Finom és egészséges: készíts diétás szaloncukrot, bejglit és mézeskalácsot az ünnepekre!Finom és egészséges: készíts diétás szaloncukrot, bejglit és mézeskalácsot az ünnepekre!
Kétféle nézet létezik arra vonatkozóan, hogy szabad-e feladni a diétát az ünnepi időszakok (karácsony, húsvét) alkalmával.
Van, aki úgy véli, hogy ha már egész évben szigorúan tartotta magát egy adott étrendhez, akkor azt kár lenne év végén, a rokonjárások alkalmával felborítani és úgymond semmissé tenni. Ez a tábor ezért szigorúan viszi magával a csirke-rizs-brokkoli kombinációt a nagyihoz, és mélyeket sóhajt, amikor a szeretett rokon kókuszkockával és mézes zserbóval teli tálakat tol elé. (Na, jó, ez kicsit túlzás, mert az említett menün kívül számtalan variáció létezik, csupán a szélsőségeket érzékeltetve használtam ezt a jellemzést…)
Aztán vannak, akik úgy gondolják, hogy nem baj, ha néha beiktatnak egy-két lazuló napot, mert ha mindig fegyelmezettek maradnak, akkor egy idő után abba belefáradhat a test és a lélek.
Én azt gondolom erről, hogy mindez attól függ, kinek mi a célja. Ha valaki nem készül testépítő/fittness versenyre, ha épp nem szálkásító fázisban van, akkor megengedheti magának, hogy egy kicsit kikacsintson. A lelkifurdalás persze ilyenkor ott van az emberben, és úgy érzi, hogy a korábbi önmegtartóztatását gyengeségből felrúgta pár finom falat kedvéért. És már meg is bánja az egészet, miután lecsusszantak a finom sütik a gyomorba.
De vajon van-e mód arra, hogy a kecske és a káposzta kérdésköre kedvező megoldással záródjon? Tehát vajon jól lakhatunk-e a karácsonyi ízekkel bűntudat nélkül? Hát hogyne! Íme néhány szuper recept.
A mézeskalács tipikus „téli kellék” a karácsonyfán – és a vendégváró konyhapulton. Elkészítése tökéletes családi programot jelent, így kezdjük ezzel a recepttel.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 100g diabetikus méz
- 1,5 ek görög joghurt
- 200g zabpehelyliszt
- 50g kókuszliszt
- eritrit
- 3/5 zacskó mézeskalács fűszer
- 50g tejsavófehérje (vaníliás)
- szódabikarbóna
- 20g kókuszzsír
Elkészítése:
Keverjük ki külön a száraz (lisztek, szódabikarbóna, eritrit, fűszerek) és a nedves (kókuszzsír, 1 tojás, diabetikus méz, joghurt) hozzávalókat, majd borítsuk össze a két keveréket. Gyúrjuk össze, ha töredezettnek látjuk nedvesítsük natur joghurttal, (tejföl helyett mindig natur joghurtot használok), majd a hagyományos mézeskalácshoz hasonlóan nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle formákat. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 10-15 perc alatt el is készül.
A mázhoz keverjünk össze két tojásfehérjét, egy kis eritritet és tejsavófehérjét – ebbe mártogassuk a kis sütiket, majd hagyjuk megszáradni.
Tápanyagtartalom (azok kedvéért, akik szigorúan számolják a kalóriákat):
Energia: 1619 kalória
Fehérje: 87 gramm
Szénhidrát: 221 gramm
Zsír: 43 gramm
Jöjjön a bejgli, amiről mindenki tudja, hogy akkor jó, ha vékony a tészta és sok a töltelék!
Hozzávalók:
- 200g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 100g natúr joghurt
- 50g tejsavó fehérje (vaníliás)
- 25g kókuszzsír
- 1 egész tojás
- 2-4g szőlőcukor
- 5g élesztő
(Ebből lesz az alap tészta)
- 100g darált mák
- 100g eritritol
- 100g natúr joghurt
- kevés citromlé
(Ebből készül a töltelék – ha mákosat szeretnénk.)
Elkészítése:
Keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt. Morzsoljuk szét, majd a joghurttal és a tojással jól gyúrjuk össze. Hamar összeáll, nem kell sokáig bíbelődni vele. Takarjuk le, és helyezzük olyan helyre, ahol kb harminc fokos meleg van. Itt kelesszük egy-két órán át. (Lehet akár a sütőben is a tészta, ha harminc fokra be tudjuk állítani). Ha már jól megdagadt, nyújtsuk ki téglalap alakúra.
A töltelékhez keverjük össze a mákot, a natur joghurtot és az eritritolt, kenjük rá a lapra, majd tekerjük fel a tésztát. A rövidebb oldalakat hajtsuk be a feltekerés előtt, hogy a töltelék ne szóródjon ki.
Kenjük be a bejglit tojással, és szúrjunk bele lyukakat, hogy ne repedjen meg sütés közben. 160 fokon fél órán át süssük.
Tápanyagtartalom:
Energia kb: 1764 kalória
Fehérje: 120 gramm
Szénhidrát: 150 gramm
Zsír: 76 gramm
Az almás pite inkább őszi recept, mert akkor szüreteljük ezt a finom gyümölcsöt, de karácsonykor is gyakran kerül terítékre.
Hozzávalók:
- 30 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt (én fehér liszt helyett mindig ezt használok – sokszor veszek „sima” zabpelyhet, amit aztán megdarálok, és kész a liszt)
- 30 g vaníliás fehérje
- 1 db tojás
- sütőpor
- vanília aroma
- 3db alma
- mézessütemény fűszerkeverék
- édesítő
Elkészítése:
Turmixoljuk össze a fehérjét, a zabpehelylisztet, a vanília aromát, a tojást, az édesítőt és a sütőport. Kenjünk ki egy tálat kókuszzsírral, ebbe kanalazzuk bele a masszát. Tegyük be egy kicsit a sütőbe (van, aki a mikróba szokta, de én azt nem igazán szeretem). Keverjük az almához a mézeskalács fűszerkeveréket, a vanília aromát, az édesítőt. Vágjuk el a tésztát, kenjük meg a masszával. Van, aki ezt követően süti meg, ki hogy szereti.
Tápanyagtartalom:
Kalória: 458 kcal
Fehérje: 30 gramm
Szénhidrát: 62 gramm (alma méretétől is függően)
Zsír: 10 gramm
A mákos guba bármikor jöhet – még a lányom is szereti, ha jó sok meggyel szórom meg. Meglepő lesz majd a recept, előre szólok, mert a kifli meg sem közelíti ezt az ételt, de az elnevezés illik rá, mert valami hasonló finomságot takar.
Hozzávalók:
- 450g sovány túró
- 100g zabpehely
- 30g vaníliás Basic Whey
- mák
- ízlés szerint extra édesítő
Elkészítése:
Főzzük meg a zabpelyhet 4 deci vízben vagy tejben, keverjük össze a tejsavóval (én vaníliás fehérjeporral szoktam), adjuk hozzá a túrót és már majdnem kész is! Formázzunk belőle halmokat, amiket forgassunk meg mákban, és dobáljunk rá jó sok meggyet.
Tápanyagtartalom:
Energia kb: 730 kalória
Fehérje: 74 gramm
Szénhidrát: ~90 gramm
Zsír: 11 gramm
Végül jöjjön a szaloncukor:
Hozzávalók:
- 60g Full Force Whey Force
- 4 teáskanál zselatin
- 100g 70+%-os étcsoki
- Kevés kókuszzsír
- étcsoki, kókuszzsír
Elkészítése:
Főzzük fel a zselatint, majd keverjük csomómentesre a fehérjével. Öntsük jégkockatartóba – lehetőleg szilikonosba, mert abból egyszerűbben kiforgatható -, tegyük a hűtőbe, és egy óra múlva már megdermedt állapotban találjuk. Olvasszuk fel az étcsokit és a kókuzszsírt gőz felett, csorgassuk a megdermedt zselére, majd tegyük vissza a hűtőbe.
Tápanyagtartalom:
Fehérje: kb 55-60 gramm (a zselatintól függ)
Szénhidrát: kb 40 gramm (a csokitól függ)
Zsír: 25 gramm (a csokitól függ)