5 évnél régebbi cikk

Különválik Székes és Fehérvár
·Blogbréking·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Marcsek Arnold
Különválik Székes és Fehérvár
·Blogbréking·Utolsó frissítés: undefined

2020-tól életbe lép egy nemzetközi egyezmény, melyet a bolygó túlnépesedése és az elvárosiasodás elleni küzdelem jegyében kötöttek meg a világ fejlett államai még 1995-ben. Ennek értelmében a nagyobb városok - köztük Székesfehérvár is - mesterségesen csökkentik területüket és minimum két egyenlő részre osztják őket. Lassan barátkozzunk meg a gondolattal: januártól lesz Székes és Fehérvár, de megszűnik Székesfehérvár.

Míg Buda és Pest, Antigua és Barbuda vagy San és Francisco az elmúlt évszázadokban egyesült, addig könnyen elképzelhető, hogy Székesfehérvár a közeljövőben kettészakad. A Nemzetközi Racionalizálási és Irracionalizálási Egyezményhez (IRIA) még 1995-ben csatlakozott városunk. Ennek értelmében, ha a bolygó népessége eléri a 7,7 miliárdot, akkor a szuburbiával együtt százezer főt meghaladó, de az egymilliót el nem érő lélekszámú településeket legalább két egyenlő részre kell osztani, ezzel is csökkentve a fokozott elvárosiasodást. (A populáció alakulását a Worldometers oldalon lehet valós időben követni.)

Mivel várhatóan a Föld lakóinak száma még idén meghaladja az előírt mértéket, világszerte elkezdődtek az előkészületek az egyezmény életbe lépése miatt, így Székesfehérváron is. A hétvégén rendkívüli ülésen tárgyalták városunkban a kialakult helyzetet, és információink szerint a legvalószínűbb, hogy a Palotai út-Piac tér-Széchenyi utca-Szárcsa utca tengely mentén jelölik ki az új belső városhatárokat. Vagyis azok a (jelenleg még) székesfehérváriak, akik ettől a tengelytől nyugatra élnek, 2020. január 1-től székesi lakosnak mondhatják majd magukat, a tengelytől keletre élők pedig fehérváriak lesznek a jövőben.

A városvezetés célja az, hogy nagyjából két egyenlő népességű új város jöjjön létre a jövő év elejétől. Mivel napra pontos statisztikával még nem rendelkeznek az egyelőre tervezett két város populációját illetően, ezért arra kérnek mindenkit, hogy az alábbi szavazáson jelölje meg, a fentiek alapján 2020-tól ki melyik város lakójának számít majd:

 

Az illetékesek szerint, ha jelentős eltérés mutatkozik Székes és Fehérvár várható népessége között, akkor akár az is elképzelhető, hogy a lakosok átcsoportosítására lesz szükség.

Az egyelőre még néhány hónapig Székesfehérvár néven üzemelő koronázóvárost tulajdonképpen a szárazréti Lidl és az Auchan körforgalom közötti hosszanti tengely mentén választják ketté. Ennek megfelelően a következő évtől Székesen helyezkedik majd el a Media Markt, a Burger King, a Palotavárosi tavak, a Denso és a MOL Aréna Sóstó, míg Fehérváré lesz az Alba Plaza, a Halesz Park, az IBM, a háromból két McDonald's, a Bory-vár és az Országalma is. Mindkét településre jut viszont egy-egy Tesco: januártól a Kisteszkó a székesieké, a Nagyteszkó pedig a fehérváriaké lesz.

Ugyancsak utóbbi településhez tartozik majd 2020-tól a kórház, de az intézményt egészen addig díjmentesen használhatják a székesiek is, amíg az új város egészségügyi intézménye fel nem épül. Az új székesi kórház helyét egyébként már ki is jelölték: a tervek szerint az ultramodern épületet a murvás parkoló alá, több emelet mélyen építenék fel (le), így a város legnagyobb ingyenes parkolója a felszínen továbbra is változatlan funkcióval üzemelne tovább. 

Jelképesen kettészakad a város piros-kék zászlaja is. Az új évtől Székes színe lesz a piros, Fehérváré pedig a kék. Hagyományteremtő jelleggel minden szökőév február 29-én petanque-versennyel emlékeznek meg azokról az évszázadokról, mikor még összetartozott Székes és Fehérvár. яндекс A verseny helyszíne nagy valószínűséggel a Halesz park lesz. De az is lehet, hogy nem. Egy izgalmas petanque-meccs a kőtengeréről híres Szentbékkállán:

Információink szerint 2020-tól a Fehérvár Televízió Székesfehérvár két részre szakadása előtt minden év első napján a Nincs kettő négy nélkül című film műsorra tűzésével tiszteleg, míg a Vörösmarty Rádióban ezen a napon csak duettekkel szórakoztatják majd a hallgatókat. 

Megkérdeztük a székesfehérváriakat, hogy mit szólnak az életüket meghatározó döntéshez. A Belvárosban sétáló polgárok így kommentálták az eseményeket:

B. Ferenc (39): Tyű!
Sz. Alíz (21): Nahát!
Cs. Jenő (65): Hinnye!
Cs. Jenőné Etelka (61): Teringettét!

Székesfehérvár jelen állás szerinti utolsó lakossági kommunikációs segédügyvivője a történelmi esemény kapcsán egy dolgot emelt ki, idézzük:

– Ne feledjék, ma április elseje van!

(Bocs.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek