7 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb sorozatgyilkosos film
·Filmkrimi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA 10 legjobb sorozatgyilkosos film
·Filmkrimi·Utolsó frissítés: undefined

A sorozatgyilkosok napjaink popkultúrájának részei. A róluk szóló filmek rendszerint a legjobbak közé tartoznak, a krimi műfaj kiemelkedő darabjai. Ha születik egy sorozatgyilkosról szóló jó forgatókönyv, a filmstúdiók vércseként csapnak le arra. Ezekről a filmekről szól ez a poszt. Vigyázat, az írás nyomokban spoilert tartalmazhat, bár igyekeztünk rá nagyon figyelni! A listán szereplő filmek jelentős részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.

Bemutatták A martfűi rém című filmet, így már Magyarország is elmondhatja, hogy van valamire való sorozatgyilkosos filmje. Sőt, Sopsits Árpád kétórását azonnal a legjobb magyar krimik közé sorolják. Aki látta a filmet (mi még nem), kivétel nélkül mind dicséri. Nemsokára pótoljuk és beszámolunk a tapasztalatokról. Addig is be kell érnünk a meglehetősen hatásos előzetessel:

A sorozatgyilkosokról szóló filmek igazán a '90-es években mentek nagyot: Korábban is voltak kiemelkedő darabok, de A bárányok hallgatnak Oscarja megalapozott annak, hogy csavaros krimikbe ágyazott sorozatgyilkosos filmek sokasága árassza el a világot. Amikor dömping van, akkor persze ömlik a szar is, tehát annak, akit érdekel a műfaj, bőven kellett válogatnia, de ekkoriban születtek meg a kategória talán eddigi legjobbjai is. Mondjuk is, hogy melyik az a 10 sorozatgyilkosos film, ami az elmúlt évtizedekben a legnagyobb hatást gyakorolta a mozikedvelőkre. De legalábbis ránk mindenképpen.

10. Zodiákus
A forgatókönyvet az élet írta, a Zodiákus esetében ugyanis megtörtént sztori alapján dolgozott a rendező, aki a sorozatgyilkosos filmek egyik nagymestere. David Fincher Amerika egyik leghíresebb megoldatlan gyilkosságsorozatának ügyét dolgozta fel 2007-ben. A film abszolút megosztó: lehet imádni és utálni, amire leginkább lassú hömpölygése adhat okot. Aki az akciódús, gyors vágásokkal operáló filmeket szereti, az rossz helyen jár: itt valóban a nyomozói és újságírói munka van fókuszban. A történet szerint a '60-as évek végén Kaliforniában szedte áldozatait a Zodiákus gyilkos, akinek két gyilkosság között még arra is volt ideje, hogy rejtjeles üzenetekkel heccelje a rendőröket különböző újságok hasábjain keresztül. 

9. A pokolból (2001)
Hasfelmetsző Jack nem hiányozhat a listáról. Ugyan sosem derült ki egyértelműen, hogy ki is volt a londoni White Chapel környékének rettegett prostigyilkosa, talán ezért is olyan népszerű téma ez a filmesek körében. Mindig lehet egy új szemszöget találni, egy új variációt kihúzni a sztoriból. A kötelező elem csak a földön fekvő, hastájékon megbontott női holttest. A 2001-ben Johnny Depp főszereplésével készült film egy újabb megvilágításba helyezi a történteket. Azért ne vegyük készpénznek, mert ez is csak egy fikció. Ami biztos: azt a jelenetet sosem fogjuk elfelejteni, amikor a főszereplő egy kád vízben ázva abszintozgat.

8. Bíbor folyók
Méghogy csak Amerikában készülnek jó sorozatgyilkosos filmek? Tévedés! Erre a legjobb példa a Franciaországban gyártott Bíbor folyók. A két detektív szerepében Jean Reno és Vincent Cassel, akik két külön ügyben nyomoznak, de a szálak gyorsan összeérnek és egy, az Alpokban található egyetem campusába vezetnek. A gyilkos különösen kegyetlen, válogatott módszerekkel ritkítja a kisváros lakóit, de valahogy úgy tűnik, mintha senki sem erőltetné, hogy fény derüljön az igazságra. A 2000-ben bemutatott film rendezője Matthieu Kassovitz, aki talán jobban teljesít így, mint színészként. A Bíbor folyók 2-t viszont jó szívvel nem tudjuk ajánlani senkinek: csak az vágjon bele a folytatásba, akinek van felesleges másfél órája.

7. A tetovált lány
Kezdjük onnan, hogy a könyv és a svéd-dán-norvég-német film eredeti címe Män som hatar kvinnor (magyarul: Férfiak, akik gyűlölik a nőket). Ebből talán már egy kicsit jobban lehet sejteni, hogy miről is lesz itt szó. Ezért sokan meg fogtok kövezni, de nem az európai filmet tettük listánk 7. helyére, hanem az amerikai remake-et. A rendező, David Fincher (ki más?) ugyanis iszonyúan jól kapta el a skandináv hangulatot, és általában véve ennek a filmnek jobb az atmoszférája. A sztori szerint Svédországban járunk, ahol egy félresiklott riport után egy újságíró (Daniel Craig) furcsa munkaajánlatot kap egy vidéki milliomostól. Hamarosan a társa lesz egy teljesen zakkant, de zseniális hackerlány (Rooney Mara), és együtt erednek egy több évtizedes rejtély nyomába. A könyv trilógia, előbb-utóbb csak elkészülnek a folytatások is...

6. A gyűjtő
Igazi hangulatfilm. Bár nem tartozik a legjobb sorozatgyilkosos filmek közé, valamiért mégis az elsők között ugrik be az embernek, ha ilyen típusú filmet akar nézni. A gyűjtőn végig érezni, hogy a stáb alaposan átrágta magát a műfaj nagy klasszikusain, és mindenhonnan elvett egy kicsit, amiből egészen tűrhető kerek egészet gyúrtak végül össze. Alex Cross (Morgan Freeman) eltűnt fiatal lányok után kezd nyomozni, miután a saját rokona is az egyik közülük. Hamar kiderül, hogy egy Casanova művésznévre hallgató fickó tizedeli az egyetemi városka lakóit.

5. Amerikai pszicho
Minden idők egyik legfurcsább sorozatgyilkosos filmje. Kategóriáját tekintve már inkább a horrorba hajlik, viszont olyan könnyedséggel történik a gyilkolászás, mintha tényleg az élet szerves része lenne, akárcsak a levegővétel. Christian Bale-ről már itt látszott, hogy generációjának egyik legjobb színésze, amit később többször is bizonyított. Az Amerikai pszicho tele van felejthetetlen jelenetekkel, főleg a vége felé haladva, ahogy tetőfokára hág a főszereplő bróker őrülete, aki napközben keresi és költi a pénzt, este pedig írtja a lakosságot.

4. Fűrész
A Fűrészben van az egyik legnagyobb csavar evör, amit sorozatgyilkosos filmben láttál. Mire szépen apránként összerakod magadnak a kirakós darabkáit, jön a forgatókönyvíró és a rendező, és úgy töri apró daraboka, hogy még te köszönöd meg azt. A történet elején egy söét szobában vagyunk, ahol két fickó a szoba két különböző végéhez van kötözve. A játék egyszerű: folyamatosan döntéseket kell hozniuk azért, hogy életben maradhassanak. A franchise nyolc (!!!) részt ért meg, hullámzó színvonalon. Aki egyben ledarálja az egész szériát, akár még maradandó mentális károsodásokat is szenvedhet, de minimum két-három nap komoly depresszióval érdemes kalkulálni. 

3. A bárányok hallgatnak
Az eddigi utolsó sorozatgyilkosos film, ami Oscar-díjat kapott. Sokat nem beszélnénk róla: aki ismeri, annak felesleges, aki meg még nem látta, az azonnal pótolja. Amit ebben a filmben a két főszereplő (Anthony Hopkins és Jodie Foster) művel, arra nincsenek szavak. A történet szerint egy Buffalo Bill nevű sorozatgyilkos szedi áldozatait. A népesség további csökkenésének megakadályozása érdekében Starling nyomozó egyetlen esélye, hogy dr. Hannibal Lecterhez, a börtönben pihenő, pszichopata kannibál sorozatgyilkoshoz fordul segítségért. Lecter karaktere öt filmet és egy tévésorozatot élt meg eddig. Az IMDb-felhasználók értékelései alapján A bárányok hallgatnak a 23. helyen áll a világ legjobb filmjeinek ranglistáján.

2. Psycho
A nagy klasszikus, minden sorozatgyilkosokról szóló filmes lista kötelező dobogósa. Hitchcock már 1960-ban érezte, hogy mi kell a népnek. Esetünkben egy csinos, szőke titkárnő, aki egy kisebb sikkasztás után menekülőre fogja, de a hirtelen jött viharban megszáll egy út menti motelben. Talán mondani sem kell, hogy ez egy pocsék döntés volt. Nem ő az első a sorban, és nem is az utolsó. A Bates Motel története az IMDb-felhasználók értékelései alapján a 34. helyen áll a világ legjobb filmjeinek ranglistáján.

1. Hetedik
Egyszerűen nem lehet kérdés, hogy David Fincher filmje áll a lista első helyén. Az idén 21 már éves film időtálló, mondanivalója mindig érdekes és izgalmas, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a néző azonnal érdeklődni kezd a filmben megemlített irodalmi művek iránt (pl. Milton: Elveszett paradicsom vagy Chaucer: Canterbury mesék). Ez az a film, ami attól is jó, hogy olyan a vége, amilyen, mert egész egyszerűen nem is lehet más, ez a sztorit másképp befejezhetetlen. Igazi többszörnézős film a Hetedik. És azt még meg sem említettem, hogy olyan szereplők hozzák benne életük legjobbját, mint Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey vagy Gwyneth Paltrow.  Az IMDb-felhasználók értékelései alapján a 22. helyen áll a világ legjobb filmjeinek ranglistáján a hét főbűn alapján gyilkolászó John Doe története.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek