4 évnél régebbi cikk

Öt jó film a halálos vírusokról
·Filmvírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Warner Bros.
Öt jó film a halálos vírusokról
·Filmvírus·Utolsó frissítés: undefined

A zombikon túl is van élet, ha valaki halálos fertőzésekről nézne jó fikciót vagy dokumentumfilmet. A Contagion (Fertőzés) a műfaj vitathatatlan királya, de nem sokkal marad el tőle az Outbreak (Vírus) sem. Ráadásul a Netflixen január közepén jelent meg egy hatrészes dokusorozat (Pandémia) a brutális világjárványokról és az ellenük küzdő tudósokról.

Hetek óta az internet egyik legkeresettebb témája a Kínában pusztító koronavírus. Tudományos és áltudományos cikkek sorozata próbálja napról napra megvilágítani, hogy mi is történik a külvárosaival együtt 19 millió lakost számláló Vuhanban, miközben egyre több európai országban is felbukkan a betegség. Nem csoda, hogy a halálos fertőzésekről szóló fikciók és dokumentumfilmek is a legnézettebbek közé tartoznak ezekben a napokban.

Az emberiséget tizedelő vírusokról rengeteg film készült, de kevés köztük az igazán jó. Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag a forgatókönyvírók szeretnek egyenlőségjelet tenni a halálos vírusok és a zombik között, vagyis ahol ez az alaptéma, jó eséllyel derül ki, hogy a bolygó lakossága amúgy élőhalottként tengeti tovább napjait (lásd: 28 nappal később, Z világháború stb.). Mi nem ezeket a filmeket kerestük, hanem azokat, amik ennél realisztikusabb képet festenek egy esetleges világjárvány kitöréséről és hatásairól.

A megjelenés sorrendjében szerintünk ezek a műfaj legjobbjai:

Vírus (Outbreak) - 1995

Akinek elsőre az egyébként csak a film kedvéért kitalált motaba-vírus hallatán az ebola-vírus ugrik be, nem téved. Az Outbreak (magyarul: Vírus) című filmet a rettegett afrikai járvány ihlette, a katasztrófafilmekre specializálódott Wolfgang Petersen baromi jó érzékkel nyúlt a témához. A Vírus épp annyira gyomorforgató, hogy még ne legyen sok, de a történetvezetés még ennél is inkább a székhez szögezi a nézőt. Az idén 25 éves film állja az idő próbáját, bármikor újranézhető, ahogy Sam Daniels (Dustin Hoffmann) egyre kétségbeesettebben próbálja megtalálni a kezdetben csak Afrikát, majd később az Egyesült Államok egy részét is térdre kényszerítő gyilkos kór vírusgazdáját.

12 majom (Twelve Monkeys) - 1995

Terry Gilliam filmjében a bolygót letaroló járvány csak egy eszköz, hogy végig fordulatos sztorit kapjunk, de azért a végén Bruce Willis és Brad Pitt mellett az a kis táska és benne azok a kis ampullák lesznek a főszereplők. Amíg eddig eljutunk, megismerhetjük azt a Földet, ahol a gyilkos kór az emberiség kilencvenkilenc százalékát kipusztította, javarészt pedig az állatok uralják a felszínt. A maroknyi túlélő egyetlen esélye, hogy megtudják, honnan és hogyan indult a ragály, ezzel talán nyílik remény a megmenekülésre. Ezért aztán visszaküldik az időben James Cole-t (Bruce Willis), de egy tévedés miatt nem a megfelelő évbe. Cole egy elmegyógyintézetbe zárva próbálja meg felderíteni az igazságot és a várost környezetvédő propagandával elárasztó 12 Majom Hadseregének titkát.

Fertőzés (Contagion) - 2011

Nem véletlenül került be a napokban az iTunes legnépszerűbb filmjei közé Steven Soderbergh 2011-es filmje. A Contagion (magyarul: Fertőzés) cselekménye elég közel áll ahhoz, ami mostanában Kínában történik a koronavírus-járvány kapcsán. A Fertőzés ereje messze nem a céltalan riogatásban rejlik, bár ebben is láthatunk néha olyan képeket, amikor legszívesebben csak markolnánk végtelen ideig a fotel karfáját. Soderbergh filmje a lehető legrealisztikusabban igyekszik bemutatni, mi történne akkor, ha egy több milliós kínai metropolisz állatpiacán éppen az a denevér, éppen azzal a másik állattal érintkezne, majd a szerencsétlen találkozásból kialakult vírustörzs megfertőzne egy embert, ebből pedig egy világméretű járvány alakulna ki. Ugye ismerős a történet?

Halálzóna (The Hot Zone) - 2019

Szokatlan helyen, a National Geographic-on mutatták be a Richard Preston azonos című dokumentumkönyve alapján készült sorozatot. A The Hot Zone (magyarul: Halálzóna) alapja a már említett Vírushoz hasonlóan az ebolajárvány, csak itt nincs szó fiktív betegségről (motaba), hanem az 1989-es amerikai kitörést követhetjük végig. A megtörtént eseten alapuló történet középpontjában a Reston városában található kutatóintézetben áll, ahol a kísérletekre használt majmok titokzatos betegségben pusztulnak el. Csak egyetlen tudós fog gyanút a szokatlan esemény kapcsán: Dr. Nancy Jaax (Julianna Margulies) minden szabályt áthágva kideríti, hogy a fertőzöttekkel kilencven százalékban végző ebola tombol a városban. 

Pandémia (Pandemic: How to Prevent an Outbreak) - 2020 

Még annál is jobban időzítette a Netflix vadonatúj vírusos dokusorozatát, mint tervezte. A streaming szolgáltató az amerikai influenzajárvány végére, az európai szezon kezdetére tervezte a Pandemic: How to Prevent an Outbreak (magyarul: Pandémia) premierjét, de ezzel éppen beletalált a Kínában pár nap alatt kialakuló koronavírus járvány időszakába. A hatrészes sorozat messze nem fikció, sokkal inkább a könyörtelen valóság bemutatása arról, hogy napjainkban hogy és milyen könnyen terjedhet egy kórokozó, ehhez mennyire adnak jó táptalajt például utazási és egyéb szokásaink. De válaszokat kapunk a legfontosabb kérdésre is: mit tehetnek a tudósok egy ilyen helyzetben?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek