hasonló az eset a lakásbiztosításhoz. A lakásbiztosítás megkötésénél is sokan azon gondolkodnak: de minek? Elég ritka az, hogy leégjen a házunk. Igen, ritka, de ha egyszer megtörténik a baj, és nincs aki segítsen, egy életre földönfutóvá válhatunk. És a megfelelő adatmentésre még csak nem is kell havi rendszeres költség tekintetében gondolnunk. Elég egyszer beruházni, mely évekre megoldhatja a biztonságos adattárolást.

Az adattárolás egyik lehetséges megoldása a külső merevlemez (USB HDD). Elérhető ára és kellő kapacitása révén a háztartások egyik legnépszerűbb biztonsági megoldása. A pendrive-nál sokkal megbízhatóbb és jobb megoldás, azonban ez csak rész megoldásnak lehet jó, mert a külső merevlemezek viszont a hordozhatóságukban rejtik a veszélyt. Nagyon érzékenyek a külső fizikai behatásra. Ha tudunk rájuk vigyázni jobb megoldás a pendrive-nál, melyet rettentő megbízhatatlansága miatt soha ne használjunk hosszútávú biztonsági adattárolásra!

Egy otthoni számítógép esetében alapszintű védelmet biztosító külső merevlemez (kapacitás függvényében) már bőven 20 ezer forint alatt beszerezhető. Igaz, az is tönkremehet, de ha gondoskodunk arról, hogy az adatok a számítógépen is megbízható adathordozón legyenek tárolva, pluszban még egy külső adathordozón, akkor már sokat tettünk adataink biztonsága érdekében.

Az ennél is profibb és megbízhatóbb adattároló eszközök azért magasabb árkategóriát képviselnek. Azonban mindig érdemes párhuzamba állítani az ajánlott és elvárt adatmentésre elköltött összeget a szükséghelyzetben, adatmentésre elköltött igen magas összeggel. Pláne, hogy az adatok nem kötelező jelleggel helyreállíthatók. Ilyen tekintetben a profi adattároló egységek költsége, melyek 100 - 200 ezer forinttól indulnak, nem jelenthetnek feleslegesen kidobott pénzt.

A fenti esetekből is levonható tanulság mindenki számára az, hogy digitális adatainkat - akár csak egyéb értékeinket - fontos biztonságban tudnunk. Ahogy költünk lakásunk védelmére, autónk biztonságára, gondoskodunk egészségünk biztonságáról, úgy igenis gondoskodnunk kell, vagy legalább szükséges volna digitális adatainkkal is hasonlóan körültekintően bánnunk. Ha ezt megtesszük, biztos lesz még családi fotóalbum, melyet mutogathatunk unokáinknak, és nem lesz több napos kényszerleállás vállalkozásunk életében, mert éppen nincsenek adatok, melyekkel dolgoznunk kellene.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek