3 hónapnál régebbi cikk

Nő az influenzás, a covidos és hányással járó vírusos megbetegedések száma Fejérben
Nő az influenzás, a covidos és hányással járó vírusos megbetegedések száma Fejérben

Felfelé ívelő görbét mutat a vírusos megbetegedések száma Fejérben is. Főként gyerekek betegednek meg, de a vírus veszélyes az idős korosztályra, és a krónikus betegekre is – nekik mindenképpen ajánlott felvenni a védőoltásokat, melyeket még most sem késő kérni.

Emelkedő tendenciát mutat az influenzás, a covidos és hányással, illetve egyéb kellemetlenséggel járó vírusos esetek száma, egyre több a beteg Fejér vármegyében is. Mosolygó Éva háziorvos elmondta: gyorslefolyású vírusokról van szó, amelyekkel könnyedén fel tudjuk venni a harcot.

“A hányós-hasmenős vírus jól elkülöníthető a többitől, lázat az is okoz, de a legkellemetlenebb a legyengülés és folyadékvesztés a hányás, valamint a hasmenés következtében. Ezek miatt nagyon kellemetlen közérzetünk lesz, nem tudunk enni-inni, de két-három nap alatt meg is gyógyulunk, ha nagy hibát nem követünk el” - hangsúlyozta Mosolygó Éva.

Ezektől egészen más tünetekkel járnak a légúti hurutok, amelyek jellemzően náthát, lázas állapotot okoznak. A háziorvos kiemelte, amikor vírusbetegségre gyanakodnak, akkor a tüneteket kell csillapítani.

“Amikor vírusbetegségre gyanakszunk, akkor csak a tüneteket kell csillapítanunk, mert speciális szer nem alkalmazható. Gyakorlatilag a szervezettől várjuk, hogy legyőzze a vírust. A tüneteken kell segítenünk, hogy minél hamarabb javuljon a közérzetünk” - emelte ki a háziorvos.

Mosolyó Éva hozzátette, mivel ezek a betegségek cseppfertőzéssel terjednek, fontos a maszkhasználat, és még nem késő felvenni a védőoltásokat. Az influenza-oltás folyamatosan elérhető a háziorvosoknál, de az új típusú Covid elleni optimalizált oltás is elérhető már az oltópontokon.

Borítókép: Pexels.com/Andrea Piacquadio
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek