5 évnél régebbi cikk

Kell egy új wifi router? Segítünk néhány hasznos tippel!
Fehérvár Médiacentrum fotójaKell egy új wifi router? Segítünk néhány hasznos tippel!

Világunkban az internet már az alapinfrastruktúra része. Sokan már lakásvásárláskor is figyelembe veszik, hogy adott környéken melyik szolgáltató, milyen internetje érhető el. De, hogy ehhez milyen eszközt is vegyünk, azt már sokan nem tudják. Mutatjuk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe egy új wifi router vásárlásakor.

Az elmúlt években nemcsak az internet ellátottság szintje növekedett dinamikusan, hanem annak sebessége is. A szolgáltatók egymásra licitálva növelték az elmúlt egy-két évben az internet sebességét. Ehhez persze nagyban hozzájárult a nagy kék szolgáltató is, mely utolsóként lépett piacra hazánkban, és drasztikus árazásával - no, meg vehemens szolgáltatói terjeszkedésével - igen erőteljesen nyomta lefelé az árakat. De ez nekünk felhasználóknak csak előny.

Azonban azzal sokan nincsenek tisztában, hogy egy gyors és stabil internethez milyen eszköz is lenne a legjobb választás. Az, hogy wifi (vezeték nélküli) router szükséges egy internet szolgáltatás használatához, az tiszta. De, hogy pontosan milyen is, az már bonyolultabb kérdés. Nagyon sok gyártó van jelen a piacon, akik mind azt szeretnék, hogy az ő internetes routerüket vigyük haza.

Sőt, a szolgáltatók zöme már úgy érkezik lakásunkba az internetet bekötni, hogy hozza a saját wifi routerét, melyért még fizetnünk sem kell. Tulajdonképpen hozzáadott értékként szintjén ajándékba adják az internet előfizetés mellé. Hogy ezek az eszközök mennyire jók vagy nem jók, arról majd később. Tehát a kérdés: milyen a jó wifi router?

Sebesség

Az első támpont az, hogy milyen az előfizetett internetünk sebessége, és később van-e technikai lehetőségünk a szolgáltatónál a sebesség növelésére. Ez nagyban befolyásolja a router alaptulajdonságát. Amennyiben az előfizetett csomagunk sebessége nem éri el a 100 Mbps sebességet, és a későbbi sebességnövelésnek szolgáltatói oldalon technikai korlátjai vannak (ilyen lehet például az ADSL technológia), akkor számunkra elegendő lehet a maximum 100 Mbps kábeles sebességű vezeték nélküli útválasztó (router) is.

Azonban ha ennél gyorsabb a netünk, akkor a sebesség teljes kihasználása érdekében már a gigabites (1000 Mbps) sebességű routerre van szükségünk.

A kettő (100 és 1000 Mbps) közötti sebességű router kábeles szempontból nincs. Vagy 100 Mbps vagy 1000 Mbps. Ezeket a szabványokat támogatják a routerek kábelen. Tehát, ha a netünk sebessége pl. 500 Mbps, már akkor is javasolt a gigabites router.

Vezeték nélküli szabványok

A vezeték nélküli sugárzásnak szabványai vannak. Ezek az évek előrehaladtával, vagyis a technológia fejlődésével változnak. Nyilván egyre gyorsabbak lesznek. Ennek azért van jelentősége, mert a korábbi szabványok (a / b / g / n) korántsem képesek napjaink szupergyors internetjét a kütyüinkre varázsolni.

Pillanatnyilag az n és az ac szabvány tudja a leginkább kiszolgálni a gyors internetet. Az n szabvány már vezeték nélkül 300 Mbps sebességre képes, ami még elfogadott és megfelelő lehet. De a jövő már az ac szabvány, melynek maximális sebessége 1300 Mbps is lehet.

Egyre több eszközünk használ wifi-t. Azonban a hozzánk vendégségbe érkezők mobiltelefonja is wifi-re éhezik. Ha saját belső hálózatunkat biztonságban szeretnénk tudni, és sokan fordulnak meg lakásunkban vendégként, akkor érdemes olyan wifi routert keresnünk, mely kezeli a vendég wifi (guest wifi) opciót. Ennek segítségével úgy tudunk vendégeink számára internet hozzáférést biztosítani, hogy az teljesen szeparált a saját wifi internetünktől. Akár még a sebességét is tudjuk korlátozni. Ezzel a megoldással biztos nem tud a kedves vendég beleturkálni a saját rendszerünkbe.

Több antenna, jobb lefedettség

Annak függvényében, hogy mekkora a lakásunk vagy éppen mekkora wifi által lefedett területet szeretnénk, fontos az antennák száma. Korábban csak egy antenna volt a routereken, és az is csak pici volt. Napjaink routerein már 3, esetenként 4 - 6 antenna is van. Nem véletlen. Minél több antennával rendelkezik leendő routerünk, annál nagyobb átviteli sebességet, stabilitást és távolságot lehet elérni általuk. Sőt, a több antennának ott is jelentősége van, hogy a router csak a régebbi, 2,4 Ghz-es sávszélességen, vagy már a modernebb 5 GHz-es sávszélességben is tud sugározni.

Ez azért fontos, mert míg a 2,4 GHz-es tartomány az évek alatt telítetté vált a sokasodó wifi eszközök használata miatt, addig az 5 GHz-es tartomány még sokkal kevésbé telített. Ezáltal sokkal jobb lehet a lefedett terület nagysága, sebessége, mely igen jótékonyan hat az internetezés élményére. Tehát, ha már gigabites, akkor legyen olyan a router, mint egy süni, legyen sok “tüskéje”, antennája.

Minőség

Már a bevezetőben is írtam, hogy nagyon sok, időnként ismeretlen és gagyi márka is igyekszik a kegyeinkbe férkőzni. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni. Érdemes nagy, már ismert márka termékeiből választanunk. Ennek több előnye is van. Egyrészt ezek megbízhatóbbak lehetnek, másrészt nagy valószínűséggel jobb a technikai támogatásuk is.

Egy-egy router életében nagyon fontos tényező, hogy a gyártó az évek előrehaladtával egy-egy menet közben felismert biztonsági veszély esetén frissíti a router belső szoftverét (firmware-ét), mely így mindig naprakész lesz. Sőt, a komolyabb gyártók akár plusz funkciók hozzáadásával is kényeztethetik a felhasználót, ráadásul a garanciális támogatásuk is profibb, mint egy kevésbé ismert márka esetében.

Ha ezeket a paramétereket figyelembe vesszük az új router kiválasztásánál, akkor sokkal jobb lehet az internetünk. Sőt, azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy a fentebb már említett szolgáltatónktól kapott wifi router tudja-e, ismeri-e ezeket a szabványokat. Van-e rajta több antenna? Az esetek zömében ezek a szolgáltatói eszközök csak belépő szintű, alap routerek, melyeket érdemes azonnal cserélni.

A fentiekből az is kiderül, hogy wifi routert nem feltétlen éri meg használtan venni, mert az lehet, hogy még csak a korábbi szabványokat ismeri. Igaz az is megfigyelhető, hogy sok az eladó, használt router a piacon. De ez is csak azt bizonyítja, hogy érdemes pár évenként megnézni, hogy a netünk sebessége és routerünk technikai paraméterei még szinkronban vannak-e. Ha már nem, akkor itt az ideje egy modernebb típusra váltanunk. Ha még ezek ellenére is bizonytalanok vagyunk, bátran kérjünk segítséget egy szaküzletben!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek