6 évnél régebbi cikk

Miért lassú a wifi? - Praktikus tanácsok wifi routerekhez
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért lassú a wifi? - Praktikus tanácsok wifi routerekhez

A minap családom egy régi ismerőse kért meg, hogy frissen vásárolt (na vajon hol vette?) notebookját és wifi-routerét beállítanám-e neki otthon? Természetesen segítettem, és nála is azzal a sokaknál tapasztalt és leggyakoribb router elhelyezési hibával találkoztam, mely a legtöbb gondot okozza az otthoni wifi használat során.

Az egy dolog, hogy a felhasználók által legtöbbször emlegetett gond a lassú wifi, míg a kábelen csatlakoztatott számítógépen gyors a net. A legnagyobb gond ott van, hogy magát az eszközt nem ismerjük, vagyis annak működési elvét. Ezzel persze nincs mit kezdeni, nem is kell mindenkinek ismernie. Így aztán összeszedtem néhány praktikus és igen hasznos tanácsot, mellyel sokat tudunk akár saját magunk is tenni a jobb és stabilabb wifi jelerősség érdekében.

Először is azzal érdemes tisztában lennünk, hogy manapság a routerek sokadik generációja van forgalomban, már ami a sebességüket illeti. Kezdetben voltak a 11 Mbps sebességű wifi-routerek. Ők voltak a hőskor kezdeti eszközei. Jelenleg ennek már a sokszorosánál tartunk, léteznek 7200 Mbps sebességű eszközök is. Hogy minek, azt nem tudom, de vannak. A ma átlagosnak mondható és elérhető árú routerek sebessége 300-750 Mbps között van. Azt alapból vegyük figyelembe, hogy maga a wifi-szabvány igen érdekes dolog: léteznek olyanok, melyeket leírnak és minősítik az eszközöket, hogy azokat a paramétereket tartják-e. De ezeket a szabványokat légüres térben, petricsészében vizsgálják egy laborban. Na jó, lehet túloztam, de az tuti, hogy azt, amit és ahogy a laborban mértek, azt ugye otthon képtelenség reprodukálni. Ez tapasztalati tény.

Szinkronban az adó és a vevő

Így aztán azt sose várjuk, hogy az elméleti maximális sebességet valaha is ki tudjuk hozni az eszközből. Ez az egyik. A másik pedig, hogy a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez nem csak a routert kell figyelgetni. Nagyon fontos, hogy a wifi-router, mint jeladó, szinkronban legyen a notebookba, okostelefonba épített vevővel. Ugyanis gyakori eset, hogy egy korábbi routert cserélünk újabbra, modernebbre vagy az internet szolgáltatónktól kapunk új internet modemmel egybeépített wifi-routert, mely a korábbinál gyorsabb sebességgel kecsegtet minket, de ez valamiért mégsem ezt adja. Jó eséllyel azért, mert az otthoni régebbi tudású notebook, okosteló wifi vevője nem tudja azt a szabványt (sebességet), melyet az új router már tudna. Ettől még lesz netünk, csak nem lesz gyorsabb. Gyakorlatban azt kell megértenünk, hogy hiába ad az új router például akár 450 Mbps sebességgel, ha a mi régi notebookunk rádiós vevője csak az 54 Mbps sebességű (802.11g) szabványt ismeri. Ilyenkor például érdemes egy szakember segítségét kérni és beszerezni egy külső, USB portba csatlakoztatható gyorsabb rádiós vevőt.

A kiegészítő USB rádiós vevő jó és nem is túl drága megoldás, ha régebbi notebookunk nem támogatja a modern wifi szabványt

Az internet sebessége

A második leggyakoribb oka az “elégedetlenségnek”, hogy az ügyfelekre (vagyis ránk), felhasználókra sózzák a hipernetet. Na jó, nem mindig ránk sózzák, van az úgy, hogy néha úgy tolják az arcunkba a reklámot a szolgáltatók, hogy alig bírjuk kivárni a reggelt, hogy berohanhassunk az ügyfélszolgálati irodába, hogy délutánra már olcsó, gigabites net lehessen otthon.

Ez még nem olyan nagy tragédia, egynémely szolgáltató tényleg pár ezresért adja a gigabites (1000 Mbps) sebességű netet, jellemzően a nagyvárosi panelos lakótelepeken. Csak azt felejtik el elmagyarázni nekünk, hogy mi is szükséges ahhoz, hogy az fmc.hu csúcs sebességgel landoljon a monitorunkon.

A router kábeles sebessége

A technika mai szintjén kétféle router létezik, ha a kábeles csatlakozás szempontjából nézzük a routerek sebességét. Ez azért fontos, mert az internet a lakásunkba mindig kábelen érkezik. Már ha nem mobilnetről beszélünk, de az majd egy másik sztori lesz. Szóval van a 100 Mbps sebességű és a gigabites (1000 Mbps) sebességű router. Nincs más opció. Vagy ez, vagy az. A régebbi, olcsóbb routerek jellemzően csak a 100 Mbps sebességet támogatják. Ez az elterjedtebb. Már csak azért is, mert a gigabites szuper gyors net csak az elmúlt egy-két év újdonsága. Tehát hiába kérünk szuper netet, ha a routerünk nem tud vele mit kezdeni. Vagyis, beérkezik a lakásunkig az 500 vagy 1000 Mbps sebességű internet, ki melyiket választja, csak a routerünk technikai tudása nem teszi lehetővé, hogy ki is használjuk azt. Ilyenkor van szükségünk egy új (kábelen) 1000 Mbps sebességet is támogató routerre. Ha ilyen giganetre szándékozunk előfizetni, célszerű előtte szakember segítségét kérni, hogy jelenlegi routerünk alkalmas-e erre és ha nem, akkor be kell szerezni egy gyorsabbat.

Ideális elhelyezés

A bevezetőben már említettem, hogy fontos a router lakáson belüli elhelyezése is. Nem is kicsit! Gyakori észrevétel és sokan jönnek hozzám azzal, hogy a konyhában még van wifi, de a nappali foteljében már alig működik. Nos, igen, a wifi már csak ilyen. Nem egy egzakt tudomány. Éppen ezért szoktak le a gyártók arról, hogy feltüntessék a routerek dobozán a hatótávolságot. Éppen azért, mert a vezeték nélküli adatátviteli sebesség növelése sajnos fordított arányban áll a hatótávolsággal. Sőt, azzal is tisztában kell lennünk, hogy abban a laborban, ahol kimérik vagy inkább kikísérletezik a wifi-routerek sebességét, ott nincsenek sem betonfalak, sem szomszédban levő másik wifi-routerek, amik jelentősen befolyásolják az otthoni routerünk jelerősségét vagyis hatótávolságát. Ezeket a zavaró tényezőket manapság már nem lehet kiszűrni.

Ha megnézzük a notebookunk wifi keresőjét, láthatjuk, hogy szinte az összes szomszédunk használ wifit, melyek ugyan még működnek, de igencsak zavarják egymást. Jellemzően ebből fakadhat a gyenge térerő, no meg abból, (ez is a wifi sajátossága), hogy a vezeték nélküli internet nem pont úgy terjed, mint a Vörösmarty Rádió az éterben. Sajnos. Vagyis a vasbeton, vagy a 30 cm-nél vastagabb tégla falak, a vasbeton födémek és a hőszigetelt, gyakran több rétegű ablaküvegek nagy jól elhatárolják a wifi jeleket.

Jól látszik a videón, hogy ha a lakás közepén lenne elhelyezve a wifi router, akkor mennyivel egyenletesebb lenne a lefedettség a lakásban

Én azt szoktam tanácsolni ilyenkor, hogy helyezzük át a routert a lakás közepe környékére. Tudom, ezt nem mindig szeretik az ügyfelek, sőt az internetet bekötő szerelő is kifejezetten örül neki, ha csak a bejárati ajtóig kell kábeleznie, mert úgyis wifis a router, minek azt tovább kábelezni. De sokkal jobb lesz a lakás lefedettsége, ha nem a lakás egyik sarkából a másikba kell a jelet átlőni, hanem csak fele akkora távolságra.

Ne rejtsük a szekrénybe

Sokan vannak úgy a routerrel, hogy csúnya, nem szeretik látni, ezért elrejtik. Én találkoztam már olyannal is, hogy a panellakás szerelvény szekrényébe volt bekábelezve és oda elrejtve, mert csúnya, rontja a lakás összképét. Nem mondom, valóban akadnak ortopéd formájú eszközök ez igaz, de azért manapság már a gyártók adnak formára is. Szóval, inkább keressünk olyan eszközt, mely szemünknek is kellemes, vannak már ilyenek, és akkor nem kell beáldoznunk a sebességet a látvány oltárán.

Léteznek már egészen pofás darabok is a kínálatban, melyek kevésbé rontják lakásunk összképét

Ne tegyük a mikró vagy a vezeték nélküli telefon közelébe

Ha lehetséges, a routert ne tegyük olyan helyre, ahol elektronikai eszközök találhatók, főleg olyanokhoz ne, amelyek szintén vezeték nélkül továbbítanak adatot. Vagyis ha lehetséges, ne legyen a közelben vezeték nélküli telefon, távirányító, babafigyelő, vezeték nélküli kontroller, de még mikrohullámú sütő sem. Az ilyen tárgyak közelében jelentősen romlik a wifi jele.

Sőt, kereshetünk a neten ügyes DIY megoldásokat a router lakás "kompatibilisebbé" tételére

És végül a legfontosabb: JELSZÓ!

Az egyik legáltalánosabb hiba, hogy a beüzemelés után sokan elfelejtik jelszóval védeni a hálózatot, így ahhoz bárki csatlakozhat. A kontónkra kényelmesen torrentezgető szomszéd bőven elég ok lehet arra, hogy otthon élvezhetetlenül lassú legyen a net. Arra figyeljünk a jelszó beállításánál, hogy a régi WEP szabványú jelszavas védelem már nagyon elavult, rettentően könnyen feltörhető. Javasolt a WPA típusú titkosítás használata, mely sokkal nagyobb biztonságot ad wifi-routerünknek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek