3 évnél régebbi cikk

Saját fizetőeszközt vezet be Székesfehérvár: jön a fehérvári rojál
Saját fizetőeszközt vezet be Székesfehérvár: jön a fehérvári rojál

Székesfehérvár alapításának 1050. évfordulóján érkezik a város első saját fizetőeszköze. A fehérvári rojál váltópénze a vas lesz. Már javában zajlanak az ilyenkor szokásos pénzügyi vizsgálatok, az első bankjegyek remekül teljesítettek a Világbank tapintástesztjén.

Király pénz egy király városnak - röviden így lehetne összefoglalni a tavaly év végén különösebb felhajtás nélkül életre hívott Alba Regia Városi Bank (ARVB) egyik első javaslatát. A városi bank előterjesztése szerint érdemes lenne Székesfehérvár gazdasági politikáját teljesen új monetáris és fiskális alapokra helyezni, melynek végeredményeképpen 2022-től indítványozzák egy saját, városi fizetőeszköz bevezetését. Az ötlet már csak azért sem teljesen légből kapott, mert a világ több államában is működnek országok az országon belül, gondoljunk például csak Monacóra (Franciaország) vagy San Marinóra (Olaszország).

A neve elhallgatását kérő önkormányzati büfés lapunkhoz eljuttatott információi szerint az új városi valuta neve és bevezetésének időpontja is eldőlt már: ezek szerint a fehérvári rojállal és váltópénzével, a fehérvári vassal 2022. január 1-től fizethetünk.

Felkerestük a városi bank elnökét, hogy erősítse vagy cáfolja meg a Székesfehérváron egyre inkább terjedő szóbeszédet. A bank honlapján egyelőre ugyanis semmilyen információt nem lehet még olvasni a rojálról. (Az arvb.hu oldal ritkán elérhető a nagy leterheltség miatt, ezért ha elsőre nem megy, érdemes többször is frissíteni, hátha...) Gamperger Jenőt az egyelőre még új székházat kereső Alba Regia Városi Bank ideiglenes központjában értük utol.

– A hír igaz, jön a fehérvári rojál - erősítette meg lapunknak a pénzügyi vezető a Fecskepart lakótelep 35/C lépcsőházának második emeletén kialakított átmeneti központban. – Terveink szerint a város alapításának 1050. évfordulójától, vagyis 2022 első napjától lehet majd fizetni az új bankjegyekkel és érmékkel. De addig még rengeteg munka vár ránk.

Gamperger elárulta, hogy a fehérvári rojál árfolyamát kezdetben a forinthoz igazítják, vagyis egyszerűen csak százzal osztják a hivatalos magyar fizetőeszköz értékét, a későbbiekben azonban a nemzetközi piacon is szeretnék meghatározó szereplővé tenni a fehérvári pénzt.

A rojál az első kibocsájtás alkalmával 1, 5, 10, 20, 50, 100 és 1000 bankjegyekkel kerül forgalomba. Váltópénze a fehérvári vas 1, 2, 5, 10, 20, 50 érmékkel lesz elérhető.

Az új székesfehérvári pénzek felületeire a városhoz kapcsolható ismert személyek mellett a fehérvári közterek és épületek kerülnek majd. Birtokunkba jutott a 100 rojálos bankjegy tervrajza, melynek frontoldalán Géza fejedelem látható, de feltűnik a háttérben Varkocs György is. A hátlapon a város alapításának dátuma dominál (972), míg a képi világot a Palotavárosi lakótelep panelépületei határozzák meg. 

A rojál váltópénze ehhez képest lényegesen letisztultabb, egyszerűbb fizetőeszköznek tűnik. Az ötös elején csupán az érték és a pénz neve olvasható (5 vas), a hátoldalon pedig a város címere mellett a kibocsátás egyelőre csak tervezett dátuma (2022), a város alapítási évszáma (972) és Székesfehérvár latin neve (Alba Regia) szerepel. 

A bevezetésig hátralévő időszak bár elég távolinak tűnik, valójában meglehetősen szűk, árulta el a pénzügyi szakember.

– Már javában zajlik a várostáblákhoz és a város több stratégiai pontjára tervezett rojálváltók tervezése – árulta el Gamperger Jenő. – Ezek olyan kis piros-kék bódék lesznek elképzeléseink szerint, ahol a városba érkező turisták vagy a Fehérváron átutazók gyorsan és kényelmesen tudják beváltani a külföldi (vagy belföldi) fizetőeszközöket. Természetesen a rojált kezelik majd a bankkártyák, már tárgyalunk a legnagyobb piaci szereplőkkel.

A városügyi közgazdásztól azt is megtudtuk, hogy a Világbank szakértői már javában vizsgálják a fehérvári rojál elkészült próbanyomatait. A múlt héten zajlott a tapintásteszt, melyen kiemelkedően teljesített az új bankó. A Világbank érzékelésügyi osztályvezetője "kellemesen szorongatható, selymes, egyszerűen tenyérbe simuló" élménynek írta le a rojált az első teszteken. A japán Kichitoyan A. Milyen véleménye szerint a tapintásteszt alapján az új fehérvári fizetőeszköz érintése leginkább a kuvaiti dínár és a svéd korona között helyezkedik el, míg a zörgési állandója talán a seychelle-i rúpiához hasonlítható.

Ezzel párhuzamosan már kézhez kapták a városi bank vezető tisztségviselői Giovanni Della Lovetta szakértői véleményét is a vasról. Az elismert olasz koinológus "kiegyensúlyozott esésű, írás helyett mégis inkább fej-erős" érmének írta le a vasat. Svájci sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy fehérvári pénzügyi lobbisták segítségével a jövőben néhány nemzetközi sporteseményen érmefeldobásánál is tesztelhetik a végleges forgalomba kerülés előtt. 

Néhány székesfehérvári lakos titkos teszten szintén kézbe vehette a rojált. A visszajelzéseik kivétel nélkül pozitívak voltak:

N. Róbert (35): Király!
Zs.-né Etelka (77): Már a postások és a nyugdíjasok is nagyon várják!
B. Robika (8): Ez hány gombóc fagyit ér?
E. Zsuzsa (43): Szeretem a pénzt!

A városi bank vezetője hozzátette: kifejezetten boldogok, hogy már most ilyen pozitív a fogadtatása a fehérvári pénznek. Kiemelte:

külön öröm, hogy egy ilyen jeles dátumon, vagyis április 1-jén jelenthették be az új fizetőeszköz érkezését.

(Bocs.)

(A soha nem létezett fehérvári rojál és vas tervrajzait Szalai Szilvia készítette. Köszönjük!)

Borítókép: Szalai Szilvia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek